Liderii UE discută cu șeful NATO despre cooperarea în domeniul securității

Cei 27 de şefi de stat sau de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene discută vineri, în a doua zi a summitului lor prin videoconferinţă, pe teme de apărare şi securitate, informează dpa.

Eforturile UE merg mână în mână cu eforturile militare pe continent”, a afirmat Stoltenberg înaintea reuniunii:

Pentru NATO, misiunea principală în această pandemie a fost să se asigure că o criză de sănătate nu se transformă într-o criză de securitate’, ‘pentru că ameninţările cu care ne confruntam înaintea pandemiei sunt încă aici – prezente: acţiunile agresive ale Rusiei, forme mai brutale de terorism, atacuri cibernetice sofisticate, ascensiunea Chinei şi implicaţiile de securitate ale schimbărilor climatice”, a explicat el.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a adoptat un ton similar, afirmând că „parteneriatele puternice au nevoie de parteneri puternici”.

Statele UE încearcă să se coordoneze mai îndeaproape – strâns în probleme de apărare şi securitate în ultimii ani, spre exemplu prin planuri de finanţare comună a unor proiecte de dezvoltare de capacităţi de apărare. Obiectivul fundamental este o mai mare autonomie strategică, care să permită Uniunii să-şi promoveze interesele şi valorile pe o scenă mondială de pe care Statele Unite par să fie în retragere, iar China şi Rusia devin tot mai asertive. Potrivit unui comunicat al Consiliului European, liderii UE vor avea o dezbatere strategică cu privire la securitatea şi politica de apărare europeană. Ei urmează să discute, de asemenea, despre căile de creştere a rezilienţei la atacuri cibernetice şi ameninţări hibride, precum şi despre relaţiile Uniunii cu vecinii din sud.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.