Liderii G7 pregătesc noile SANCȚIUNI împotriva Rusiei: PLAFONAREA prețului la petrol

Grupul celor șapte democrații bogate se va angaja marți la un nou pachet de acțiuni coordonate menite să crească presiunea asupra Rusiei din cauza războiului din Ucraina, în timp ce finalizează planurile pentru un plafon al prețului petrolului rusesc, a spus un oficial american conform Reuters. Liderii G7 vor lua, de asemenea, un „angajament de securitate pe termen lung, fără precedent, pentru a oferi Ucrainei sprijin financiar, umanitar, militar și diplomatic atât timp cât va fi nevoie”, inclusiv furnizarea în timp util de arme avansate, a precizat Casa Albă într-o fișă informativă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să se adreseze în cadrul summitului G7, care se desfășoară într-un castel centenar situat în regiunea Bavaria din Germania.

Duminică a fost zi a summitului G7 de la Munchen, pe agenda căruia s-a aflat războiul dus de Rusia în Ucraina și situația economiei globale. Liderii din Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia, Canada şi Japonia se întâlnesc pentru trei zile la în Alpii Bavarezi la Schloss Elmau. Înainte de startul discuțiilor, guvernul de la Londra și președintele Biden au anunțat că Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc. totodată, președinta Comisiei Europene a declarat că impactul global negativ al invaziei ruse va fi în centrul discuțiilor de la reuniunea G7. În plus, Boris Johnson a făcut apel la grupul G7 să nu „abandoneze” Ucraina după mai bine de patru luni de război.

Ucraina a cerut duminică mai multe arme şi sancţiuni contra Moscovei de la ţările G7, reunite în summit din Bavaria, în urma unei lovituri aeriene a Rusiei mai devreme în timpul dimineţii asupra unui complex rezidenţial din apropierea centrului Kievului, relatează France Presse şi Reuters,.

Summitul G7 trebuie să răspundă cu mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi mai multe arme grele pentru Ucraina”, a scris pe Twitter Dmitro Kuleba, şeful diplomaţiei ucrainene, chemând de asemenea la „înfrângerea imperialismul bolnav” rus. „Acest copil ucrainean de 7 ani dormea liniştit la Kiev până când o rachetă rusească de croazieră i-a aruncat casa în aer. Şi multe altele în Ucraina sunt lovite. Summitul G7 trebuie să răspundă cu mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi mai multe arme grele pentru Ucraina”, a declarat Kuleba în postarea pe Twitter.

Liderii mondiali trebuie să recunoască prețul sprijinirii Ucrainei, inclusiv creșterea costurilor energiei și alimentelor, dar trebuie, de asemenea, să recunoască că prețul pentru a permite Rusiei să câștige ar fi mult mai mare, a declarat premierul britanic Boris Johnson, citat de Reuters. Vorbind la începutul summitului G7, Johnson a spus duminică că Occidentul trebuie să-și mențină unitatea în fața agresiunii Moscovei.

Pentru a proteja acea unitate, pentru a o face să funcționeze, trebuie să avem discuții cu adevărat sincere despre implicațiile a ceea ce se întâmplă, presiunile pe care le resimt prietenii și partenerii individuali”, a spus liderul guvernului britanic. „Dar prețul de a da înapoi, prețul de a permite lui Putin să reușească, să ocupe părți uriașe din Ucraina, să continue cu programul său de cucerire, acest preț va fi mult, mult mai mare. Toată lumea de aici înțelege asta”, a mai spus Boris Johnson.

Preşedintele SUA Joe Biden i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz pentru „leadership-ul” său asupra răspunsului la criza legată de Ucraina, cu ocazia unei întâlniri pentru o discuţie bilaterală înaintea summitului G7, informează Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin se aştepta ca Occidentul „să se divizeze” după invazia sa în Ucraina, dar nu s-a întâmplat aşa, a mai spus Biden într-un schimb de cuvinte plin de bună dispoziţie cu Scholz, care este gazda summitului desfăşurat într-o staţiune alpină bavareză.

Plan anunțat în valoare de 600 de miliarde de dolari

Liderii G7 s-au angajat duminică să strângă 600 de miliarde de dolari în fonduri publice și private pe parcursul a cinci ani pentru a finanța infrastructura în țările în curs de dezvoltare și pentru a contracara proiectul mai vechi al Chinei, Belt and Road, informează Reuters.

Președintele american Joe Biden și alți lideri ai G7 au lansat „Parteneriat pentru infrastructură și investiții globale”, în cadrul reuniunii lor anuale care are loc în acest an la Schloss Elmau, în sudul Germaniei.

Biden a declarat că Statele Unite vor mobiliza 200 de miliarde de dolari sub formă de granturi, fonduri federale și investiții private pe o perioadă de cinci ani pentru a sprijini proiecte în țările cu venituri mici și mijlocii, care să contribuie la combaterea schimbărilor climatice, precum și la îmbunătățirea sănătății globale, a echității de gen și a infrastructurii digitale.

Vreau să fiu clar. Nu este vorba de ajutor sau de caritate. Este o investiție care va aduce beneficii pentru toată lumea”, a declarat Biden.

Președintele SUA a spus că sute de miliarde de dolari suplimentari ar putea proveni de la băncile multilaterale de dezvoltare, instituțiile financiare de dezvoltare, fondurile suverane de investiții și altele. Europa va mobiliza 300 de miliarde de euro pentru această inițiativă în aceeași perioadă, pentru a construi o alternativă sustenabilă la schema Inițiativei Belt and Road a Chinei, lansată de președintele chinez Xi Jinping în 2013, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul adunării.

Liderii Italiei, Canadei și Japoniei au vorbit, de asemenea, despre planurile lor, dintre care unele au fost deja anunțate separat. Planul de investiții al Chinei implică programe în peste 100 de țări, cu scopul de a crea o versiune modernă a străvechii rute comerciale a Drumului Mătăsii din Asia spre Europa.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.