Liceeni din cinci județe au participat la un concurs de discursuri publice, organizat de Facultatea de Istorie a Universității Ovidius

Vineri, 23 aprilie, de la ora 15:00, Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP) a Universității Ovidius din Constanța (UOC), a organizat online cea de-a treia ediție a concursului de discursuri publice „Puterea cuvintelor”, adresată elevilor din clasele a XI-a sau a XII-a de la liceele din zona de Sud-Est a țării. S-au înscris participanți din cinci județe: Constanţa, Buzău, Galaţi, Tulcea, Vrancea. Toți cei 14 candidaţi au primit provocarea de a-şi imagina cum ar trebui să arate oraşul lor astfel încât să își dorească să rămână în el şi să devină un oraș prietenos cu tinerii, în general, pornind de la tema lansată de organizatori: „Un oraș pentru tine(ri): cum să fie?” Premiile, în valoare de 3000 de lei, au fost puse la dispoziţie pentru acest eveniment de Fundația eMAG pentru Educație. Câștigătorii concursului au fost: Premiul I – Niculae David, de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, și  Tănase Andrei-Mihai, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanţa, Premiul II – Cherciu Luana, de la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din Odobești, judeţul Vrancea; Premiul III – Chioreanu Daria-Maria, Enică Georgiana şi Istrate-Rotaru Alexandra, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău; Mențiune – Bălănuţă Antonio Daniel, de la Colegiul Dobrogean Spiru Haret din Tulcea.

Juriul a fost format atât din cadrele didactice ale FISP, cât şi din parteneri ai evenimentului. Cei din urmă au fost: din partea Inspectoratului Școlar Județean Constanța, inspectorul școlar pentru istorie Magdalena Baciu-Iacob, și din partea programului „Constanţa – Capitala Tineretului din România 2021-2022‟, Elena Iordache, coordonatoare a departamentului de comunicare. S-au punctat atât argumentele expuse, cât și limbajul non-verbal (gesturile, mimica, intonația).

Evenimentul a fost coordonat de asist. univ. dr. Georgiana Țăranu, care ne-a declarat: „Am conceput acest concurs din dorinţa de a deschide un nou spaţiu de colaborare în comunitate, între noi, cei din mediul universitar, pe de o parte, şi elevii şi profesorii din licee. Anul acesta am dorit să extindem acest dialog chiar şi în afara Constanţei, către întreaga regiunea de Sud-Est, unde am văzut mult interes. Cred sincer că toate orașele au nevoie, ca să se dezvolte, să îşi pună această întrebare: cum să facem să nu ne mai plece tinerii? Iar acest concurs este încă o șansă pentru tineri de a vorbi şi de a fi ascultaţi, la modul cel mai serios, de către ceilalţi, atunci când vorbesc despre idealul lor de comunitate urbană.”

Concursul și-a propus să cultive și să premieze pasiunea elevilor pentru istorie, cultură, dezvoltare urbană, dar și pentru competiție.

Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, prin colaborarea inspectorului școlar pentru istorie, Magdalena Baciu-Iacob, și programul „Constanţa – Capitala Tineretului din România 2021-2022.”

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.