Liderii UE aprobă impunerea de noi sancțiuni pentru Minsk. SCANDAL diplomatic: Belarus şi Letonia îşi expulzează reciproc ambasadorii și întregul personal al ambasadelor

Liderii europeni au aprobat luni seara impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului, căruia îi cer eliberarea imediată a activistului Roman Protasevici și a prietenei acestuia, Sofia Sapega, arestați duminică în urma deturnării la Minsk, sub un fals pretext, a avionului în care călătoreau pe ruta Atena – Vilnius. Într-o declarație adoptată luni seara, șefii de stat și de guvern din UE cer impunerea de sancțiuni atât împotriva unor „entități”, cât și a unor persoane particulare din Belarus.

Avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene și nici nu vor avea acces pe aeroporturile din UE. De asemenea, avioanele companiilor din UE vor evita să zboare în spațiul aerian al Belarusului. Liderii europeni cer, de asemenea, Organizației Internaționale a Aviației Civile să deschidă de urgență o anchetă asupra acestui „incident fără precedent și inacceptabil”. Un alt punct al declarației arată că liderii europeni sunt solidari cu Letonia în urma „expulzării nejustificate” a diplomaţilor săi acreditaţi la Minsk.

Este o declarație de principiu adoptată de liderii europeni, detaliile concrete ale măsurilor luate împotriva Minskului urmând să fie stabilite de oficiali, diplomați și juriști în perioada următoare. Aceste noi sancțiuni vizând Belarusul se vor adăuga celor care sunt deja în vigoare încă din 2004, când Uniunea Europeană a impus un emargo asupra vânzărilor de arme și exporturilor de obiecte care ar putea servi reprimării în forță a manifestațiilor. De asemenea, anumite active ale Belarusului au fost înghețate și patru cetățeni din Belarus au interdicție de a veni în Uniunea Europeană, fiind suspectați că au legătură cu dispariția unor persoane (doi politicieni de opoziție, un om de afaceri și un jurnalist) în 1999 și 2000.

Noi sancțiuni europene au vizat Minskul imediat după alegerile prezidențiale de anul trecut, când președintele Aleksandr Lukașenko, reales într-un scrutin denunțat pentru fraudele masive, a reprimat în forță protestele în masă și a ordonat mii de arestări.  Liderii europeni au ajuns la concluzia că Lukașenko, fiul acestuia și alți 86 de indivizi sunt direct responsabili pentru represiuni și intimidare, așa că au interdicție de călătorie în UE și au, de asemenea, bunurile blocate.

Belarusul şi Letonia şi-au expulzat luni reciproc întregul personal de la ambasadele de la Minsk, respectiv Riga, primul pas fiind făcut de MAE de la Minsk, care a acuzat că drapelul Belarusului a fost înlocuit cu unul al opoziţiei belaruse la o competiţie sportivă de hockey ce se desfăşoară la Riga, dispută ce survine în contextul crizei internaţionale generate de arestarea unui opozant belarus după ce avionul la bordul căruia se afla acesta a fost forţat să aterizeze duminică la Minsk.

Ambasadorului (leton – n.red) i s-a solicitat să părăsească Belarusul în 24 de ore. Întregului personal diplomatic şi administrativ al ambasadei i s-a cerut de asemenea să părăsească Belarusul în 48 de ore. Le-am sugerat să menţină aici un ofiţer tehnico-administrativ care să se ocupe de clădire”, a declarat ministrul belarus de externe, Vladimir Makei, citat de agenţia BelTA.

Capitala letonă Riga găzduieşte zilele acestea campionatul mondial de hockey şi în centrul oraşului au fost arborate steagurile ţărilor participate. Dar primarul capitalei letone, Martins Stakis, împreună cu ministrul leton de externe Edgars Rinkevics au înlocuit steagul Belarusului cu un drapel alb-roşu-alb, un simbol al opoziţiei belaruse împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Nu putem lăsa fără răspuns astfel de acţiuni provocatoare”, a mai spus ministrul Makei. „Suntem surprinşi să vedem astfel de acţiuni într-un moment în care Belarusul şi-a exprimat disponibilitatea de a conduce o investigaţie transparentă asupra incidentului cu avionul Ryanair, cu participarea experţilor internaţionali. În acest context, împotriva Belarusului nu sunt făcute doar declaraţii politice defăimătoare, ci se întreprind şi acţiuni provocatoare concrete”, a adăugat el.

După anunţul expulzării personalului ambasadei letone la Minsk, Ministerul de Externe leton a anunţat la rândul său expulzarea tuturor diplomaţilor belaruşi aflaţi la post la Riga, inclusiv ambasadorul, relatează Reuters. Un ziarist şi blogger belarus plecat din ţară, Roman Protasevici, în vârstă 26 de ani, fost redactor-şef al canalului de opoziţie Nexta de pe Telegram, a fost arestat duminică la Minsk după ce avionul companiei Ryanair cu care călătorea de la Atena la Vilnius a fost obligat de autorităţile belaruse să aterizeze sub pretextul unei alerte cu bombă în timp ce avionul se afla în spaţiul aerian al Belarusului. După acest incident, compania aeriană letonă Air Baltic, care are baze operaţionale şi în Lituania şi Estonia, a anunţat luni că deocamdată va evita survolarea spaţiului aerian al Belarusului.

Comisia Europeană l-a convocat pe ambasadorul Belarusului

Comisia Europeană l-a convocat pe ambasadorul belarus pentru a-l informa cu privire la condamnarea de către instituțiile europene și statele membre a „deturnării inadmisibile” a unui avion la Minsk și a arestării opozantului belarus Roman Protasevici, relatează Reuters și AFP.

Ambasadorul (Aleksandr) Mikhnevich a fost informat cu privire la condamnarea fermă de către instituțiile UE și statele membre ale UE a actului coercitiv prin care autoritățile din Belarus au pus în pericol siguranța pasagerilor și a echipajului„, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat. „Acțiunea revoltătoare a autorităților din Belarus constituie o altă încercare flagrantă de a reduce la tăcere toate vocile opoziției din țară”, a mai spus acesta, cerând eliberarea imediată a lui Protasevici.

Un summit al celor douăzeci și șapte urmează să discute noi sancțiuni împotriva regimului președintelui Alexander Lukașenko, luni seara. Protasevici, în vârstă de 26 de ani, călătorea cu o cursă comercială de la Atena la Vilnius, Lituania, în momentul în care forțele aeriene din Belarus au intervenit. Astfel, cursa irlandeză Ryanair a fost deturnată spre Minsk, capitala Belarus, unde opozantul regimului a fost reținut. Principalul serviciu de securitate din Belarus care se numește K.G.B. l-a trecut pe Roman Protasevici pe lista teroriștilor.

În cazul în care ar fi acuzat și condamnat pentru terorism, ar putea primi pedeapsa cu moartea, notează cotidianul american. În ce privește acuzațiile de incitare la ură socială și tulburarea ordinii, el riscă o pedeapsă de peste 12 ani de închisoare.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *