Ludovic Orban, PREMIERUL anunțat de Iohannis: „Așa este democratic corect!” PNL are la dispoziție 10 zile să prezinte în Parlament lista Guvernului

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, numele premierului, care are termen 10 zile pentru a merge cu lista Guvernului în Parlament. Încă dinainte de consultările cu delegațiile partidelor parlamentare de la Palatul Cotroceni se prefigura un Cabinet PNL sau coagulat în jurul formaţiunii liberale, propunerea fiind președintele partidului, Ludovic Orban, pe care Iohannis l-a anunțat marți.

CITEȘTE ȘI:

„După consultările cu partidele politice parlamentare, am tras concluzia pe care am spus-o și după prima rundă de consultări, că se conturează în jurul PNL. PNL a fost singurul partid care a venit la consultări și care a spus că își asumă guvernarea într-o perioadă de tranziție. Guvernul care va fi instalat în săptămânile următoare va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare. Alegerile anticipate sunt o alegere bună, dar nu cu Dăncilă interimar! Așadar, am decis să desemnez următorul prim ministru în persoana domnului Ludovic Orban, președintele PNL și cel mai mare partid din opoziție. Așa este democratic corect, așa se va întâmpla. Sper că toți actorii politici să înțeleagă că suntem în criză politică și cred că trebuie instalat urgent noul guvern pentru a putea îndeplini câteva sarcini care sunt în așteptare – alegerile prezidențiale, bugetul pe 2020, închiderea bugetului pe 2019, dar și multe alte lucruri aștept de la guvernul Orban și sunt convins că se vor strădui să pună o guvernare de tranziție de succes”, a spus președintele Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis a avut vineri consultări cu partidele parlamentare pe tema noului Guvern, iar la finalul consultărilor a anunţat că acestea vor continua în formulă restrânsă şi că luni sau marţi va face public numele premierului. De asemenea, preşedintele a menţionat că se conturează un Cabinet PNL sau coagulat în jurul PNL. Fiecare dintre partidele care au fost prezente la Cotroceni impune condiţii pentru susţinerea Cabinetului, iar PSD a afirmat luni că nu va vota guvernul.

CITEȘTE ȘI:

Barna: „Alegeri anticipate acum, cât timp PSD este slab!”

Liderul USR, Dan Barna, a ieșit de la consultările cu președintele Klaus Iohannis și a explicat că acesta ar fi favorabil alegerilor anticipate, însă după prezidențiale. Barna i-a cerut lui Klaus Iohannis să nu mai gândească doar de pe azi pe mâine ci pe termen mai lung.

 „Chestiunea calendarului pentru anticipate consideră însă ca trebuie abordată abia după alegerile prezidențiale. Argumentul pe care l-a invocat a fost nevoia de a o înlocui urgent pe Dăncilă. (…) Care e alternativa la anticipate? Să puneți acum un guvern slab, fără susținere parlamentară, aflat în permanență la mâna PSD și a celorlalte partide pesediste din Parlament, conduse de Ponta și Tăriceanu, partide care împreună au majoritatea în Legislativ. Un astfel de guvern nu va putea să facă reformele de care România are nevoie și ne trezim, la fel ca în 2016, că după un an de zile se întoarce PSD pe cai mari la guvernare. Ați uitat anul 2016? Știu foarte bine despre ce vorbesc, am fost în guvernul Cioloș, știu cât de mult ne-a afectat lipsa de susținere. Haideți mai bine să facem anticipate acum, cât PSD este slab”, a spus Barna.

UDMR nu promite nimic…

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, după cea de-a doua rundă de consultări de la Cotroceni, că Uniunea nu respinge și nu promite susținere pentru noul guvern înainte să vadă programul de guvernare.

„Nu respingem și nu promitem susținere înainte să vedem programul de guvernare și care sunt măsurile pe care le va lua guvernul în următoarea perioadă de un an, care este lista de miniștri. După ce știm toate aceste detalii putem spune dacă susținem sau nu susținem. Nu am avut discuții cu cei care vor încerca formarea unui guvern, astfel de discuții nu au existat, deci în acest moment nu suntem în măsură să promitem nimic”, a spus Hunor.

Liderul UDMR a precizat că în cursul consultărilor de la Cotroceni președintele Klaus Iohannis le-a spus tuturor liderilor de partid cine va fi premierul desemnat. Kelemen Hunor a spus că nu va face nici un comentariu până în momentul în care va fi un anunț oficial.

Ponta: „Vom vota un guvern care va lucra exclusiv în favoarea PRO România”

Președintele PRO România, Victor Ponta, a refuzat să spună public ce a discutat cu președintele Klaus Iohannis privind constituirea viitorului guvern.

„Nu am pus nici un fel de condiții pentru că nu mi-a cerut nimeni să votez guvernul. Dacă va fi un guvern foarte bun pentru România de ce să fie exclus să îl votăm. Am văzut un lider PNL aseară care spunea că guvernul trebuie să lucreze exclusiv în folosul lui Iohannis. Așa spunem și noi că vom vota un guvern care va lucra exclusiv în favoarea PRO România”, a spus Ponta.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.