Ludovic Orban și Ionel Dancă vor fi EXCLUȘI din PNL! Se tranșează lupta dintre fostul și actualul lider al partidului

Liberalii vor avea vineri, ora 11:00, o nouă ședință a Biroului Executiv al partidului, iar președintele PNL, Florin Cîțu, va supune la vot excluderea lui Ludovic Orban și a lui Ionel Dancă din partid, au explicat surse liberale pentru PS News.

„Vineri vom asista la finalul carierei lui Ludovic Orban în PNL. În situația lui va fi și Ionel Dancă, deja nu mai este un secret”, au precizat sursele citate.

Precizăm că, în ultima perioadă, Ludovic Orban a lansat atacuri dure în spațiul public la adresa echipei lui Florin Cîțu, insistând cu argumentul că liberalii nu trebuie sub nicio formă să se alieze cu PSD și că soluția pentu liberali trebuie să rămână un gvern de coaliție de centru-dreapta, alături de USR și UDMR. În ședința de luni seara, PNL a decis cu 48 de voturi pentru și 22 împotrivă să intre în negocieri cu PSD pentru formarea noului guvern. Ludovic Orban a declarat, înaintea ședinței în care a fost decisă începerea negocierilor cu PSD, că, în cazul unui parteneriat de guvernare cu social-democrații, va părăsi partidul.

Dacă se face o alianță de guvernare cu PSD, drumurile noastre se vor despărți. Eu rămân fidel cetățenilor români care au avut încredere în PNL și e obligația mea să asigur în continuare, alături de colegii mei care cred în valorile liberale, să asigurăm reprezentarea politică în Parlament (…) De ce Florin Cîțu s-a dus la întâlnire cu PSD? Nu trebuie să accepți așa ceva. E o acțiune contrară a tot ceea ce înseamnă PNL, a tot ceea ce înseamnă valori, principii în care noi am crezut și în care cred atâția români”, a afirmat Ludovic Orban.

Ulterior, Orban a avut o reacție foarte dură și după ce decizia a fost luată. „Ce legătură este între PNL și fostul partid comunist? Nicio legătură”, a vociferat Orban, care a pierdut recent postul de președinte de partid în fața lui Cîțu. Ludovic Orban îi va cere demisia lui Florin Cîțu din fruntea partidului, la următoarea ședință a Biroului Executiv al PNL, au precizat surse liberale. Decizia fostului lider al liberalilor vine după ce, potrivit surselor citate, în ședința Biroului Politic Național al PNL, de luni seara, președintele Florin Cîțu l-ar fi amenințat pe Ludovic Orban că va fi exclus din partid. Ludovic Orban nu a dorit să confirme sau să infirme informația de mai sus, însă a precizat că va lua o decizie „cât de curând”. Reamintim că Ludovic Orban a ieșit din grupul politic parlamentar al PNL, iar gestul său a fost urmat și de alți liberali, simpatizanți de-ai săi.

„I-am cerut deja demisia lui Florin Cîțu. Sunt profund indignat de decizia luată luni seară și de ceea ce se întâmplă acum. Cu siguranță voi lua o decizie clară cât de curând (n.r – întrebat dacă va demisiona din partid)”, a precizat Ludovic Orban pentru PS News.

Vineri ar putea fi ultima zi a lui Ludovic Orban! La 2 ani de la cea mai răsunătoare victorie a PNL în Parlament, care a culminat cu trecerea moțiunii de cenzură împotriva PSD și instalarea la guvernare, liberalii vor vota dacă își dau afară omul care i-a adus la putere. Orban ajunge la mâna colegilor pe care i-a numit miniștri în cabinetul său. Florin Cîțu spune că Orban va fi judecat pentru vorbele sale.

Vom discuta declarațiile domnului Ludovic Orban din spațiul public și atacurile la președintele României și la președintele PNL și vom vedea decizia”, a spus Florin Cîțu.

Partidul Forța Liberală, anunțat de Ludovic Orban ca fiind o nouă forță politică pe care vrea să o lanseze săptămânile următoare există deja. Pe internet, însă. Portalul Wikipedia, versiunea în limba română, anunță că, în România, există un partid politic denumit „Partidul Forța Liberală (sau simplu Forța Liberală, FL)”. Formațiunea ar fi, conform sursei citate, un partid politic de centru-dreapta, „fondat, spre finalul lunii octombrie, de către Ludovic Orban, fostul președinte al PNL (…), în opoziție față de actuala conducere a PNL”, partid „condus de Florin Cîțu și președintele Klaus Iohannis”.

Totodată, conform „fișei” de pe Wikipedia, abrevierea formațiunii ar fi „FL”, președinte este Ludovic Orban, care deține și poziția de lider în Camera Deputaților, iar, la Senat, lider de grup ar fi Virgil Guran. Purtătorul de cuvânt ar fi Ionel Dancă. Postul de pe Wikipedia mai arată că partidul ar fi fondat din data de 21 octombrie 2021, ca formațiune desprinsă din Partidul Național Liberal, cu ideologie „liberalism conservator, creștin-democrație, național-liberalism și naționalism-civic românesc”. Formațiunea politică ar avea, conform aceleiași surse, 12 parlamentari la Camera Deputaților, din 330 de aleși, și 3 senatori, din 136. Este menționată și „istoria electorală” a partidului, mai exact că a susținut, în perioada 2020-2021, Guvernul PNL – USR PLUS – UDMR, iar, în prezent, „se află în opoziție față de guvernul minoritar PNL-UDMR”.

„Pe 3 octombrie 2021, fostul premier al României, Ludovic Orban, care a fost înfrânt în bătălia internă pentru șefia PNL de către Florin Cîțu, a declarat că intenționează să creeze o nouă construcție politică (!) care să fie gata să continue moștenirea PNL”, se arată în descriere. “Până pe 28 octombrie 2021, Orban, împreună cu alți cinci parlamentari, a părăsit grupul parlamentar PNL (n.r. – la data redactării acestui material, 14 parlamentari PNL din grupul Orba s-au dezafiliat). Ulterior, actuala conducere a PNL și-a anunțat intenția de a exclude din partid pe cei care fac această mișcare”, este, de asemenea, menționat de Wikipedia.

Potrivit sursazilei, postarea de pe Wikipedia este a doua sursă neoficială sau indirectă care face referire la demersuri concrete legate de înființarea partidului lui Ludovic Orban. La mijlocul lunii trecute, RoTLD notifica faptul că o persoană fizică a rezervat, pentru un an, domeniul de internet „fortaliberala.ro”, însă pagina de Web aferentă acestui domeniu este inactivă.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *