Liceul militar de marină își va redeschide porțile. Fifor a semnat ordinul, Forțele Navale salută momentul istoric

Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa, cu specialitatea matematică-informatică, îşi va deschide porţile, începând din această toamnă, pentru absolvenţi ai clasei a VIII-a care doresc să fie parte a pasului istoric făcut de către Forţele Navale Române pentru sistemul de formare a viitorilor marinari militari. De asemenea, pentru anul şcolar 2018-2019 vor fi alocate locuri și pentru elevi de clasa a X-a şi a XI-a, care învaţă la licee şi colegii cu profil real sau la celelalte colegii naţionale militare.

Potrivit Forțelor Navale, calendarul activităţilor specifice recrutării cuprinde două momente importante pentru procesul de selecţie a candidaţilor, iar prima perioadă, 2-20 aprilie, este destinată depunerii dosarelor de înscriere la centrele zonale de selecţie şi orientare.

În urma îndeplinirii primului pas de către candidaţi, va avea loc procesul de selecţie, desfăşurat, începând cu data de 24 aprilie, până în data de 4 mai, şi care va fi identic cu cel practicat de celelalte colegii naţionale militare.

Atât candidaţii care au fost declaraţi admişi, în urma probelor de selecţie pentru celelalte colegii militare din ţară, cât şi cei care au optat pentru un alt colegiu militar, dar încă nu au susţinut probele de selecţie, se pot reorienta către noua instituţie de învăţământ a Marinei Militare. Acelaşi lucru nu este valabil şi pentru cei care nu vor îndeplini criteriile necesare pentru înscrierea la unul dintre colegiile militare naţionale.

Ordinul a fost semnat marți de ministrul Apărării, Mihai Fifor.

„Acest Colegiu de la Constanța preia frumoasa tradiție a Școlii copiilor de marină, din 1881. Decizia de astăzi este un pas extraordinar de important pentru sistemul de formare a viitorilor noștri marinari militari. Vânt bun din pupa, CNM Alexandru Ioan Cuza!”, a spus Mihai Fifor.

a

Colegiul preia tradiţiile Liceului Militar „Alexandru Ioan Cuza”, continuatorul Şcolii Copiilor de Marină, înfiinţată prin Înaltul Decret nr. 2408 din 3 octombrie 1881, la Galaţi.

În septembrie 1973, Liceul Industrial de Marină din Constanţa, subordonat Ministerului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor, a trecut în subordinea Ministerului Apărării Naţionale şi s-a transformat în Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, cu profil industrial.

Viitorul liceu va funcționa în aceeași clădire, în locul actualului Colegiu Tehnic „Navrom” din cartierul Poarta 6. Liga Navală Română, alături de șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Alexandru Mîrșu, împreună cu Primăria Constanța și Inspectoratul Școlar Județean au făcut demersuri la Ministerul Apărării Naționale pentru reînființarea unității de învățământ specializate.

Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” a fost înființat în anul 1973, de-a lungul timpului fiind o unitate constănțeană de învățământ de elită. Timp de 25 de ani, peste 80% din absolvenți au urmat cursurile Academiei Navale.

CITEȘTE ȘI:

Încă un pas pentru reînființarea liceului militar de marină. Făgădău: „Ministerul Apărării Naționale redă Constanței un liceu de elită”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.