Ludovic Orban, la recepția PRIMULUI lot de izolete, de concepție românească: „Capacitatea de producție va crește”

Premierul Ludovic Orban a participat, vineri, la recepția primului lot de Sisteme de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici–BIOEVAC (izoletă), de concepție românească. Orban a anunțat că vor fi achiziționate izolete și distribuite cât mai rapid spre ambulanțe.

„Felicit MApN, Ministerul Economiei, ROMARM, pentru faptul că au avut capacitatea, într-un timp foarte scurt, să introducă în fabricație izolete care sunt atât de necesare situației epidemiei de coronavirus pentru transportarea persoanelor în condiții de izolare perfectă. Capacitatea de producție a izoletelor va crește. În ceea ce ne privește, vom achiziționa prin ONAC, MApN și prin alte instituții ale statului aceste produse pentru a le pune rapid la dispoziția ambulanțelor, spitalelor, pentru a putea fi utilizate cât mai rapid”, a spus Ludovic Orban.

Primul lot de 15 de izolete de concepție și producție românească a fost recepționat vineri, 27 martie, la sediul operatorului economic S.C. STIMPEX S.A.

izolete 2

Dispozitivele medicale recepționate de Departamentul pentru armamente și Direcția medicală a MApN sunt produse în serie după un proiect de cercetare militară – „Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC”, dezvoltat de cercetători științifici militari specializați în proiecte în domeniul CBRN (amenințări de tip chimic, biologic, radiologic și nuclear). Prima comandă a MApN se ridică la un număr de aproximativ 100 de izolete, care vor fi distribuite, prin Direcția medicală, sistemului medical național. Producția de izolete va continua și după onorarea primei comenzi, pentru a răspunde cerinței în creștere pentru aceste dispozitive medicale.

Cercetătorii științifici din cadrul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie au prezentat oficialilor din Guvernul României, la sediul instituției militare de cercetare, prototipul unui alt proiect dezvoltat recent pentru susținerea eforturilor de combatere a pandemiei cu COVID-19: „Modul pentru izolarea personalului contaminat cu agenți biologici -BIOEVAC”, destinat izolării în condiții de siguranță a pacienților, inclusiv a celor infectați cu virusul SARS-CoV-2, care produce boala COVID-19. Produsul va trece, în perioada imediat următoare, printr-un program accelerat de testare-evaluare pentru verificarea caracteristicilor de performanţă, în vederea omologării și producției în serie.

Potrivit MApN, sistemul de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2, și este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă. Produsul, dezvoltat de cercetătorii militari împreună cu medicii militari, îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate.

Modulul pentru izolarea personalului contaminat cu agenți biologici – BIOSAFE, dezvoltat de aceleași stucturi de cercetare ale MApN, constă într-o unitate de izolare mobilă destinată izolării imediate şi eficiente a persoanelor suspecte sau contaminate cu agenți biologici înalt patogeni, pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a tratamentului medical. Echiparea produsului cu o unitate de filtro-ventilaţie cu presiune negativă asigură securitatea din punct de vedere al riscului de contaminare în zona de izolare.

Potrivit MApN, la dezvoltarea acestor proiecte au contribuit Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM), structură aflată în subordinea Departamentului pentru armamente, și Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare, structură aflată în subordinea Direcției Medicale a MApN.

izolete 1

CITEȘTE ȘI:

MApN anunţă producţia de masă a primei izolete româneşti. „Cercetătorii militari au realizat-o în timp record”

BILANȚ CORONAVIRUS: 1.292 de cazuri de persoane infectate, la nivel național

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru: „Persoanele care au mai multe contracte și unul este activ NU beneficiază de fondurile aferente șomajului tehnic”

Nelu Tătaru a preluat conducerea Ministerului Sănătății: „Vor veni SĂPTĂMÂNI ȘI MAI GRELE. Vor fi cazuri CRITICE, dar vom ieși ÎNTĂRIȚI”

Amânarea ratelor cu până la 9 luni, aprobată în ședința de Guvern. SURPRIZĂ: Cei care au restanțe NU beneficiază de noile prevederi!

Guvernul a PRELUNGIT termenul de valabilitate al voucherelor de vacanță. Orban speră la un sezon estival… normal

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *