Ludovic Orban: „Creșterea pensiilor NU poate fi susținută, este CRIZĂ! Cei care ne acuză de manipulare sunt… DUȘI CU CAPUL!”

Premierul Ludovic Orban a anunțat duminică seară în cadrul unei emisiuni televizate că Guvernul nu va putea crește pensiile cu 40%, având în vedere că situația economică este una nefavorabilă.

„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut, chiar în condiţiile în care eram într-o situaţie economică favorabilă. Suntem într-o criză economică, criză care a fectat veniturile la bugetul de pensii, cât şi la bugetul se stat se vede limpede că majorarea cu 40% nu poate fi susţinută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul financiar al României. (…) Sistemul de pensii nu trebuie gândit pentru astăzi, pentru moment, pentru a aduce voturi în alegeri, ci trebuie gândit să fie stabil, sustenabil. Multe din iniţiativele astea vin în întâmpinarea unei nevoi reale, există o profundă nemulţumire în societate faţă de pensiile care au fost calculate pe nedrept, profitând de anumite reglementări legale care au fost folosite în mod abuziv. Este clar că nu se poate continua aşa, că trebuie găsită o soluţie în care să se creeze un echilibru la nivelul tuturor pensiilor (…) În toată această perioadă am luat sistematic măsuri pentru a ajuta companiile, angajaţii oamenii care lucrează, măsuri de injectare a lichidităţii în companii, să protejăm companiile şi angajaţii şi mai ales în domeniile puternic afectate. Am luat măsuri precum şomajul tehnic, am suspendat propririle şi alte astfel de măsuri… până acum au fost injectaţi cam 6 miliarde de lei. Avem cea mai mare rată a investiţilor publice din ultimii zece ani deşi în 2020 am fost afectaţi de criza generată de coronavirus. Una dintre cauze e creşterea sectorului construcţiilor, cu 12 la sută, cea mai mare din ultimii ani. Am susţinut acest sector. Nu e simplu să asiguri financiar acest sector. Am injectat economie prin rambursările de TVA. Au fost foarte rapide. În primele cinci luni au fost cu peste 50 la sută faţă de anul anterior când nu era criză. Toate aceste lucruri au generat lichidități în economie. Am adoptat actul normativ prin care pentru toţi cei care au fost în șomaj tehnic primesc un procent pentru readucerea la muncă a angajatului. Pregătim scheme de ajutor de stat pentru garantarea companiilor mari care nu sunt IMM-uri, regândim schema de ajutor de stat pentru schema Green field, punem la punct un întreg plan de granturi pentru IMM, avem peste 2,2 miliarde de euro ce vor fi alocaţi în granturi pentru investiţii sau capital de lucru. Spre deosebire de alte ţări noi am limitat restricţiile. Nu am închis economia. Noi am avut beneficiari de şomaj tehnic, cam un milion şi ceva de angajați din 5,6 milioane cu contracte de muncă. Pe luna mai numărul de angajaţi cu contract de muncă e cu 14.000 mai mic decât în mai 2019. Deci am păstrat oamenii la muncă”, a spus Orban.

Premierul a precizat că starea de alertă va dura „cât va fi necesar”, adică atâta timp cât răspândirea virusului este prezentă în comunitate. Premierul a explicat că vom avea stare de alertă atâta timp cât virusul este în comunitate. Potrivit lui Orban, multe persoane publice au „un comportament iresponsabil” şi au instigat la nerespectarea regulilor.

Premierul Ludovic Orban a răbufnit, afirmând că cei care acuză Guvernul PNL de manipularea datelor în privința COVID-19 „sunt duşi cu capul”.

„Noi avem un număr de laboratoare acreditate care au o capacitate de testare pe care am crescut-o de la 5-600 la peste 17.000 de teste zilnice. Aceste laboratoare fac analizele, cu aparatele de tip real time PCR, aceste analize sunt analize care se fac după o metodologie, se înregistrează. Există un sistem de centralizare a informaţiilor şi toate informaţiile sunt publice. Nimeni nu poate să manipuleze aceste informaţii. Cine  lansează astfel de alegaţii în spaţiul public este complet dus cu capul. Nu există nici o posibilitate de a manipula aceste informaţii”, a concluzionat Ludovic Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *