Liberalii ratează ținta atacurilor de opoziție. Chițac luat în vizor pentru cumulul pensiilor speciale. „Eu cred că nu trebuie să existe indemnizația parlamentară!”

În goana după imagine și cu planuri de acțiune trasate, liberalii au intrat, într-un final, în zodia atacurilor de orice fel împotriva coaliției de guvernare. Numai că această luptă furibundă s-a revărsat și asupra unui fost liberal, a cărui inițiativă parlamentară a fost percepută ca „pensie specială”. Este vorba de senatorul constănțean Vergil Chițac, care, alături de senatorul social-democrat, Viorel Sălan, propune reglementarea unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului prin care, în opinia celor doi senatori, s-a produs o discriminare în privința celor trei categorii de pensii.

CITEȘTE ȘI:

Târâș-grăpiș, vom avea o lege a salarizării unitare. Vișan: „A venit târziu, dar forma este OK”. Turcescu: „Un Guvern de impotenți, rupți de realitate”. SNPPC: „Închidem țara și plecăm! O lege de rahat!”

Ne amintim cu toții scandalul public iscat pe marginea pensiilor care se acordă foștilor parlamentari, acele sume de bani acordate în funcție de numărul de mandate pe care le-au avut. Două Ordonanțe guvernamentale s-au bâlbâit în aplicare și au produs nereguli, situație, de altfel, des întâlnită în actul de guvernare. Astfel, senatorul Vergil Chițac propune reintegrarea unor categorii profesionale în prevederile legale, aspect perceput de liberali ca fiind inițiativa parlamentarului constănțean de a-și acorda „pensie specială de militar”.

„Sunt două planuri, care se amestecă în discuția publică… Este un plan al legalității și unul al moralității. Anul trecut, pe 14 decembrie, Guvernul a emis Ordonanța 103 care interzicea cumulul pensiilor pentru toate categoriile de pensii. În România, există trei categorii de pensii: sistemul public, pensiile de serviciu – cei care lucrează în domeniul siguranței naționale și serviciilor și magistrații și mai există indemnizațiile pentru limita de vârstă care se acordă parlamentarilor când îndeplinesc vârsta de pensionare în funcție de numărul de mandate. Dacă aveai pensie de serviciu și ai fost parlamentar un mandat ți se aduna pensia de serviciu cu indemnizația pentru un mandat… OUG 103 a interzis această cumulare. Mie mi s-a părut corect, într-o țară în care sunt 4,5 milioane de pensionari cu venituri foarte mici, chiar mi se părea imoral, numai că tot Guvernul, în „inteligența” lui, probabil că au fost presiuni pentru că sunt câteva mii de foști parlamentari, a emis OUG 107 în 20 decembrie prin care zice că… s-a răzgândit! Adică, a dat voie cumulării indemnizației de parlamentar dar numai cu pensia din sistemul public. În momentul acesta au creat o discriminare! De exemplu, militarii care ieșiseră din Parlament și aveau pensie de serviciu și o indemnizație, nu mai aveau voie, dar alții, precum profesorii, aveau voie! (…) În prima fază au zis că nu se mai cumulează pensia din sistemul public cu indemnizația parlamentară și câteva mii de foști parlamentari au strigat atunci… Planul moralității este următorul: raportându-ne la circumstanțele reale ale țării, trebuie mai multă moderație, eu cred că nu trebuie să existe indemnizația asta! Dacă nu ar exista, nu s-ar mai pune problema cumulului de nici un fel! Eu nu am avut nici o problemă cu 103, țara e săracă, pensionarii sunt mulți, cu venituri mici, nu putem să facem o categorie de privilegiați, dar când 107 îi repune pe unii în drepturi și îi lasă pe alții afară este total în neregulă!”, a spus senatorul Vergil Chițac, pentru TOMIS NEWS.

New Bitmap Image 1

Propunerea celor doi senatori nu este întâmplătoare. Ambii foști militari și, în prezent, afiliați complet diferit politic, au sesizat această discriminare legislativă. Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.