Litoralul, destinaţia preferată a românilor. FPTR: „Cel mai AGLOMERAT weekend, 135.000 de turişti în structuri clasificate. Costinești este scăpat de sub orice control, constănțenii au invadat Vama Veche”

Litoralul românesc e în continuare preferatul românilor, iar cele mai populare staţiuni sunt Mamaia (zona Nord), Eforie Sud şi Olimp, arată un studiu realizat de o platformă de rezervări online. Datele centralizate de Travelminit arată că 41% dintre rezervările făcute până acum au fost pe litoral, 23% pentru munte, 19% pentru stațiunile balneare și 17% pentru marile orașe. Cât privește stațiunile de pe litoral, turiştii au ales Mamaia Nord, Olimp, Eforie Sud, Saturn şi Năvodari. Cele mai rezervate unităţi de cazare de la mare sunt hotelurile (49,43%) şi apartamentele (31%), urmate de pensiuni şi case de vacanţă. Tarifele de cazare încep de la 170 de lei camera/zi. O cazare pentru două persoane la mare, timp de cinci nopţi, începe de la 1.700 de lei, iar una pentru patru persoane de la 2.600 de lei.

În iunie şi iulie s-a înregistrat o creştere cu 34% a rezervărilor achitate cu vouchere de vacanță. Acestea pot fi folosite atât pentru plata cazării, cât şi pentru plata altor servicii turistice precum masa şi transportul. Totuși, multe dintre ele au rămas nefolosite.

Prim-vicepreşedintele executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că este cel mai aglomerat weekend de pe litoral din acest sezon estival, fiind 135.000 de turişti în locuri de clasare clasificate, dar mai există şi cele neclasificate în care nimeni nu poate spune cu exactitate câte persoane sunt. Vremea este caldă, dar bate vântul, în unele zone fiind pericol de înec.

Este cel mai aglomerat weekend de până acum, dar mă aştept ca săptămâna viitoare de Sfânta Maria să fie şi mai şi. Avem pe litoralul românesc, conform siteului Ministerului Economiei, toate locurile clasificate şi avem în jur de 134.000 – 138.000 de locuri de cazare pe litoralul românesc, dintre care vreo 20.000 sunt în camping. Niciodată nu există un grad de ocupare de 100%, mai e o cameră cu o ţeavă spartă, un aer condiţionat defect, şi orice hotelier păstrează două, trei camere pentru un telefon în ultima clipă, pentru o suprapunere din partea unei agenţii, pentru chestiuni de acest gen. Deci avem 135.000 de locuri de cazare pline”, a declarat Dragoş Răducan.

El a precizat că cei care nu se află în structuri de clasare neclasificate sau stau la particulari nu pot fi socotiţi turişti, ci vizitatori.

Ceilalţi sunt vizitatori. Turist este cel care înnoptează cel puţin o noapte într-o structură de cazare clasificată. Cei care aleg structurile neclasificate, care sunt nenumărate pe litoralul românesc, nu mai sunt turişti, ci vizitatori. Staţiunile sunt foarte pline datorită acestor vizitatori. Populaţia Mangaliei se dublează, la fel şi cea din Eforie şi din Năvodari în timpul sezonului. Sunt aceste ansambluri rezidenţiale care se închiriază toate la negru , cu sprijinul tacit al autorităţilor locale şi cu îngăduinţa autorităţilor centrale. Dacă avem 135.000 de locuri de cazare clasificate, pot fi mai multe cele neclasificate? Nimeni nu ştie cu exactitate”, a explicat Dragoş Răducan.

El consideră că s-a ajuns în această situaţie ca oamenii să prefere structurile de cazare neclasificate după eliminarea voucherelor de vacanţă.

„S-a ajuns aici din cauza voucherelor de vacanţă care au fost eliminate. Voucherul de vacanţă îl obliga pe posesor să se cazeze într-o structură clasificată. Era primul mare avantaj şi banii se întorceau prin taxe şi impozite la bugetul de stat, cel care le-a generat”, a transmis reprezentantul FPTR.

Dragoş Răducan a afirmat că toate staţiunile sunt aglomerate în această perioadă.

„Nu putem vorbi de cele mai aglomerate, toate sunt aglomerate, putem vorbi de cele cu cel mai mare număr de turişti care este dat de locuri de cazare. Mamaia împreună cu Năvodari ajunge la 50.000 de locuri de cazure, cu tot cu cele neclasificate. Apoi urmează Eforie, unde sunt multe hoteluri clasificate care au atras şi dezvoltarea multor pensiuni neclasificate. Costineştiul este scăpat de sub orice control. Din legendele locale se spune că Costineştiul este cea mai mare staţiune de pe litoral ca număr de locuri, dar nimeni nu ştie. Urmează salba de staţiuni din sudul litoralului care oficial are 15.000 de locuri”, a explicat Răducan.

El a menţionat că şi Vama Veche este aglomerată, dar aici sunt 10.000 de locuri de cazare cu tot cu cele neclasificate şi cu cei care dorm pe plajă.

„Şi Vama Veche e plină, dar acolo sunt trei mii de locuri de cazare clasificate, mai punem trei mii cele neclasificate, mai punem trei mii cei care dorm pe plaje în bungalow-uri, ajungem la 10.000. Mai punem vizitatorii, dar de data asta cei care nu înnoptează acolo, ci vin şi pleacă. Mamaia Nord şi Vama Veche reprezintă centre de atracţie pentru tinerii localnici care nu au alte posibilităţi de distracţie. În Vama Veche sunt foarte multe maşini cu număr de Constanţa, vin mulţi constănţeni, din Mangalia, din Eforie, cu posibilităţi materiale mai reduse că aici poţi să te distrezi cu o bere în faţă ceea ce nu poţi în Mamaia Nord”, a transmis prim vicepreşedintele executiv al FPTR.

El a menţionat că în sudul litoralului unele plaje au noi operatori economici care le-au închiriat şi deocamdată sunt zone fără umbrele şi şezlonguri.

Acum în plin sezon s-a făcut tranziţia la cei care au câştigat plajele la licitaţia de luna trecută şi acum nu găsim nici şezlonguri, nici umbrele pe plajă, sunt plajele cum ni le-a lăsat natura şi cum foarte mulţi români şi le doresc, libere. În unele locuri sunt aceeaşi şi plajele au rămas la fel, dar sunt foarte pline plajele că vin şi vizitatorii şi turiştii şi e mare înghesuială. Aşteptăm controalele de la Direcţia de Sănătate să verifice distanţarea”, a mai afirmat Dragoş Răducan, care consideră că oamenii trebuie convinşi de autorităţi să respecte măsurile de protecţie sanitară şi nu să fie pedepsiţi.

Vremea pe litoral este caldă, cu soare, însă bate vântul. În unele zone, salvamarii au arborat steagul roşu, atenţionând turiştii că este pericol de înec.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *