Lipsa anestezicului resimțită și la Constanța. Managerul Spitalului Județean: „Avem, dar de fapt nu avem o criză”

Majoritatea unităţilor medicale din țară au rămas în luna iunie cu un stoc minim de fiole cu substanţe pentru anestezie – aşa-numitele miorelaxante. În unele locuri, managerii de spital au început deja trierea pacienţilor după urgenţă, iar acest aspect s-a resimțit recent și la Constanța.

Managerul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța „Sf. Apostol Andrei” (SCJU), Cătălin Grasa, a vorbit marți, în cadrul unei conferințe de presă, despre transparența în comunicare, discurs care a conținut și varianta „avem o criză a miorelaxantelor”, dar „de fapt nu avem o criză, e o culoare roșie la bord”.

„Cu toate problemele, personalul UPU a rămas cam același, avem și un elicopter SMURD care operează și care ne scurtează timpul de operare între accidentat – victimă și acordarea primului ajutor și continuarea actului medical. Cu un județ Tulcea, la care trebuie să revin, din păcate majoritatea urgențelor și de la pediatrie la zona de adulți, în general există această presiune care se pune pe spital. (…) Lipsa de comunicare nu există doar la UPU, ci la toate nivelele spitalului, unul din lucrurile la care am atras atenția: cum comunicăm atât cu pacienții, cât și cu aparținătorii. Eu consider că peste 95% din problemele noastre legate de suspiciuni și malpraxis sunt datorită lipsei de comunicare! (…) La alte spitale criza s-a făcut prezentă mult mai devreme. La Constanța nu au fost probleme. Intervențiile medicale fără nu se pot desfășura! Dar, săptămâna trecută, miercuri, ne-am trezit că stocurile noastre nu erau cele pe care le știa directorul medical, am făcut o ședință iar joi de dimineață au fost anunțate secțiile și am trecut la regim de urgență. În weekend am primit o parte din miorelaxantele de care aveam noi nevoie, astăzi mai vin încă vreo 250, dar și această săptămână o vom ține pentru urgențe, iar de lunea viitoare intrăm în program normal și pacienții cronici să fie operați. Între timp pacienții internați și cronici nu au fost externați și au fost operați”, a spus Cătălin Grasa.

Țuțuianu, cec în alb pentru managerul Spitalului Județean

La conferința de marți de la SCJU a participat și președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, care a precizat că îi oferă tot sprijinul managerului interimar și i-a trasat acestuia și un termen pentru definitarea unei „echipe competitive”.

„I-am comunicat domnului Grasa termenul de 1 septembrie pentru a-și desemna o echipă competitivă de lucru, care să dea randamentul la care mă aștept. Sunt probleme legate de anumite persoane, ba intră în concediu, ba revin, ba iar intră în concediu. Se folosesc de mass-media pentru a rămâne în funcție. Interesul meu este să avem servicii medicale de calitate și o echipă funcțională. (…) Cine nu dă randament în funcție, pleacă. Și eu dacă nu dau randament la CJC, plec!”, a spus Țuțuianu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *