Spread the love

Locuitorii din două localități din județul Constanța spun că nu mai suportă mirosul dejecțiilor aruncate pe câmp și care ar proveni de la o fermă de porci. Este vorba de locuitorii din comuna Lumina și cei din orașul Năvodari, care spun că sunt anumite perioade de timp, în special în timpul sezonului cald, când aerul devine insuportabil din cauza mirosului. Oamenii afirmă că duhoarea provine de la dejecțiile produse de o fermă de porci, situată la ieșirea din Lumina, dar pe teritoriul orașului Năvodari, și care sunt aruncate direct pe câmp. Sătui de mirosul insuportabil, locuitorii din cele două localități s-au mobilizat să strângă semnături, prin care doresc să aducă în atenția autorităților această problemă. Primii care făcut acest demers sunt cei din Lumina, iar apoi s-au mobilizat și cei din Năvodari. În acest sens, Marian Iulian, un tânăr din Năvodari, a făcut apel la populație, prin intermediul rețelei de socializare – Facebook – să se implice în această problemă.

„Locuitorii comunei Lumina s-au mobilizat să strângă semnături împotriva crescătoriei de porci, dintre Lumina și Năvodari, sătuli de mirosul îngrozitor de urât care se abate și asupra orașului nostru. Doresc să întocmesc o astfel de listă și pentru orașul Năvodari. Pentru cei doritori, ne întâlnim în următoarele seri în oraș. Sper să ne strângem cât mai mulți și să oprim aceste abuzuri. Cu lucrurile mici facem fapte mari!“, se arată în mesajul lui Marian Iulian postat pe grupul Orașul Năvodari.

În numai câteva ore, mesajul tânărului a strâns sute like-uri și zeci de comentarii. Întrebat de un cetățean dacă inițiativa sa ar trebui să ducă la închiderea fermei de porci, Marian Iulian a spus că nicidecum, el dorind doar să nu mai arunce deșeurile pe câmp, astfel încât să nu mai existe mirosul. Printre cei care s-au alăturat campaniei se numără și consilierul local din Năvodari al PMP Costel Aurelian Dumitrașcu. Acesta a spus că, în 2016, după ce a ajuns consilier local a contactat Garda de Mediu Constanța.

„Mi s-a garantat că se organizează pânde în colaborare cu Primăria Lumina, Poliția Locală Lumina, Primăria Năvodari și Poliția Locală Năvodari, pentru a se depista noaptea cine și pe unde împrăștie aceste deșeuri. În vara lui 2016 mi s-a garantat că într-o săptămână, maxim două, vor avea un răspuns de dat. Până în prezent nu am primit niciun răspuns. Când bate vântul de la Lumina spre Năvodari, se împrăștie mirosul spre Năvodari, Mamaia Nord, Hanul Piraților și chiar până în Mamaia, unde miroase a dejecții. Problema este de ani de zile. Nu sunt de acord să închidem o afacere, dar nu putem să stăm așa cu mirosulׅ“, a declarat pentru TOMIS NEWS Costel Aurelian Dumitrașcu.

Situația a fost comentată și de edilii din Lumina și Năvodari.

„Cunosc ferma de porci, care este situată pe teritoriul orașului Năvodari, dar nu știu că s-au aruncat dejecții pe câmp. În schimb, știu că a fost o perioadă când a persistat pe raza comunei Lumina un miros insuportabil de dejecții, dar nu aș putea să zic de unde a provenit, de la ferma de porci sau de la ferma de păsări, care este situată pe raza comunei Lumina“, a declarat primarul comunei Lumina, Ioan Roman, pentru TOMIS NEWS.

„Din ce am înțeles, nu există foarte multe mirosuri provenite de la acea crescătorie. Problema rezidă din faptul că un domn din Lumina are o suprafață de teren pe teritoriul comunei Lumina, iar el aruncă dejecțiile animalelor, luate de la această crescătorie de porci și le aruncă pe câmp. Din păcate, legea îi permite să arunce aceste dejecții, deși eu am anunțat de zeci de ori faptul că nu respectă întru totul modalitatea de a arunca aceste dejecții. Este inadmisibil să arunci aceste dejecții în momentul în care bate vântul spre Năvodari, care este și stațiune turistică. Am făcut nenumărate plângeri la Garda de Mediu, care spun că oamenii ar avea dreptul să arunce aceste dejecții. Până la urmă, în foarte scurt timp o să vorbesc cu avocații să vedem ce putem face împotriva acestui comportament. Eu cer să se respecte doar condițiile de aruncare“, a spus primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, pentru TOMIS NEWS.

Legea e ambiguă! Marian-Cristian Râșnoveanu, Garda de Mediu: „Noi nu putem interveni în acest caz pentru că nu este poluare, ci este considerat îngrășământ“

Întrebat de TOMIS NEWS cum comentează situația ridicată de cetățenii și autoritățile din Năvodari, comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța, Marian-Cristian Râșnoveanu a declarat: „Fermierii primesc o aprobare pentru a arunca pe câmp dejecțiile provenite de la animale, în vederea împrospătării solului. Au voie să facă treaba asta. Instituția care dă ok-ul să împrăștie dejecțiile pe pământ este Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Constanța (OSPAC), dar nu are o procedură foarte clară, tocmai din cauza legislației ambigue. Repet, în reglementările lor (OSPAC) nu este prevăzută o metodologie foarte clară a modul cum se împrăștie deșeurile. Noi nu putem interveni în acest caz pentru că nu este poluare, ci este considerat îngrășământ.“

Facebook Comments

One thought on “Locuitorii din Lumina și Năvodari, sufocați de duhoarea de la o fermă de porci. Oamenii din zonă strâng semnături!”

  1. Buna ziua…si noi voiam sa venim la mare tot in Navodari… Anul trecut nu am reusit sa respiram aer curat decat o noapte din 4. Nu mai calcam pe la voi, sorry!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *