Liberalii propun, social-democrații sunt pe gânduri: Angajații din mediul privat ar putea primi al 13-lea și al 14-lea salariu. Deputatul Vișan: „Măsura ar putea stimula angajații“. Senatorul Mihu: „Este o formă de a evita plata impozitului pe venit“

Parlamentarii se întrec, care mai de care, în tot felul de proiecte menite să aducă o viață mai bună românilor. Dacă aleșii puterii au venit acte normative prin care au crescut considerabil veniturile bugetarilor, cei din opoziție se axează pe mediul privat. Concret, în Parlament se află în circuitul legislativ un proiect, depus de deputatul PNL Ion Ştefan, care dă posibilitatea ca angajatorii din mediul privat să poată acorda salariaților al treisprezecelea şi al paisprezecelea salariu, cheltuielile urmând să fie deduse din impozitul pe profit. Deputatul liberal spune că, în acest fel, salariații vor fi recompensați la fel cum sunt cei din companiile profitabile din Germania, Franţa, Spania, Austria ori Italia. În plus, se reduce, în acest fel, discrepanța salarială dintre mediul privat şi cel public.

„La momentul actual în sistemul economic cu capital privat din România muncesc aproximativ 3,7 milioane de angajați. Ei sunt cei care pot fi numiți, pe bună dreptate, motorul economiei românești. Sunt oameni care au crescut și au învățat în această țară, cu eforturi și muncă susținută, sprijiniți de multe ori de familie lor și uneori chiar de statul român, care a cheltuit sume importante pentru formarea lor profesională. Realitatea arată că această forță de muncă bine pregătită, negăsind în România condițiile de viață și atenția din partea autorităților pe care le-ar fi meritat, este din ce în ce mai tentată de a părăsi țara și a merge să lucreze în diferite state europene, și nu numai. Statul român face foarte puțin, poate chiar nimic, pentru a împiedica această stare de fapt și a menține în România forța de muncă bine pregătită. Societățile private se confruntă din ce în ce mai des cu situația de a nu găsi forță de muncă specializată, care să asigure funcționarea activității. Sunt angajate persoane care, după câteva luni de activitate în care se specializează în cadrul firmei, pleacă în afara țării, iar firma care a cheltuit cu formarea personalului trebuie să găsească pe altcineva și să o ia de la capăt cu pregătirea personalului, fapt care produce mari disfuncționalități în activitate. (…) Ca urmare a acestui fapt, PNL propune posibilitatea companiilor cu capital integral privat de a stimula angajații prin acordarea către salariați al celui de al 13-lea și al 14-lea salariu”, se arată în expunerea de motive a deputatului PNL Ion Ștefan.

Liberalul a precizat în actul său normativ că al 13-lea şi al 14-lea salariu nu trebuie să depășească 20 % din totalul impozitului pe profit datorat sau 0,5 din cifra de afaceri. Ion Ștefan notează că proiectul de lege nu va văduvi bugetul de stat, ci, dimpotrivă, vor fi încasări suplimentare la buget, prin impozitul pe salariu, cheltuieli cu sănătatea, cheltuieli sociale care vor fi suportate tot de societăți prin acordarea acestor salarii. Deputatul PNL a mai adăugat că al 13-lea salariu ar urma să fie plătit între 15 și 30 decembrie şi al 14-lea în perioada 15 – 30 iunie.

Referitor la această propunere, părerile aleșilor de la putere sunt împărțite. Deputatul de Constanța al PSD George Vișan a declarat pentru TOMIS NEWS că este o măsură bună care ar stimula angajații.

„Nu am nici o problemă cu acest proiect, indiferent de la ce partid vine, atât timp cât e în interesul cetățenilor“, a spus Vișan.

Pe de altă parte, Ștefan Mihu a afirmat că nu crede că o să treacă un astfel de proiect, pentru că, în acest, fel, firmele nu vor mai plăti impozite.

„Nu am văzut proiectul, dar, chiar și așa, nu susțin inițiativa, pentru că este o formă de a evita plata impozitului pe venit și ar fi afectată economia. Pentru fidelizarea salariatului sunt alte forme la care pot apela angajatorii“, a spus Mihu.

Inițiativa deputatului PNL depusă în Parlament anul trecut a fost respinsă în luna martie a acestui an, iar în prezent se află în dezbatere la Camera Deputaților, forul decizional.

CITEȘTE ȘI:

Societățile comerciale ar putea primi posibilitatea de a acorda angajaților al 13-lea și al 14-lea salariu

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *