Liderii coaliției, în discuții pe rectificarea bugetară. Cîțu a făcut PRAF doi miniștri USR și TAIE drastic de la Sănătate: „NU se justifică!” Orban CONFIRMĂ nemulțumirile

Premierul Florin Cîțu le-a prezentat liderilor PNL, în cadrul ședinței Biroului Executiv al PNL, proiectul rectificării bugetare, care va avea loc în cursul acestei luni. Conform surselor participante la ședință, Florin Cîțu i-a anunțat pe cei din PNL că urmărește tăierea bugetului Ministerului Sănătății și preconizează o scădere de la 3,5 miliarde la 2 miliarde. Premierul nu a precizat unde vor merge acești bani, dar surse guvernamentale susțin că nu vor fi redirecționați către Transporturi sau Dezvoltare. De asemenea, premierul ar viza o reducere a bugetului și la Ministerul Economiei.

Decizia lui Florin Cîțu aruncă în aer coaliția de guvernare, asta pentru că Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei sunt coordonate de către miniștrii USR-PLUS, iar aceștia nu sunt de acord cu reducerea bugetului. Premierul Florin Cîțu  a declarat că sunt bani la această rectificare pentru a implementa programul de guvernare al acestei coaliții.

Sunt bani la acestă rectificare pentru asigurarea că investițiile continuă, că menținem acest ritm de creștere economică și de creștere a predictibilității”, a declarat premierul.

Șeful Executivului a precizat că vor exista modificări cu siguranţă faţă de forma iniţială a rectificării bugetare şi şi-a exprimat speranţa că aceasta va fi aprobată cât mai curând.

Încă ne uităm la cifre şi vedem care sunt propunerile, dar în continuare rectificarea trebuie să ţină cont de o constrângere pe care o avem, de a ţine deficitul sub 7,16% din PIB. Sper cât mai curând. Cu siguranţă vor fi modificări faţă de forma iniţială, dar nu vom depăşi deficitul bugetar de la începutul anului şi va fi mai mic. Pentru mine este important ca rectificarea bugetară să meargă în direcţia susţinerii programului de guvernare, în susţinerea investiţiilor şi a susţinerii creşterii economice, care anul acesta va fi una foarte bună”, a spus Cîţu, înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL.

El a subliniat că niciunul dintre ministere nu are o execuţie bugetară de 100%. De asemenea, Cîțu a afirmat că deficitul bugetar, care era la începutul anului de 80 de miliarde de lei, va creşte cu aproximativ 2,5 de miliarde de lei în această rectificare bugetară, dar că va scădea ca procent din PIB, existând un PIB nominal mai mare.

În ședința PNL ar fi fost aduse din nou critici la adresa miniștrilor Cătălin Drulă și Claudiu Năsui. Liderul liberal Ludovic Orban a fost întrebat dacă există posibilitatea remanierii celor doi miniștri.

A existat o îngrijorare legată de schema de ajutor de stat pentru HoReCa în care practic sunt finalizate procedurile de depunere a solicitărilor. Există o alocare bugetară și practic trebuie ca firmele care au dreptul legal de a primi aceste sume de bani ca urmare a schemei de ajutor pe care am adoptat-o trebuie să beneficieze de aceste sume. Nu mai există nicuiun fel de motive pentru a nu pune în parctică acest act normativ și pentru a aloca banii pentru companiile care au solicitat dreptul lor legal”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a mai precizat că a existat și o discuție legată și de anumite proiecte de investiții în care există o anumită îngrijorare legată de mersul anumitor obiective de investiții importante și de rezilierea unor contracte.

Toți suntem supuși evaluării”, a încheiat Orban.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marți, că va exista o creștere importantă a bugetului Ministerului Sănătății, în urma rectificării bugetare, de 2 miliarde de lei, deși suma cerută fusese de 6 miliarde. Ludovic Orban a spus că s-a discutat în ședința liberalilor de marți, despre rectificarea bugetară și au fost mai multe lucruri la care a existat consens între el și premierul Florin Cîțu.

Am convenit asupra unei formule pe care atât eu, cât și premierul Florin Cîțu o vom susține la discuțiile din cadrul coaliției, care va avea loc azi, la orele 15.00. (…) PNL urmărește să atingem obiective importante, care sunt cuprinse în programul de guvernare și care să aibă cu adevărat această rectificare un efect favorabil asupra tuturor proiectelor și programelor derulate de la nivel guvernamental. Am discutat de suplimentări de fonduri la mai multe ministere. În domeniul educației am discutat (…) de la asigurarea resurselor financiare necesare pentru naveta școlară până la nivelul de investiții pe care să le deruleze universitățile”, a spus Orban.

În ceea ce privește bugetul Sănătății, Orban a spus că s-a discutat de o creștere „foarte importantă, cea mai mare creștere este în zona Ministerului Sănătății”, această creștere fiind de aproximativ 2 miliarde de lei. Întrebat de jurnaliști cum se va stabili, totuși, câți vani vor merge la Ministerul Sănătății, în urma rectificării bugetare, ținând cont că s-au cerut 6 miliarde, președintele PNL a spus că „suma este mult mai mare, numai că în fundamentarea solicitărilor trebuie să vedem care sunt cheltuielile efectiv necesare”.În discuțiile pe care le-am avut, suma alocată este de aproximativ 2 miliarde pentru bugetul MS”, a răspuns Orban.

Premierul Florin Cîțu se arată extrem de nemulțumit de activitatea miniștrilor USR, iar din acest motiv coaliția de guvernare stă pe un butoi cu pulbere. Conform surselor politice, în ședința PNL, Florin Cîțu i-a criticat dur pe ministrul Economii, Claudiu Năsui, dar și pe ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, pentru modul în care au gestionat execuția bugetară în acest an. Liderii coaliţiei de guvernare s-au întrunit marţi, de la ora 15.00, pentru a purta discuţii despre rectificarea bugetară, a anunţat premierul Florin Cîţu. Florin Cîţu a spus  că vor exista modificări faţă de forma iniţială a rectificării bugetare şi a adăugat că speră ca aceasta să fie aprobată cât mai curând. Şeful Executivului a mai spus că niciunul dintre ministere nu are o execuţie bugetară de sută la sută.

Eu pot să vă spun doar că niciun minister nu are 100% execuţie bugetară. Sunt bani în această rectificare pentru a implementa programul de guvernare al acestei coaliţii. Sunt bani în această rectificare pentru a ne asigura că investiţiile continuă, pentru a ne asigura că menţinem acest ritm de creştere economică şi de creştere a productivităţii”, a mai explicat Florin Cîţu.

Rectificarea bugetară pe care o pregăteşte Executivul va fi pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi Ministerul Sănătăţii, peste 3,5 miliarde de lei, urmat de Ministerul Finanţelor, pentru acţiuni generale, şi Ministerul Dezvoltării. Reduceri de fonduri vor fi la Ministerul Muncii, peste 2,7 miliarde de lei, Curtea de Conturi şi Senat. Ministerul Sănătăţii va primi în plus peste 3,5 miliarde de lei, Ministerul Finanţelor peste 3 miliarde de lei, iar Ministerul Dezvoltării peste 1,8 miliarde de lei. Peste 7 milioane de lei va primi în plus şi Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, peste 6 milioane Ministerul Energiei, peste 5 milioane Ministerul Mediului, peste 3 milioane Ministerul Transporturilor şi peste 2 milioane Ministerul Educaţiei.

Administraţia Prezidenţială va primi bani la rectificarea bugetară, dar şi Secretariatul General al Guvernului, în timp ce de la Senat vor fi tăiate fonduri. Camera Deputaţilor nici nu primeşte în plus, dar nici nu i se taie din fondurile alocate iniţial. Ministerul Apărării, Ministerul de Externe şi Ministerul Cercetarii Inovarii si Digitalizarii nu primesc bani suplimentar la rectificarea bugetară. Cele mai mari tăieri de fonduri vor fi la Ministerul Muncii, de unde Ministerul de Finanţe, condus intermar de premierul Florin Cîţu, îşi propune să taie peste 2,7 miliarde de lei. De asemenea, vor fi tăiate fonduri de la Curtea de Conturi şi de la Senat.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.