Liberalii propun „Legea Alexandra”: Închisoare PE VIAȚĂ pentru viol, uciderea copiilor sau femeilor însărcinate! Huțucă (PNL Constanța): „Teama ne paște la orice pas, NU mai avem o țară sigură!”

Partidul Național Liberal propune o lege care aplică pedepse extrem de dure pentru criminali și violatori. Liberalii solicită convocarea de urgență a Parlamentului în sesiune extraordinară pentru adoptarea „Legii Alexandra”, care prevede închisoare pe viață pentru viol, uciderea copiilor sau a femeilor însărcinate.

Liberalii solicită președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și Vioricăi Dăncilă, președintele PSD, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a adopta „Legea Alexandra”.

În sprijinul inițiativei, liberalii aduc și o petiție care a fost semnată de peste 40.000 de români.

În contextul cazului Caracal și a propunerii legislative a PNL, președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, abia și-a… găsit cuvintele.

„Subiectul mi se pare îngrozitor de trist, nu am cum să nu fiu empatic, să nu mă pun în locul familiei… Este disperare și nu ai cum să nu te gândești la ce a trăit acea fată… Este foarte greu… Numai să te gândești la aceste evenimente odioase… Dar, nu ai cum să nu îți dai seama de eșecul instituțiilor publice din România și nu ai cum să nu înțelegi că, astăzi, cetățeanului nu i se asigură în nici un fel siguranța! Tu, cetățean, să știi că există o instituție, un angrenaj care se pune în mișcare, ca să fii salvat! Acest eșec se datorează unui mod de abordare a instituțiilor de siguranță. Nici nu știu cu ce să încep… Când ministra de Interne (Carmen Dan – n.r.) a asigurat pensionarea a sute și mii de polițiști, destructurând o zonă de siguranță importantă și nu a pus absolut nimic în loc? Să încep cu modul în care sunt promovați oamenii prin detașări, prin interimate? Faptul că nu există o profesionalizare, nu mai există noțiunea de concurs, de pregătire profesională, de specializare în domenii cheie… aceste instituții s-au cumetrit foarte mult și oamenii sunt promovați pe criterii politice, de rudenie, de prietenie, de slugărnicie… După buget, au fost tăiate programe și proiecte importante în ministere precum în MAI, chiar în SRI, STS, care aveau ca scop digitalizarea, informatizarea! (…) Îmi este foarte greu să cântăresc din câte părți a fost șubrezit acest sistem, nimănui nepăsându-i de consecințe! Nu vorbim de un singur om, sunt sute de persoane care nu au fost mediatizate, care sunt dispărute, care suferă și pe care nu le protejează nimeni! Sunt blaturi între polițiști și lumea interlopă, pe care acest Guvern le tratează cu un dezinteres total! Blatul, pentru ei, e un mod de viață!”, a spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Proiectul propus de PNL pare inspirat de un caz din 2014, din Serbia, când o fată de 15 ani a fost răpită, violată și ucisă, iar Parlamentul de la Belgrad a adoptat, după ani de dezbateri, amendamente la Codul penal care înăspresc pedepsele pentru viol și crimă. Mai exact: închisoare pe viață fără drept de eliberare condiționată. Legea din Serbia se numește „Legea Tijana”, după numele victimei.

În opinia lui Huțucă, până la cazul din Serbia, o propunere similară din partea PNL a mai existat, fiind inițiată de deputatul Florin Roman, în contextul adoptării recursului compensatoriu.

„Acest proiect a fost inițiat cu mult înainte de acest caz atât de nefericit. A fost inițiat de Florin Roman, deputat PNL, în contextul recursului compensatoriu, care a eliberat pe străzi autori de tâlhării, violuri, spargeri de locuințe, fel de fel de fapte grave pentru societate. Guvernul a refuzat să regândească această legislație a recursului compensatoriu și consecințele acestei decizii se vedeau zi de zi! Prin tâlhării, violuri, omoruri chiar, prin multă violență! (…) Acest caz al Alexandrei și nu numai au repus pe tapet acest proiect de lege, dar eu aș fi preferat ca astfel de situații să nu se întâmple. Aș fi preferat ca o astfel de persoană (Gheorghe Dincă – n.r.) să nu fie niciodată în libertate, aș fi preferat ca Alexandra să se poată plimba în siguranță pe străzi, aș fi preferat ca un simplu apel la 112 să îi permită localizarea oricând!”, a mai spus deputatul Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Totodată, liberalii mai propun cu prilejul acestei propuneri legislative și alte măsuri, precum restricționarea comercializării cartelor pre-paid care nu pot fi identificate și dublarea amenzilor pentru apelurile false la 112. Pare o măsură drastică, dar care ne face să ne întrebăm: societatea românească mai este una sigură?

„Nu ești în siguranță absolut niciodată! Nu ești nici în trafic! Oricând se dă unul jos din mașină și vrea să spargă geamul cu o rangă, copiii nu sunt în siguranță, pentru că nu știi niciodată că s-au dus să se distreze sau când se întorc liniștiți acasă după o întâlnire cu prietenii și un sociopat vrea să le facă de petrecanie! Nu ai sentimentul de siguranță nici când te adresezi Justiției! Faptul că îți găsești dreptatea în Justiție este o chestie de probabilitate, de statistică, nu de siguranță! Cuvântul la zi este siguranța, cu toate formele ei, că te duci la spital și că toată lumea se bate să îți salveze viața și faptul că ai plătit contribuție suficient și spitalul este dotat cu tot ce trebuie e… degeaba… Subiectul siguranță e ca o sabie care stă deasupra capului nostru al tuturor și ar trebui să ne unească sub toate formele”, a concluzionat deputatul Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *