LIPSA forței de muncă, marele impediment în calea PNRR! NU avem cu cine să construim toate proiectele promise

PNRR este un proiect de circa 29 de miliarde de Euro pe care România le poate accesa în următorii ani, dar pentru ca toate aceste proiecte numeroase să poată fi duse la bun sfârșit, țara noastră are nevoie să importe foarte multă forță de muncă. Deși avem un deficit imens de forță de muncă, Guvernul nu are în vedere proiecte pentru a atrage muncitori din regiune sau din țări mai îndepărtate. Potrivit specialiștilor din domeniul construcțiilor, peste 700.000 de români au plecat din țară și lucrează pe piața construcțiilor din Europa. Oficial, în România sunt peste 300.000 de muncitori în domeniul construcțiilor, deși în 2008, în țara noastră erau aproape 414.000. În 2018, țara noastră a ajuns la 384.000 de muncitori în domeniul construcțiilor, arată marți PSNews.ro

Necesitatea este extrem de mare, noi nu vorbim de câteva sute de oameni, ci de mii sau chiar zeci de mii de ingineri şi specialişti care nu se formează nici măcar în 5 ani. (…) poţi să ai munţi de bani în bancă, dar dacă nu ai cu cine să-i pui în operă, să-i cheltui, atunci aceste fonduri pe care le avem la dispoziţie nu vor fi consumate”, a declarat Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, în fața jurnaliștilor.

Criza economică începută în 2008, dar și creșterile economice resimțite din 2014 au făcut ca România să piardă foarte mulți muncitori calificați în construcții, dar și muncitori necalificați. Unul dintre principalele motive este nivelul salariilor foarte mici din țara noastră.

O altă problemă este legată chiar de firmele de construcții, care mulți ani au menținut salarii mici, fără niciun alt beneficiu, sau nu garantau contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, ci doar pe durata proiectului. Un bun exemplu în acest sens este firma Spedition UMB, controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu. Deși Spedition UMB a avut în 2020 o cifră de afaceri de peste 1 miliarde de lei, compania a declarat doar 48 de angajați. Ceea ce înseamnă că miliardarul Umbrărescu nu oferă contracte pe perioadă nedeterminată, ci recrutează muncitori doar pentru perioada în care construiește. Specialiștii din domeniu estimau, în urmă cu câțiva ani, că piața construcțiilor din România ar avea nevoie de circa 600.000 de muncitori. Guvernul își asumă numeroase promisiuni în PNRR – spitale noi, sute de kilometri de autostrăzi, sute de kilometri de cale ferată, sute de creșe și grădinițe, școli modernizate – dar nu poate realiza totul dacă e deja în deficit de forță de muncă.

Ar fi nevoie de încă aproximativ 350.000 de muncitori pentru şantierele şi proiectele deja anunţate pe termen scurt şi mediu la nivel naţional, o dublare aproape a efectivului actual”, a explicat Radu Piţurlea, vicepreşedintele companiei de construcţii Concelex.

Guvernul nu are niciun proiect pentru a forma muncitori în construcții, care la vârsta de 19 sau 20 de ani să intre pe piața muncii. Fără o calificare a muncitorilor, companiile de construcții nu pot angaja suficienți oameni și nici nu pot folosi cele mai moderne tehnologii din domeniu. Școlile profesionale au dispărut complet din sistemul de învățământ și nu au fost înlocuite cu alte școli sau licee care să formeze elevii pentru piața muncii. În același timp, Guvernul nu prezintă niciun proiect pentru atragerea forței de muncă din străinătate, din țări mai îndepărtate. În Europa sosesc anual sute de mii de migranți care ar putea fi convinși cu locuri de muncă și salarii decente în România, în schimb reprezentanții Guvernului nu au o strategie pentru atragerea muncitorilor din străinătate și nici un program social pentru a ajuta migranții să se integreze în societatea noastră.

România nu va putea construi toate proiectele dacă nu are forța de muncă necesară. În condițiile unui deficit evident, țara noastră va pierde banii europeni și va rămâne cu șantierele deschise pe termen lung.

Salariul mediu net al unui muncitor în construcții din România este de 3.181 lei/lună, adică circa 650 Euro. În timp ce în Italia ajunge la circa 1.700 de Euro/lună. În Spania este de peste 1.300 de Euro. În Germania, un muncitor necalificat în construcții primește 12,85 Euro/oră, adică pe lună poate ajunge la peste 2.000 de Euro. La toate acestea se adaugă nivelul de trai mult mai ridicat în Vest, sisteme de educație și sănătate performante, pensia mult mai mare decât în România, o protecție socială și numeroase alte beneficii care îi conving pe români să plece în străinătate. În următorii ani, România va pierde din forța de muncă deoarece muncitorii calificați și cei cu experiență vor fugi spre țări în care salariile sunt mult mai mari, iar condițiile de muncă și de trai sunt ridicate. Inclusiv statele din Vestul Europei vor avea numeroase proiecte în construcții și vor atrage forță de muncă din alte țări.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *