Liderii proruși din Donbas anunță evacuarea civililor în Rusia. Ucraina: „Au încălcat „încetarea focului” de… 66 de ori!”

Separatiștii sprijiniți de Rusia din estul Ucrainei au acuzat forțele guvernamentale că au deschis focul asupra teritoriului lor. Kievul a respins acuzațiile și spune că rebelii sunt cei care au lansar atacuri de artilerie inclusiv asupra unor obiective civile. Obuzele au lovit o grădiniță, un liceu și mai multe case și s-au înregistrat răniți atât în rândul civililor, cât și al soldaților ucraineni. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, respinge „categoric” informațiile vehiculate de Rusia privind un atac al Ucrainei în Donbas.

Respingem categoric dezinformările din partea Rusiei privind o presupusă ofensivă a Ucrainei sau acte de sabotaj la uzine chimice. Ucraina nu conduce și nu plănuiește astfel de acțiuni în Donbas. Suntem pe deplin dedicați unei rezolvări diplomatice a conflictului”, a scris Dmitro Kuleba vineri pe Twitter.

Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) a anunțat vineri că populația va fi evacuată în Rusia, din cauza intensificării bombardamentelor. Denis Pușilin, liderul RPD, a spus că că Rusia a fost de acord să primească oamenii care părăsesc Donețkul, iar femeile, copiii și bătrânii vor avea prioritate, scrie Reuters.

Astăzi, 18 februarie, a fost organizată o evacuare în masă a populației în Federația Rusă. Femeile, copiii și bătrânii vor fi evacuați primii”, a declarat Pușilin, potrivit Reuters.

Nici Rusia, Nici Ucraina nu au comentat deocamdată subiectul, iar un martor citat de Reuters a declarat că nu a văzut niciun semn de evacuare în capitala Donețk. Potrivit agenției Interfax, care citează o sursă parlamentară din autorpoclamata republică, câteva sute de mii de oamenji plănuiesc să părăsească Republica Donețk către regiunea Rostov din Rusia. Pe o înregistrare video Ria Novosti postată pe Twitter, se aud sirenele în Donețk.

Și liderul autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Leonid Pasecinik, a făcut un anunț similar, potrivit The Moscow Times, care citează site-ul Lugansk Media Centre.

În momentul de față, inamicul a format deja o forță impresionantă de atac. Potrivit serviciilor de informații, agresorul ucrainean plănuiește nu numai să continue provocările pe linia de contact, ci și să organizeze o pătrundere adânc în teritoriul republicii noastre. (…) Pentru a preveni victimele în rândul populației civile, le cer locuitorilor republicii – care nu au ordin de mobilizare și care nu sunt implicați în activități esențiale pentru infrastructura civilă – să părăsească teritoriul către Federația Rusă cât mai repede posibil”, a transmis Leonid Pasecinik, potrivit site-ului LMC.

La fel ca liderul din Donețk, și Pasecinik susține că Rusia „este pregătită să asigure primirea și găzduirea pe teritoriul său a locuitorilor din Lugansk. Armata ucraineană a înregistrat 45 de încălcări ale încetării focului vneri, până la ora 14:00, dintre care 34 cu armament interzis de Acordurile de la Minsk.

Soldații ucraineni au deschis focul că răspuns la tirurile separatiștilor doar în situațiile în care viața militarilor a fost amenințată, mai arată armata ucraineană, acuzând forțele inamice că se adăpostesc în apropierea clădirilor locuite de civili. În replică, Centrul pentru Control și Coordonare al autoproclamatei Republici Populare Lugansk a anunțat că forțele ucrainene au violat încetarea focului de 29 de ori în ultimele 24 de ore, potrivit site-ului Lugansk Media Centre.

Kremlinul a apreciat vineri ca fiind „foarte îngrijorătoare” noua escaladare a violenţelor între forţele Kievului şi ale separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, în plină criză ruso-occidentală. „Ceea ce se întâmplă în Donbas este foarte îngrijorător şi potenţial foarte periculos”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, potrivit AFP. Totodată, Peskov a respins ideea că exerciţiile nucleare ale Rusiei vor alimenta şi mai mult tensiunile cu Occidentul, afirmând că aceste exerciţii militare sunt parte a unui antrenament de rutină şi sunt unele transparente.

Forțele ucrainene au înregistrat 60 de atacuri ieri și șase astăzi din partea sepratiștilor, cele mai multe dintre acestea efectuate cu armament interzis de Acordurile de la Minsk, a transmis armata ucraineană vineri dimineață. Pe lângă atacuri, forțele ucrainene au mai detectat și zborul unui unei drone inamice (unmanned aircraft), probabil Orlan-10. În urma atacurilor, doi soldați ucraineni au fost răniți, dintre care unu în luptă. Cei doi sunt internați în spital, iar starea lor stabilă. De asemenea, doi civili au fost răniți în urma bombardamentelor, pe lângă cei trei angajați ai grădiniței din Stanița, care a fost lovită de un obuz joi, mai transmite armata ucraineană.

Militanții pro-ruși au deschis din nou focul asupra localității Stanița din regiunea Lugansk în estul Ucrainei, folosind arme grele, potrivit Ostanii Blockpost. Aceștia au lovit două case, care au luat foc, iar partea ucraineană a cerut armistițiu de moment ca să stingă incendiul. Două case sunt în flăcări în localitatea Stanița din regiunea Lugansk, unde un obuz a lovit o grădiniță în timpul zilei. Teritoriul este controlat de guvernul ucrainean. În cea mai mare parte a satului nu există lumină din cauza bombardamentelor. În prezent, serviciul de urgențe din Ucraina stinge incendiul. Nu există victime. În total, de la începutul zilei, potrivit sediului Operațiunii Forțelor Comune (OOS) – care reprezintă agențiile de aplicare a legii ucrainene -, separatiștii au încălcat „încetarea focului” de 66 de ori.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *