Spread the love

Telenovela reabilitării Cazinoului din Constanța și-a consumat luni, 15 octombrie, un nou act. Deși simbolul Constanței, și nu numai, trebuia să fie restaurat și reabilitat de mult, la ora actuală avem doar planuri pe hârtie. Cu toate acestea, avem speranțe că acest simbol nu se va prăbuși. Asta deoarece, în scurt timp, vor începe lucrările de conservare. Anunțul l-a făcut luni, 15 octombrie, primarul Constanței, Decebal Făgădău, cu prilejul unei conferințe organizată la sediul Administrației Porturilor Maritime Constanța.

„Lucrările de punere în siguranță, de primă urgență, vor începe pe 22 octombrie și vor fi realizate într-un parteneriat între municipiul Constanța și o companie. Municipiul a emis certificatul de urbanism și autorizația de construire, am obținut avizul ministerului Culturii. Avem și un grafic sumar, vom monta gard de interdicție acces pentru 15 zile. (…) Lucrările de punere în siguranță costă zero lei! (…) Legat de banii strânși la Neversea, s-au strâns 10.000 de euro, donații ale participanților – 6.000 lei și vom avea o contribuție din partea celor de la Neversea, adică aproximativ 25.000 euro, pe care îi vom folosi după ce ne vom sfătui cu Compania Națională de Investiții la elementele de protecție exterioară. Pe măsură ce CNI va finaliza licitația, în acel moment orașul se va ocupa să împrejmuiască într-un mod atractiv, astfel încât să nu ne lipsească Cazinoul. Nu vom vedea schele și plasă verde… (…) După ce am făcut o mulțime de conferințe pe subiectul Cazinou, mai multe companii s-au arătat dispuse să sprijine. Una ne-a făcut o ofertă concretă, avem un contract de parteneriat, noi acordăm tot sprijinul: autorizații, grupul de lucru local, specialiștii, iar compania va face aceste lucrări până de Ziua Dobrogei“, a spus Făgădău.

Edilul Constanței a precizat că a avut o întâlnire cu Asociația Restauratorilor din România și că, în urma discuțiilor, are încredere că, de data aceasta, proiectul de restaurare și reabilitare va fi unul plin de succes, întrucât foarte mulți oameni de specialitate și-au arătat disponibilitatea de a lucra pro bono.

„Este o lucrare ce va rămâne în CV-ul oricărui specialist. Tocmai de aceea mulțumesc acestei companii, cert este că pe 22 începem lucrările de punere în siguranță a Cazinoului, între timp CNI este în plină procedură de actualizare a DALI, se vor aproba noi indicatori tehnico-economici, așa că probabil nu vor costa 11 milioane de euro, probabil mai mult… De data aceasta, am mare încredere!“, a conchis Făgădău.

Amintim că, în primăvara acestui an, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, conducerea Asociației ARCHE și reprezentanții festivalului Neversea au că simbolul Constanței, Cazinoul, a fost inclus de Europa Nostra, federația paneuropeană a societății civile dedicată salvgardării patrimoniului cultural, în lista scurtă a programului 7 Most Endangered, listă ce cuprinde cele mai periclitate 12 situri din Europa. Programul 7 Most Endangered identifică monumente și situri din Europa aflate în pericol de distrugere și mobilizează parteneri publici și privați, pe plan local, național și european, pentru a găsi un viitor viabil pentru acestea. Atunci, Făgădău a anunțat că municipalitatea va face până de Ziua Dobrogei lucrările de conservare și se va asigura că aceste lucrări vor fi în permanență actualizate până la momentul în care vor începe lucrările de consolidare și restaurare.

CITEȘTE ȘI:

Făgădău speră să facă ULTIMA licitație pentru reabilitarea Cazinoului până la finalul anului. „Până de Ziua Dobrogei, monumentul va fi conservat!”

Tot în prima parte a acestui an, Primăria a efectuat un sondaj online prin care constănţenii au putut răspunde cu privire la situaţia Cazinoului. Clădirea-simbol a Constanţei nu a arătat mereu ca o ruină. Construit între 1908 și 1912, în stil Art Nouveau, după planurile arhitectului Daniel Renard, edificiul, devenit o emblemă veritabilă a României, a fost aspru criticat în primii ani de la inaugurare, presa vremurilor respective caracterizându-l drept „o matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane” .

CITEȘTE ȘI:

SONDAJ al Primăriei pentru constănțeni: ce facem cu Cazinoul?

Totuși, de-a lungul timpului, monumentul a atras o mulțime de turiști, devenind unul dintre locurile preferate ale oamenilor înstăriți și împătimiți ai jocurilor de noroc și, totodată, simbolul arhitectural al Constanței. Cazinoul a fost restaurat complet de două ori: în 1934, de însuși proiectantul Daniel Renard, și în 1986, de un colectiv de artiști format din Sorin Dumitru, Gheorge Fircă, Ioan Mițurcă, Nae Mira și Nicolae Moldoveanu.

CITEȘTE ȘI:

Avem un simbol național – Cazinoul din Constanța! Ce facem cu el? Arhitectul Cornescu: „Trebuie comprimate termenele de contestație și de judecare a acestora!” Guvernul vine cu încă o promisiune: renovarea Cazinoului începe într-un an!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *