Liderii administrației constănțene, la discuții cu ambasadorul Germaniei. Prefectul Coșa: „Suntem văzuți ca un hub energetic”

Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa; președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu și primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, au participat astăzi la întâlnirea comună cu Excelența Sa dr. Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, aflat în vizită de curtoazie la Constanța.

Cu această ocazie, primarul Vergil Chițac i-a prezentat oaspetelui principalele oportunități de investiții în municipiu, precum și argumentele prioritare care susțin interesul unui investitor strategic pentru orașul Constanța. Având în vedere că Germania reprezintă cel mai important partener comercial al României și a treia sursă de investiții străine directe, cu peste 24.000 de firme investitoare, majoritatea în sectoare industriale înalt tehnologizate, multiplicarea investițiilor germane la Constanța ar putea reprezenta o direcție prioritară a raporturilor dintre mediile locale de business din municipiul Constanța și agenți economici din Germania. S-a convenit că domeniile care au cel mai ridicat potențial de cooperare sunt energia și turismul.

cosa chitac gebauer prefectura

Proiectele privind exploatarea zăcămintelor de gaz din Marea Neagră, precum și oportunitățile de investiții în domeniul energiei eoliene conferite mai ales de noul cadru european în domeniul energiei (Pactul Verde European / EU Green Deal), reprezintă, în actualul context de criză energetică, posibile soluții prioritare de colaborare între mediile de afaceri din municipiu și parteneri din Germania. Promovarea unor proiecte de business în domeniu poate aduce beneficii sociale semnificative pentru locuitorii municipiului Constanța, de la noi locuri de muncă la dezvoltarea infrastructurii locale.

„În viziunea Germaniei, județul Constanța are un real potențial în energie și turism. Am discutat despre aceste subiecte cu Excelența Sa Dr. Peer Gebauer, Ambasadorul Germaniei în România, care s-a arătat foarte interesat de ce are de oferit Constanța pentru Europa. În viziunea sa, ambasadorul vede Constanța ca un hub energetic, cu perspective de dezvoltare în direcția energiei verzi. De asemenea, la capitolul turism, i-am explicat Excelenței Sale cât de important este acest sector și cât de mult se poate deschide inclusiv pentru turiștii germani. Cu o strategie corectă, oaspeții din Germania pot fi atrași, lucru cu care am fost amândoi de acord. Avem argumente solide, pentru că turismul litoral se poate adresa oricăror categorii de vârstă și avem proiectul de stopare a eroziunii costiere, un mare plus, din perspectiva diplomatului. În ceea ce privește învățământul dual, creat și dezvoltat în Germania, acum îmbrățișat și în Constanța, ambasadorul ne-a asigurat că Germania ne va sprijini prin expertiza pe care o are, astfel încât Constanța, implicit România, să-și creeze forța de muncă de care are nevoie. În concluzie, ambasadorul Gebauer a recunoscut potențialul Constanței care, în viitor, poate reprezenta un loc propice pentru investiții germane”, a transmis prefectul Coșa.

intalnire comuna 3

În domeniul turismului, principalele oportunități și beneficii de dată recentă provin din implementarea programului de extindere a plajelor de-a lungul coastei, în contextul unor inițiative locale de amploare în domeniu: adoptarea Strategiilor de dezvoltare și promovare a turismului la nivel municipal și județean, precum și finalizarea, în perioada următoare, a demersurilor privind înființarea Organizației de Management al Destinației (OMD) la nivel municipal.

Ambasadorul Germaniei în România a apreciat potențialul municipiului și județului Constanța, în special în domeniile de mai sus, și a promis întregul său sprijin pentru consolidarea investițiilor germane în regiune.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *