LISTA COMPLETĂ: UE a APROBAT noile SANCȚIUNI la adresa Rusiei. Activele lui Putin și Lavrov vor fi BLOCATE. Șeful de la Kremlin amenință cu RIPOSTE neașteptate

|

Liderii europeni au aprobat un pachet de sancțiuni prin care vor să tragă la răspundere Kremlinul. Potrivit Comisiei Europene, sancțiunile se bazează pe cinci piloni. În primul rând, pachetul include sancțiuni financiare care blochează accesul Rusiei la cele mai importante piețe de capital. „Vizăm în prezent 70 % din piața bancară rusă, dar și principalele întreprinderi deținute de stat, inclusiv în domeniul apărării”, potrivit paginii de Facebook a Comisiei Europene în România.

Al doilea pilon principal vizează sectorul energetic, un domeniu economic esențial care aduce beneficii în special statului rus. „Interdicția noastră la export va afecta sectorul petrolier, împiedicând Rusia să își modernizeze rafinăriile petroliere”, arată sursa citată. În al treilea rând, se va interzice integral vânzarea de aeronave, piese de schimb și echipamente către companiile aeriene ruse. În al patrulea rând, va fi limitat accesul Rusiei la tehnologii esențiale.

Vom împiedica accesul Rusiei la tehnologii importante de care are nevoie pentru a construi un viitor prosper”, potrivit CE.

În fine, acționăm în domeniul vizelor. Diplomații și grupurile asociate, precum și oamenii de afaceri nu vor mai avea acces privilegiat în Uniunea Europeană”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Consiliul Uniunii Europene a decis, vineri, blocarea activeleor financiare deţinute de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul sancţiunilor impuse ca reacţie la războiul lansat de Rusia în Ucraina, afirmă oficiali de la Bruxelles.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut vineri Uniunii Europene să-şi înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei pentru a o pedepsi pentru invazia sa în Ucraina, relatează AFP.

Nu au fost epuizate încă toate posibilităţile de sancţiuni. Presiunea asupra Rusiei trebuie să crească. I-am spus aceasta” preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat Zelenski pe Twitter.

Liderii Celor 27 de state membre ale UE au decis joi seara înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, în sectoarele energetic, financiar şi transporturi, dar nu s-a mers până la excluderea acesteia din sistemul de schimburi bancare internaţionale Swift. Kievul îndemnase ţările occidentale să ia această ultimă măsură, prezentată de experţi drept o „armă atomică” financiară, dar susceptibilă să-i afecteze şi pe actorii economici europeni.

Forţele militare ruse au lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scară largă împotriva Ucrainei – terestră, aeriană şi navală -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Administraţia Vladimir Putin a ameninţat, vineri, ţările occidentale cu reacţii „simetrice sau asimetrice” faţă de sancţiunile impuse Rusiei din cauza războiului împotriva Ucrainei şi susţine că oricum unele măsuri de penalizare impuse de Occident „nu sunt nerezolvabile”.

Măsurile de ripostă vor urma, în mod evident. În ce măsură vor fi simetrice sau asimetrice, aceste lucru va depinde de analizarea restricţiilor” impuse Rusiei, a declarat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, potrivit cotidianului Le Monde.

Peskov susţine că sancţiunile care vizează sectorul tehnologiilor ultramoderne nu vor afecta prea mult Rusia. „Dependenţa noastră de exterior s-a redus sistematic în ultimii ani. Vor fi probleme, dar nu sunt nerezolvabile”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia RIA Novosti.

Joi seară, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a pretins că nu a avut „altă modalitate” decât atacarea Ucrainei şi a avertizat comunitatea oamenilor de afaceri ruşi că Occidentul va impune sancţiuni economice masive, exprimând însă speranţa că „partenerii” nu vor lua măsuri extreme. „Rusia nu a avut altă modalitate decât trimiterea trupelor în Ucraina. Ceea ce se întâmplă acum evidenţiază măsurile de constrângere, că nu ne-au lăsat altă modalitate de a proceda altfel”, a susţinut Vladimir Putin, conform cotidianului Le Monde. În realitate, Occidentul a insistat până în ultimul moment ca Rusia să găsească o soluţie diplomatică şi să nu invadeze Ucraina, însă Vladimir Putin a recunoscut unilateral independenţa teritoriilor separatiste din Ucraina şi a trimis armata rusă în statul vecin.

Liderul de la Kremlin a susţinut că Rusia nu vrea să afecteze sistemul economic mondial şi nici să fie exclusă din acesta, astfel că îi îndeamnă pe cei pe care el îi numeşte „parteneri” să înţeleagă situaţia, deşi este sigur că sancţiunile vor fi impuse. „Rusia continuă să fie parte a economiei mondiale, nu ne pregătim să o afectăm. Mi se pare că partenerii noştri trebuie să înţeleagă şi să nu fixeze obiectivul eliminării noastre din sistem. Dar, din raţiuni politice, acest lucru se va întâmpla”, a declarat Vladimir Putin la o reuniune cu reprezentanţi ai mediilor de afaceri din Rusia.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a insistat joi, în contextul invaziei ruse, pentru excluderea Rusiei din sistemul de tranzacţii financiare „Swift”, ceea ce ar putea bloca în totalitate economia rusă.

„Ceea ce vreau să vă spun în primul rând, cel mai important lucru, ca să înţelegeţi, este că a fost o măsură necesară”, le-a transmis Putin reprezentanţilor mediilor de afaceri, potrivit CNN, încercând să justifice războiul. „Nu ne-au lăsat posibilitatea să acţionăm altfel. Au creat riscuri în materie de securitate şi a fost imposibil să reacţionăm altfel. Este greu de înţeles cum ţara noastră ar fi putut continua să existe”, a susţinut el. Liderii ţărilor din cadrul Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au condamnat vehement, cu ocazia summitului de la Bruxelles, atacul armatei ruse asupra Ucrainei şi au decis impunerea de sancţiuni „masive” şi „severe” împotriva Rusiei.

La rândul său, preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a anunţat, joi seară, sancţiuni „severe” împotriva Rusiei, acuzându-l pe omologul său rus, Vladimir Putin, că „a ales războiul”, astfel că va suporta „consecinţele”.

CITEȘTE ȘI:

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *