Spread the love

Acum mai bine de trei ani, primăria Topalu şi Consiliul Judeţean Constanţa au reuşit să acceseze 10 milioane de euro, necesare pentru transformarea fostului castru roman de la Capidava într-un punct de atracţie pentru turişti. Totodată, aproximativ 50 de persoane din localităţile Capidava şi Topalu au beneficiat de contracte de muncă, urmare a proiectului de reabilitare a cetăţii. Veștile bune s-au oprit în 2015. La începutul lunii decembrie 2015, Consiliul Județean Constanța s-a constituit ca parte civilă într-un proces penal, în dosarul în care administratorul firmei Mara Construct a obţinut contractul de restaurare a cetăţenii Capidava şi care a fost arestat! Pe 9 decembrie 2015, CJC s-a constituit parte civilă în proces pentru suma de 36 de milioane de lei.

În luna august a acestui an, Consiliul Județean Constanța anunța că lucrările de restaurare la cetatea Capidava se vor relua, ca urmare a sosirii unei informări din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale privind situația proiectului „Restaurare, Consolidare, Protecție, Conservare și Punere în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava”. Reprezentanții Ministerului Culturii au trimis către CJC mai multe precizări prin care reconfirmă sprijinul autorităților centrale privind continuarea proiectului, iar președintele CJC, CJC, Marius Horia Țuțuianu, sublinia faptul că se fac eforturi pentru deblocarea proiectului, motiv pentru care au fost inițiate o serie de întâlniri între reprezentanții Ministerului Culturii și Identității Naționale, proiectanții lucrării, precum și coordonatorul științific al șantierului.

CITEȘTE ȘI:

Consiliul Județean Constanța: „Lucrările de restaurare la cetatea Capidava se vor relua”

Luni, 18 decembrie a.c., vicepreședintele CJC, Claudiu-Iorga Palaz, a adus vestea cea mare: cei interesați să participe la licitația pentru reabilitarea și restauraraea Cetății Capidava se pot înscrie la licitație, anunțul fiind postat pe SEAP.

„Sperăm că până în februarie – martie semnăm contractul și să demarăm lucrările, care trebuie terminate până la sfârșitul anului 2018. Ca să iasă lucrarea cum trebuie, am putea să spunem că ar mai fi de lucrat cam jumătate din proiect. Până la această dată, nu au reușit (reprezentanții ministerului Culturii) să ne dea clar, în scris, ce probleme sunt și ce ar trebui remediat până acum și de ce nu am fost lăsați să dăm drumul la licitație. Dacă ne-am fi luat după ei, nici acum nu dădeam drumul la licitație. Eu am făcut o adresă către comisia Limes în care le-am spus că dacă vom pierde fondurile pentru această lucrare sunt direct răspunzători, pentru că din cauza dumnealor s-a întârziat demararea procedurii de achiziție. Dacă se întâmplă așa ceva, îi voi chema în garanție și vor răspunde pentru sumele pierdute! În toată această perioadă cred că am un biblioraft de corespondență către dânșii, în care îi rog să răspundă, să ne spună exact ce trebuie să facem și nu au răspuns nici măcar o dată!”, a spus Claudiu Palaz, pentru TOMIS NEWS.

Valoarea estimată a lucrărilor este de 14.459,074 lei fără TVA, iar termenul limită pentru depunerea cererilor este 15 ianuarie 2018.

După o lungă perioadă de scandal și de restaurare deficitară la situl de la Capidava, Consiliul Județean Constanța risca  să piardă banii, să nu mai continue lucrările din cauza unor tergiversări întreprinse de Ministerul Culturii. Colaborarea dintre ministerul menționat și cel al Dezvoltării Regionale (MDRAP) funcționează sublim, doar că lipsește cu desăvârșire! Dacă MDRAP verifică derularea lucrărilor, cel al Culturii bate apa în piuă și, prins la mijloc, Consiliul Județean se afla în blocaj.

Potrivit CJC, în toate etapele de execuție proiectul „Restaurare, Consolidare, Protecție, Conservare și Punerea în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava” a fost verificat de reprezentanții Ministerului Culturii, iar dirigintele de șantier a semnat conformitatea  execuției din punct de vedere cantitativ și calitativ, ceea ce s-a dovedit exact contrar ulterior! Lucrările de restaurare au fost sistate ca urmare a unei anchete penale derulate împotriva constructorului  suspectat de evaziune fiscală.

CITEȘTE ȘI:

Continuă lucrările de restaurare la Capidava? Țuțuianu: „Nu putem să mai stăm așa, pierdem proiect de milioane de euro, pentru că unul și altul au făcut fel și fel de prostii”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *