Lovitură pentru Occident: Irlanda ACCEPTĂ operațiunile militare ale Rusiei în „coasta” SUA

Marina rusă se pregăteşte să efectueze exerciţii în largul coastelor Irlandei, în pofida faptului că tensiunile au atins un vârf între Rusia şi Occident privind Ucraina, anunţă sectorul pescuitului irlandez, relatează AFP. Irlanda nu este membră NATO, iar apele puse la dispoziția Rusiei sunt între SUA și Europa, într-un punct strategic. Aceste exerciţii, care urmează să aibă loc în perioada 1-5 februarie la Oceanul Atlantic, la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Irlanda, alimentează temeri în rândul percarilor irlandezi cu privire la faptul că vor fi împiedicaţi să muncească în zona respectivă, care se află în apele internaţionale – dar în zona economică exclusivă a Irlandei.

Potrivit directorului general al Irish Fish Processors and Exporters Association (IFPEA), Brendan Byrne, o delegaţie a insituţiei a purtat discuţii cu ambasadorul rus la Dublin, Iuri Filatov, şi au ajuns la un „acord echilibrat” care să permită atât exerciţii militare, cât şi pescuitul.

Relaţiile Rusiei cu ţări din Occident se află la cel mai scăzut nivel după ce Moscova a desfăşurat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina.

Rusia dezminte orice plan al unei invazii, însă cere garanţii în domeniul securităţii şi ca Ucraina să nu fie permită niciodată în NATO, din care Irlanda nu face parte. Ministrul irlandez de Externe şi al Apărării Simon Coveney subliniază că Dublinul nu are nicio putere să împiedice exerciţiile ruse, însă i-a transmis ambasadorului rus că acestea „nu sunt binevenite”.

Nu este momentul să se crească activităţile militare şi tensiunile, în contextul a ceea ce se întâmplă în acest moment privind Ucraina”, a avertizat el luni la Bruxelles.

Ambasadorul rus Iuri Filatov „cunoaşte foarte bine dificultăţile pescuitului irlandez” şi dă asigurări că ”Marina rusă nu are nicio intenţie să incomodeze sectorul irlandez al pescuitului”, a declarat AFP directorul general al asociaţiei care reprezintă sectorul.

„În cadrul discuţiilor, cele două părţi au întrevăzut o cale care să permită exerciţiilor (militare) să nu fie întrerupte, iar noi să continuăm să pescuim”, cu ajutorul unei „zone tampon”, dă asigurări Brendan Byrne.

Nu ne amestecăm în politica exerciţiilor navale”, dă el asigurări, subliniind că acestea urmează să se desfăşoare „într-o zonă de pescuit profitabilă şi preţioasă” mai ales în privinţa crevetelor.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.