Spread the love

Propunerea legislativă privind înfiinţarea abatoarelor mobile având ca obiect activitatea de abatorizare a animalelor şi comercializarea cărnii este inițiată de 15 deputați și senatori, cei mai mulți de la PNL, printre care și deputatul constănțean Robert Boroianu.

Un prim proiect aproape identic a fost inițiat în 2013, respins definitiv în 2014, însă liberalii îl reiau și, fiind vorba de comercializarea cărnii, nu putea să lipsească deputatul Boroianu, care deține Gepeto Impex SA, din domeniul procesării acestui aliment.

„În Europa de Vest, abatoarele mobile au fost folosite încă din anul 1950. O astfel de unitate mobilă de sacrificare dispune de opt angajați în domeniu, care pot sacrifica 40 de vite mari într-o tură de opt ore. Un astfel de abator mobil își poate amortiza costurile în aproximativ trei ani de la data punerii în funcțiune, însă acest indicator depinde de numărul de animale sacrificate și de costul solicitat pentru sacrificare”, arată inițiatorii în expunerea de motive.

Propunerea legislativă vine direct în sprijinul Gepeto Impex SA (în reorganizare), întrucât crescătorii de animale  „își pot comercializa producția în orice punct de desfacere, indiferent dacă decid să se asocieze pentru vânzarea în supermarketuri sau dacă vor să își monetizeze producția în halele dedicate din piețe”.

Mai mult, în avântul luptei anti PSD a deputatului Boroianu, sumele necesare pentru finanțarea abatoarelor mobile trebuie să fie asigurate de la bugetul de stat sau din fonduri europene și alte fonduri legal constituite.

Propunerea a fost depusă la Senat pe 12 septembrie 2018, iar comisiile acestui for au dat cu ea de pământ, toate avizele fiind negative (comisia pentru sănătate publică – 20 noiembrie și comisia economică – 27 noiembrie).

Tot în noiembrie, Guvernul anunța că nu susține inițiativa, care a fost respinsă și la votul final din Senat, pe 4 februarie a.c. Două zile mai târziu, propunerea a ajuns la Camera Deputaților, unde raportul trebuie emis până pe 21 februarie.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *