Locurile de cazare pentru 1 Mai, ocupate aproape în totalitate. Litoralul românesc, NEPREGĂTIT pentru sezonul estival

În vreme ce alte destinaţii cunoscute de vacanţă, cum ar fi Grecia, Bulgaria şi Turcia, şi-au făcut strategii de atragere a turiştilor, România lasă sistemul HORECA să se descurce singur. Turiştii care vor alege anul acesta ca destinaţie de vacanţă litoralul românesc se vor confrunta cu aceleaşi probleme care se perpetuează de la an la an, dar şi cu cele care legate de pandemia de coronavirus. Aproape jumătate din plaja din staţiunea Mamaia, pe porţiunea cuprinsă între Hotelul Sulina şi Arena Regia din Năvodari, va fi predată celor 100 de concesionari în plin sezon estival, respectiv 1 iulie, deşi iniţial termenul era la începutul verii. Anunţul a fost făcut de către administratorul plajelor, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, pe motiv că nu vor fi gata lucrările de înnisipare. Procesul de stopare a eroziunii costiere a fost întârziat de procurorii DNA care au impus o restricţie după ce s-au descoperit bucăţi de lemn cu potenţial arheologic în zona de unde se excava nisip. Totodată, şi agenţii economici au partea lor de vină după ce au refuzat să-şi demoleze beach-barurile de pe plajă şi acestea au fost înnisipate.

O altă problemă o ridică agenţii economici care au concesionat sectoare de plajă în zona Faleza Nord din Constanţa, zonă unde nu există plan urbanistic zonal şi, prin urmare, nu pot fi amenajate beach-baruri. Operatorii de plajă au cerut administratorului plajelor şi Primăriei Constanţa să clarifice situaţia. În această zonă, spun ei, ar putea fi amplasate structuri modulare unde vor fi deschise beach-baruri. Hotelierii înscrişi în Asociaţia Patronală Mamaia acuză Guvernul că sistemul HORECA nu este sprijinit, reclamând faptul că fondurile n-au venit pentru a susţine această activitate atât de greu afectată de pandemie. Cu toate acestea, spune Nicolae Bucovală, reprezentant al Asociaţiei Patronale Mamaia, şi prim-vicepreşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, hotelierii şi-au păstrat angajaţii şi se pregătesc de noua provocare a deschiderii sezonului turistic. Premierul Florin Cîţu a anunţat că în mini-vacanţa de 1 Mai staţiunile de pe litoral vor fi deschise, dar la o capacitate de maximum 70%. Litoralul va fi văduvit şi anul acesta de o deschidere triumfală a sezonului turistic, întrucât vor lipsi concertele, paradele în aer liber, competiţiile sportive. Singura iniţiativă din acest sezon estival vine de la Asociaţia Patronală RESTO, care intenţionează, după modelul spaniol, să organizeze un concert în luna iulie, la care să participe peste 1.000 de persoane.

„Se apropie sezonul litoral 2021 şi nu dorim să mai avem o vară fără evenimente. Industria caută soluţii, iar Asociaţia Patronală RESTO Constanta vrea să organizeze un eveniment în luna iulie, eveniment la care să participe peste 1.000 de persoane, care trebuie să prezinte un test COVID negativ ori certificat de vaccinare. Noi am înaintat deja această propunere către Direcţia de Sănătate Publică Constanţa. Dacă evenimentul nostru are rezultate proaste, o să înţelegem de ce trebuie să ţinem în continuare închisă industria de evenimente. Dacă însă vom avea surpriza să dovedim că putem să facem un eveniment la care să participe, în condiţii de siguranţă, oameni care prezinta un test COVID ori certificat de vaccinare, sau teste rapide, cred că vom atinge două obiective importante. Unul, să putem să redeschidem industria evenimentelor şi doi, putem să convingem şi mai mulţi oameni să se vaccineze“, a spus Corina Martin, preşedinte de onoare al asociaţiei.

Românii iau cu asalt destinațiile de vacanță

Deși suntem în plin val 3 al pandemiei de coronavirus, mobilitatea românilor este în creștere. Această mobilitate pare că va continua să crească, în contextul în care românii și-au rezervat deja vacanțe și la munte și la mare, iar pentru mini-vacanța de Paște și 1 mai locurile sunt deja aproape complet epuizate. Pe site-urile de rezervări, se poate constata că este foarte dificilă găsirea unor locuri libere.

Sunt destul de multe rezervări pentru vacanțe în România pentru că este primul Paște din pandemie pe care îl putem petrece în afara casei și foarte mulți s-au gândit din timp ce pot face cu această ocazie, e și vacanța pentru copii. Sunt foarte multe variante pentru petrecerea acestei vacanțe și în afara țării și sunt, de asemenea, foarte multe zboruri charter spre Egipt, sunt probabil mai mult de 15 și nu sunt numai din București ci și din Craiova, Sibiu, Timișoara. Nu sunt doar spre Egipt ci și spre destinații exotice – Maldive, Seychelles sau Dubai”, spune Gabriela Peșeț, consultant în turism.

Locurile pentru vacanțe în România sau în străinătate sau epuizat destul de rapid, așa că cei care își doresc să mai rezerve acum locuri pentru o vacanță vor descoperi că este mult mai dificil.

Vedeam în ultimele zile o bursă a locurilor care mai sunt disponibile pentru vacanța în Egipt de Paște, e ceva ce românii au gândit din timp și și-au făcut planuri. Cei care vor să facă acum găsesc cu foarte mare greutate. Căutarea e mult mai îndelungată”, a adăugat Peșeț.

Pe de altă parte, vacanțele în pandemie se lovesc de obstacole care anterior nu existau – multe țări solicită teste negative la Covid-19, uneori chiar și pentru copii și chiar și fără a ține cont de faptul că persoana care călătorește a fost vaccinată împotriva acestei boli:

În ceea ce privește Egiptul, dar și alte destinații, pentru că nu s-a uniformizat o metodă, o condiție de călătorie, un stil de a călători, se cere încă un test negativ pentru multe destinații, indiferent dacă persoana respectivă este vaccinată. Nu știu să existe altă regulă – în Egipt se intră cu test negativ la Covid-19 făcut cu 72 de ore înainte de călătorie”.

În ceea ce privește noua regulă pentru limitarea locurilor la maximum 70% din capacitate, Peșeț spune că este o situație neplăcută despre care nu se știe încă în ce fel va fi rezolvată, dar că fiecare hotelier va avea, cel mai probabil, o politică proprie:

Nu este foarte clar, fiecare hotelier va aplica propria politică. Există posibilitatea, din experiențe anterioară, a reprogramării unor vacanțe. Este clar că dacă această regulă rămâne și sunt șanse mari să rămână, ea va crea foarte mari bătăi de cap pentru că rezervările s-au făcut din timp, iar dacă ai o capacitate de 100%, ce se poate face cu cei 30%? E o situație neplăcută.”

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.