Liderii USR-PLUS fac SCUT în jurul lui Voiculescu (Sănătate): „Are susținerea Alianței în proporție de 101 la sută”

Vlad Voiculescu are susținerea Alianței USR PLUS în proporție de 101 la sută, iar lucrul ăsta nu se va schimba, pentru că transparența e o parte din buna guvernare, transmite liderul USR, Dan Barna, ca reacție la dezbaterile privind publicarea datelor defalcate referitoare la vaccinare.

Când am promis o revoluție a bunei guvernări, ne refeream inclusiv la transparența datelor publice. De altfel, din 2013 România este membră a inițiativei internaționale , al cărui scop principal este tocmai transparentizarea datelor pentru reutilizare. Vlad Voiculescu are susținerea mea și a Alianței USR PLUS în proporție de 101 la sută. Lucrul ăsta nu se va schimba. Transparența e o parte din buna guvernare”, transmite Dan Barna.

El susține că este „un lucru normal” ca un ministru USR PLUS să acționeze în baza ideilor pe care Alianța le-a susținut înainte de alegeri. De asemenea, Dacian Cioloş, copreşedinte USR-PLUS, intervine în conflictul dintre premierul Cîţu (şi alţi lideri PNL) şi Vlad Voiculescu, generat de publicarea de către ministrul Sănătăţii a unor informaţii despre campania de vaccinare care contrazic alte informaţii furnizate oficial de Comitetul de coordonare a campaniei de vaccinare.

Vlad Voiculescu este atacat pentru publicarea datelor referitoare la vaccinare. Demersul său este un gest de normalitate. Știm cu toții că una dintre problemele majore ale României este lipsa de încredere a cetățenilor faţă de autoritățile publice. Transparența nu e un moft, este unul dintre fundamentele pe care trebuie să reconstruim încrederea cetățenilor în stat. Vlad Voiculescu are toată susținerea mea în ceea ce privește luarea unor astfel de decizii„, scrie Dacian Cioloş.

Premierul Florin Cîțu i-a cerut președintelui USR, Dan Barna, retragerea din Guvern a lui Vlad Voiculescu. Potrivit unor surse din coaliţie, Dan Barna nu ar fi spus un nu apăsat, dar a lăsat să se înțeleagă că „tot răul” vine dinspre Dacian Cioloș, care îl susține și l-a impus pe Vlad Voiculescu și care luptă să preia la apropiatul congres conducerea partidului rezultat din fuziunea USR și PLUS.

Prim-ministrul este supărat pentru felul în care actualul ministru al Sănătății a înțeles să lucreze în echipa guvernamentală – mai precis că acesta a creat „un stat în stat la Ministerul Sănătății” sabotând acțiunile Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) condus de Raed Arafat și campania de vaccinare prin piedicile permanente puse colonelului Valeriu Gheorghiță, medicul care se ocupă de coordonarea campaniei naționale de vaccinare anti-Covid-19. Ce a umplut paharul răbdării premierului a fost publicarea datelor despre vaccinare. Ministrul, „de capul lui”, a decis să le facă publice fără a ține cont de DSU și de structura care se ocupă de vaccinare la nivel național, astfel că în spațiul public au ieșit date care contraziceau flagrant ceea ce prezenta Grupul de Comunicare Strategică și, deci, oficial, statul român.

Florin Cîțu declara, miercuri, că susține prezentarea zilnică a datelor defalcate privind vaccinarea și cerea instituțiilor să se autosesizeze cu privire la suspiciunile că persoane din personalul militar s-au vaccinat, deși nu aveau dreptul: „Întotdeauna am fost susținător al transparenței 100%”. Premierul a anunțat luni că a trimis Corpul de control la MS pentru a face verificări cu privire la existența avizelor necesare publicării unei raportări defalcate a datelor referitoare la pandemie.

Am avut o discuție cu șeful Corpului de Control, în această dimineață, se autosesizează să vadă dacă au fost respectată toată legislația, avizele dacă au fost luate… Este vorba despre publicarea unor informații de care ține mai multe instituții atunci, natural, trebuia să existe și avizul acelor instituții”, afirma premierul Florin Cîțu.

Ministrul Sănătății a cerut să i se aducă la cunoștiință sursa sesizării: „În spiritul transparenței, aștept să aflu și eu pe cine am supărat și, mai ales, de ce”, conchide ministrul Sănătății.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *