Ludovic Orban, la Constanța: „Ca să ai litoral îți trebuie plaje, să ai nisip pe plajă…”

Premierul Ludovic Orban vizitează joi județul Constanța. După-amiază, a participat la Eforie, alături de ministrul Mediului, Costel Alexe, la prezentarea programului de nisipare a Zonei de Coastă Turistică, finanțat din fonduri europene.

orban van oord

„Ca să ai litoral, îți trebuie un lucru indispensabil, anume să ai plaje, să ai nisip pe plajă. În mod clar, eroziunea ar fi riscat să ducă la dispariția plajelor pe foarte multe zone ale litoralului și mă bucur că există acest proiect care are o valoare totală de 800 milioane euro și care vizează refacerea mai multor segmente de litoral, astfel încât să ducă la creșterea suprafeței plajelor, în mod evident cu scopul de a face mai atractiv litoralul românesc, pentru turiști. Normal că această lucrare este fundamentală pentru perspectivele de dezvoltare ale litoralului românesc și noi o susținem, vom sprijini efectuarea lucrărilor în conformitate cu prevederile contractuale și pe lângă susținerea acestor lucrări vom susține multe alte proiecte care sunt importante și care să ducă la creșterea fluenței de turiști pe litoralul românesc. Încă din 2008, de când eram ministrul Transporturilor, am propus realizarea unui drum expres care să lege Constanța de Tulcea, de Deltă. Pentru a crește varietatea ofertei turistice, astfel încât să reușim atragerea de turiști prin combinarea serviciilor și atracțiilor de pe litoral cu Delta. (…) S-a semnat contractul pentru proiectarea acestui drum expres. Va face legătura între Constanța și coridorul paneuropean, pentru că drumul expres se va duce pe podul de pe Dunăre tot pe profil de drum expres între Tulcea și Brăila, iar din Brăila se vor realiza două drumuri expres care vor face conexiunea cu coridorul 9 paneuropean între Buzău – București – Focșani – Bacău – Pașcani – Suceava – Siret și Portul Constanța și toate țările de pe flancul estic al Uniunii Europene, crescând atractivitatea și conectivitatea Portului Constanța pentru toate țările din nord-estul Europei”, a spus Ludovic Orban.

La evenimentul de la Eforie, vorbind despre candidații liberali și pe care îi susține la alegerile locale, premierul nici măcar nu a menționat numele primarului orașului în care s-a aflat, fiind vorba de un… liberal, Robert Șerban. De asemenea, spre deosebire de alte localități pe care le-a vizitat astăzi, Orban nu a mers cu primarul pe străzile orașului. În final, Robert Șerban s-a ales totuși cu ceva, cu o… poză:

pnl eforie

Potrivit proiectului anunțat joi la Eforie, plajele litoralului românesc vor fi extinse în larg cu până la 100 de metri, iar suprafaţa acestora va creşte cu peste 200 de hectare. Proiectul are o valoare de aproximativ 800 de milioane de euro. În cadrul acestui proiect, 11 sectoare de plaje vor fi reabilitate şi redate turiştilor, respectiv stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele (Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie – în etapa I) şi plajele (Costineşti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia – Saturn, 2 Mai).

Până în prezent, au fost finalizate lucrările de înnisipare dintre Constanţa până la Mamaia şi Eforie Nord. Mai exact, este vorba despre cinci sectoare de plajă cu o lungime cumulată de aproximativ 7,3 kilometri şi o lăţime extinsă la peste 100 de metri şi sunt accesibile tuturor turiştilor încă din anul 2016. Totodată, prin acelaşi proiect, suprafaţa celor cinci sectoare de plajă (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord) a fost mărită cu 60,66 hectare.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.