Liberalii s-au „flexibilizat”: Cîțu a scos STEAGUL ALB la PSD pentru o eventuală guvernare – „Ciuma roșie” a devenit „forță democratică”

Liderul PNL, Florin Cîțu, a evitat în mod repetat, marți seara, să mai critice PSD așa cum a făcut-o extrem de dur în ultimii ani, pe fondul negocierilor pentru formarea Guvernului și după ce conducerea partidului a decis să dea undă verde discuțiilor cu PSD și USR pentru intrarea acestora la guvernare. Întrebat dacă a uitat cumva că PSD e autorul OUG13, Cîțu a evitat răspunsul în conferința de presă.

El a spus în schimb că marile reforme sunt cele din PNRR și nu pot fi schimbate. „Nu vom modifica nimic din ce am sustinut tot timpul, o guvernare liberala. Reformele vor fi facute asa cum scrie in PNRR. Oricine ar incerca sa modifice o virgula in PNRR insemna ca nu vom primi acei bani, deci reformele la pensii, salarii, administratie, sunt in PNRR. Orice guvernare vom face, nu vom devia de la obiectele noastre de a avea o Romanie cu parcurs european”, a afirmat liderul PNL.

De asemenea, Cîțu nu a spus că ar prefera Guvern cu USR. „În ambele variante (cu PSD sau cu USR) mergem cu premier liberal. Pe mine mă interesează să avem Guvern cât mai repede”, a explicat acesta.

Când jurnaliștii i-au reamintit afirmațiile de-ale sale în care spunea că PSD este cel mai rău partid, Cîțu a zis:

„Avem un mandat de a negocia cu forțe democratice din Parlament. Ne menținem mandatul primit de la votanții noștri, că indiferent de guvernare vom păstra ideile liberale, măsurile liberale, linia europeană. Nu vom abdica de la aceste lucruri indiferent în de ce direcție mergem”.

Întrebat dacă PSD de acum e diferit față de PSD-ul condus de Liviu Dragnea, liderul PNL nu a vrut să răspundă și a plecat din conferință. Astfel, PSD nu mai e „ciuma roșie” pentru liberali, acum este „forță democratică”.

Președintele PNL și premierul interimar, Florin Cîțu, a spus, marți seara, că nu exclude că el să fie a treia propunere de premier pe care o va face președintele Klaus Iohannis.

Rămâne ca decizia cu premierul să fie președintele partidului, dar la negocieri vom vedea. Noi vrem governare în jurul PNL, cu premier liberal. Premierul este propunerea președintelui”, a spus Florin Cîțu.

Liberalii au discutat, marţi seară, despre flexibilizarea mandatului şi au decis să discute cu PSD şi USR. Liderii de filiale şi-au exprimat punctele de vedere, cei din Ardeal poziţionându-se împotriva USR. O poziţie tranşantă a avut-o Dan Motreanu, care i-a reproşat lui Florin Cîţu eşecul negocierilor de până acum. Dan Motreanu a fost întrebat, marţi seară, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL dacă Florin Cîţu este vinovat pentru ce se întâmplă în partid şi a afirmat. „Da, în acest moment este vinovat.”

Biroul Politic Naţional al PNL a adoptat propunerea de flexibilizare a mandatului pentru negocieri cu forţele democratice din Parlament, iar echipa de negociere este condusă de preşedintele partidului şi este formată din cei patru prim-vicepreşedinţi şi secretarul general, a anunţat Florin Cîţu. Președintele PNL a punctat că în timp ce liberalii au flexibilizat mandatul de negociere, celelalte partide cu care s-ar putea face o majoritate, USR sau PSD, nu rămas cantonate pe vechile poziții. Cîțu a explicat că deciziile liberalilor nu sunt luate ca pe vremea lui Ludovic Orban.

Celelalte partide nu au flexibilizat nimic până acum, au rămas cantonate în pozițiile lor. Trebuie să rezolvăm această criză. Să știți că de când nu mai este Ludovic Orban la conducere, deciziile se iau în partid.”, a spus Florin Cîțu.

Conducerea PNL a votat, marți seară, în ședința BPN de la Parlament, cu doar două abțineri, pentru a „flexibiliza” mandatul negocierilor astfel încât liberalii să accepte intrarea USR sau PSD la guvernare.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *