Liberalul Puiu Hașotti s-a RĂZBUNAT pe Gheorghe Dumitrașcu. Profesorul, UMILIT în Consiliul Local!

Profesor universitar, istoric, om politic şi scriitor, fost parlamentar (1990 – 2000), membru al Comisiilor de Cultură, Artă şi Mass-Media, precum şi Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică a Senatului României, sunt doar câteva din cuvintele care pot fi spuse despre prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu. Miercuri, profesorului trebuia să îi fie acordat titlul de cetățean de onoare al orașului Constanța, însă consilierii municipali au avut alte planuri.

Alături de Victor Ciupină și Adrian Bavaru, prof. Dumitrașcu ar fi trebuit să primească fără probleme titlul de cetățean de onoare. Nimic din performanțele enumerate mai sus nu au contat pentru consilierii liberali. Au fost necesare două treimi din voturile celor 25 de consilieri (21 prezenți la ședință), însă șase au fost „împotrivă”.

Fără întrunirea cvorumului necesar desemnării, cei adunați în sală special pentru acest eveniment au izbucnit în lacrimi, iar o persoană a strigat „rușine!” la plecarea profesorului din sală.

Starea a devenit tensionată, iar profesorul Valentin Ciorbea, aflat în ingrata postură de consilier local într-o asemenea situație, a precizat:

„Domnul profesor Dumitrașcu are în spate o carieră didactică care se întinde peste 45 de ani. Este un om care și-a sacrificat sănătatea și se vede pe el atunci când Constanța a avut nevoie de instaurarea instituțiilor democratice și este alături de ceilalți, de profesorii renumiți care ne-au onorat astăzi și alții, părinte fondator al Universității (Ovidiu – n.r.). În istoria învățământului după 1990, profesorul Dumitrașcu are o contribuție decisivă la prima lege a învățământului! Vreau să îl asigur pe profesorul Dumitrașcu de stima și prețuirea noastră și cred că sunt în asentimentul multor constănțeni. Într-un viitor foarte apropiat, neapărat, trebuie să reluăm această chestiune! Multă sănătate!”, a spus prof. Valentin Ciorbea.

Supărat pe votul final, rezultatul fiind oferit de consilierii PNL, dar și printr-o „trădare” a unui consilier PSD, viceprimarul cu atribuții de primar al Constanței, Decebal Făgădău, a reacționat:

„Regret că asistați la acest moment, în care opțiunea politică a unora impietează asupra recunoașterii valorilor orașului nostru. Voi resupune CL acest proiect de hotărâre în actualul mandat până când el va trece. Mai mult decât atât, mă voi asigura și de majoritatea pe care o avem în CL. Am vrut să îmi cer scuze în numele colegilor mei, pentru că vă supunem acestui moment neplăcut. Evident, sunt subiectiv, pentru că mi-ați fost nu doar profesor, ci și diriginte și părinte! Vă mulțumesc!”, a spus Făgădău.

La ieșirea din sala de ședințe a CL, profesorul Gheorghe Dumitrașcu, vizibil afectat, a spus că nu regretă nimic și că „Dobrogea e misiunea mea”:

„Trebuia să mă scutească de chestiile astea, nu se poate, e ca și cum aș fi dat un examen de admitere și l-aș fi pierdut. Ei trebuiau să voteze dacă da sau nu! Ar trebui să spun că sufer? Nu! Nimeni nu e filosof în țara lui. Să facă a 100-a parte din ce-am făcut eu! Dacă o fac, atunci eu sunt gata să votez pentru ei! Nu, nu vreau (revenirea la proiectul privind acordarea titlului de cetățean de onoare – n.r.), asta e Constanța, dacă o să am bani plec de aici… glumesc! Constanța e misiunea mea, Dobrogea e misiunea mea. Vreau să știu o chestiune: cel puțin 2-3 ani de zile când se spunea Gheorghe Dumitrașcu se spunea Constanța! Nu am auzit să se spună pentru toată Constanța ce se spune în numele ei atunci când se spune numele cuiva… dar, asta este… oricum, noi am dăruit arhivelor statului aproximativ 400 de dosare de arhivă și încă 100 și ceva de dosare cu ziare. Nu regret nimic!”, a spus profesorul Dumitrașcu.

Totodată, acesta a mai precizat că va refuza pe viitor primirea titlului de cetățean de onoare al Constanței.

„Nu, e ridicol! Nu primesc! Să aștept să se schimbe Guvernul? Consiliul? Nu, am terminat, gata! Iar lor (consilierilor – n.r.) le spun că le mulțumesc!”, a concluzionat prof. Gheorghe Dumitrașcu.

IMG_20160330_130722

Unul dintre cei bănuiți că a votat „împotrivă”, consilierul „țărănist” Tudorel Chesoi, a încercat să explice:

„Votul este secret… Domnul primar nu a văzut votul meu, a bănuit că am votat „împotrivă”, vreți să discutăm despre un vot secret? Încălcăm regula legii 215? (…) Au fost câteva discuții în cercuri restrânse, că domnul profesor Dumitrașcu ar avea ceva probleme neclarificate deocamdată cu privire la a fi sau a nu fi informator al Securității. Dar, asta în cercuri restrânse, nu vă pot spune cu cine am discutat și cred că acest motiv poate să fi condus la o astfel de atitudine din partea unor colegi consilieri. Da, este o fisură în rândul grupului PSD, pentru că decizia acolo s-a luat pentru a respinge aprobarea hotărârii de acordare a calității de cetățean de onoare a domnului profesor Dumitrașcu. Prin acel vot din grupul PSD… votul a decis ca domnul profesor să nu fie desemnat astăzi cetățean de onoare al orașului Constanța. Sigur că e lezat în demnitatea sa personală, nimeni nu contestă calitățile de om de știință, de profesor, însă de aici până la un vot secret… cine știe ce considerente au stat la baza acestei decizii”, a spus Chesoi.

Se pare că votul a fost unul „cu dedicație”. Dacă la momentul respectiv consilierul liberal Radu Bogdan Matei a spus că votul liberalilor vine ca urmare a unei suspiciuni de colaborare a prof. Gheorghe Dumitrașcu cu Securitatea comunistă, acesta a înțeles starea de tensiune, dificilă pentru consilierii liberali și a refuzat să dea explicații presei, susținând că „vom da un comunicat de presă”.

Pe de altă parte, alți consilieri nu au rezistat tentației și s-au „scăpat” în culise, după ședința Consiliului Local, unul dintre ei explicând pentru TOMIS NEWS:

„Hașotti (senatorul liberal constănțean, Puiu Hașotti– n.r.) le-a spus să voteze așa. E supărat că n-a primit el titlul și s-a răzbunat. El le-a spus așa… Hașotti e în spate la asta”, ne-a spus un consilier local.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

2 comentarii la „Liberalul Puiu Hașotti s-a RĂZBUNAT pe Gheorghe Dumitrașcu. Profesorul, UMILIT în Consiliul Local!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *