Liberalii nu se lasă convinși de promisiunile Polaris. Huțucă: „Domnul inculpat Martin pozează într-un mecena, uitând să spună că familia sa s-a îmbogățit prin contracte păguboase pentru constănțeni”

Punerea pe butuci a finanțelor Constanței prin pierderea în instanță de către Primăria Constanța a procesului cu Polaris dă liberalilor prilejul să se manifeste. Duminică, PNL Constanța a defilat cu „sfânta treime” galbenă de la malul mării, respectiv președintele Bogdan Huțucă, secretarul general al organizației, deputatul Robert Boroianu și președintele organizației municipale, George Muhscină, oportunitate numai bună de a lansa săgeți în spațiul public, împotriva celor care „se fac responsabili” de această situație dezastruoasă pentru Primăria Constanța. Până la a vorbi de eventuale soluții pentru a ieși la liman, Huțucă s-a dus la originile acestei situații, respectiv colaborarea pe linie de partid Radu Mazăre-Eduard Martin.

CITEȘTE ȘI:

Făgădău a ieșit optimist din vizuină, în scandalul cu Polaris: „Voi apăra interesul și banul public!” Martin: „Voi cântări foarte bine decizia. Constănțenii nu sunt de vină”

„În această situație dezastruoasă pentru comunitatea constănțeană spectacolul public este cel puțin unul grotesc. Avem un primar care pozează într-un om al echilibrului, care face apel la rațiune, la armonizarea tuturor forțelor politice pentru a rezolva o problemă spre binele cetățeanului, omițând un lucru extrem de simplu: responsabilitatea dânsului pentru situația în care suntem astăzi. De cealaltă parte, îl avem pe domnul inculpat, pe domnul Eduard Martin, care pozează într-un viitor mecena al acestui oraș și care ne explică cum va lua bani de la autorități, pe care îi va întoarce către cetățeni, omițând să ne spună că familia Martin s-a îmbogățit în acest oraș din astfel de contracte, extrem de costisitoare pentru cetățenii din acest oraș. Problema mizeriei din acest oraș este permanentă pe agenda cetățeanului. În transmitem domnului Martin că nu este o victimă a sistemului, nici a clasei politice și dacă vorbim de victime în această situație sunt constănțenii, captivi încă în acest contract păgubos. Consilierii locali au două atribute minime: unul, să respecte legea; al doilea, să acționeze în interesul cetățeanului. PNL s-a abținut pentru că un vot împotriva acestui proiect de hotărâre era unul care îndatora constănțenii peste orice limită. Crea o situație fără precedent, din punct de vedere bugetar. Condamna Constanța la subdezvoltare, omora servicii publice ș.a.m.d. Un vot pentru acest proiect era unul de ilegalitate, pentru că această hotărâre nu aducea la îndeplinire dispozitivul unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile din 2012. La ÎCCJ se află un dosar penal, deschis de DNA și prin care se cere anularea acestui contract, datorită faptului că aceste tarife au fost greșit fundamentate, supraevaluate, majorate excesiv. Prejudiciul este de 200 milioane lei până în 2014. De 100 milioane de euro până la finalul contractului… Să ne gândim că DNA câștigă acest proces, iar anterior acestei sentințe Primăria face o înțelegere cu Polaris pentru o eșalonare la plata unor sume care nu sunt consecința a ducerii la îndeplinire a unui dispozitiv dintr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă. Dorim să îl somăm pe domnul primar cu privire la două aspecte: primul – să ducă la îndeplinire hotărârea judecătorească din 2012, să procedeze la actualizarea tarifelor, punând în spate documentația și fundamentarea, efectuat de aparatul din cadrul Primăriei, întocmai cum a dispus instanța; al doilea – să iasă public și să își asume răspunderea pentru situația creată! Nu înțeleg tăcerea PSD pe acest subiect. Domnul Radu Mazăre a fost un lider al PSD, cei care conduc PSD în prezent l-au condus și atunci, îl conduc și acum; domnul Martin a fost un om de casă al PSD, promovat de PSD, iar Decebal Făgădău nu a ajuns independent primar, ci cu susținerea PSD!”, a spus Bogdan Huțucă.

Muhscină: „Aparatul administrativ al Primăriei nu a fost de acord cu suma de 63 de milioane de lei”

Șansa de a ușura bugetul local de o datorie, pe care încă nu știm cât de legală este, a fost ratată, vineri, de primarul Decebal Făgădău, întrucât consilierii locali au respins propunerea de ajustare a tarifelor de salubrizare începând cu anul 2013. Mai precis, din acel an, municipalitatea a refuzat să ţină cont de inflaţie la calculul pentru salubrizare, fapt pentru care Polaris s-a adresat instanţelor de judecată și a obținut câștig de cauză pentru suma exorbitantă de 91 milioane de euro de la Primăria Constanța. Între timp, s-a discutat de un acord între administratorul Polaris, Eduard Martin și primarul Decebal Făgădău, pentru suma de 63 milioane lei. George Muhscină a precizat că nici măcar funcționarii Primăriei nu au fost de acord cu această sumă, pe care Făgădău a propus-o la votul consilierilor locali.

„Încearcă să pozeze în factor de echilibru și spune că el nu ține partea prestatorului, nici a CL și vine la CL să propună o ajustare cu care ei nu au fost de acord, aparatul Primăriei contestă și nu e de acord cu suma și vine și cere CL să se ajusteze suma! Nu au fost de acord cu 63 de milioane pe toată linia, aparatul administrativ și Primăria… după care vine (Făgădău – n.r.) și propune CL să o ajusteze! În 2012, o hotărâre judecătorească i-a obligat să ajusteze și le-a spus și cum! Ei s-au agățat de ordinul 109, care a fost respectat, prin depunerea cererii”, a spus Muhscină.

Boroianu: „Pe Radu Mazăre nu pot să îl suspectez de prostie”

Potrivit lui Robert Boroianu, suma de 63 milioane lei ar putea fi incorectă, întrucât baza de plecare pe care Polaris ar fi invocat-o în instanță ar fi de 45 milioane lei, ceea ce ar însemna că, din nou, Primăria ar putea plonja în ilegalitate.

„Astăzi suntem în situația în care planul de distrugere financiară a acestui oraș, început de domnii Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre, este continuat de Decebal Făgădău. Dacă ne uităm atent, tragem două concluzii, de ce s-a ajuns în această situație: din prostie sau din hoție! Pe Radu Mazăre nu pot să-l suspectez de prostie, e clar că a avut un interes, a semnat acest contract, care a îndatorat orașul timp de 25 de ani la Polaris, într-o tranzacție cu o firmă de casă. Întrebarea este: domnul Decebal Făgădău, de când a preluat funcția de viceprimar și apoi de primar, din 2016, de ce n-a pus această hotărâre definitivă și irevocabilă în aplicare? De ce a stat până în ultima secundă? De ce a trebuit Polaris să deschidă un nou proces și să ceară penalități, pentru că Primăria nu a fost în stare să pună în aplicare o hotărâre judecătorească? Care este foarte simplă: actualizarea tarifelor conform cu un indice INS, aparatul administrativ al Primăriei calcula, venea în CL, care aproba tariful, se făcea calculul, rezulta o sumă care se transmitea către Polaris. Dacă nu au știut cum să calculeze, să plece acasă! (…) S-ar putea ca dintr-un nou calcul să rezulte o sumă mai mică decât cea pe care expertul a făcut-o. Inițial, Polaris a avut ca punct de plecare o sumă de 45 de milioane, mai mică! Noi avem un raport făcut de un expert numit de instanță, cu 63 de milioane. Primăria nu este în stare să calculeze să vedem exact care este suma?”, a spus Boroianu.

Recomandările lui Huțucă

După ce au măturat cu Făgădău, Martin & Co., liberalii au revenit la gânduri mai bune și Huțucă a precizat că, dacă primarul îl va invita la discuții pentru clarificări, sfaturi financiare etc., va participa. Totodată, liberalii punctat și o soluționare a situației, din perspectivă proprie.

„Suntem în situația asta pentru că cineva, pe tot acest parcurs, nu și-a asumat răspunderea sau nu a făcut demersuri suficiente ca să stabilească care este acel indice de consum și să facă înmulțirile și actualizările de tarife, că nu vorbim de cât îi datorăm societății Polaris, ci cât este actualizarea fiecărui tarif! Având un tarif nou, că asta decide CL, abia apoi stabilim cât datorăm societății Polaris și cât reeșalonăm… am ajuns la 1% penalități pentru că suntem nevinovați? Am ajuns pentru că cineva nu și-a făcut treaba, ca autoritate publică, funcționar public și noi acum ne punem problema: ce ne facem? Noi, constănțenii, ducem în cârcă problema asta. Cum alegem? Încălcăm legea sau votăm în avantajul constănțenilor? Nu ar fi mai simplu ca primarul în aceste câte ore, zile, i-au mai rămas până la ședința extraordinară, să facă fișa de actualizare, să vadă pe ce pică, să intre în negociere cu Polaris și să-și actualizeze târgul… (…) Ei nu se gândesc decât la un singur lucru: „cum să scăpăm curați?” Ei la asta se gândesc și fac un joc al ilegalității! (…) Problema e simplă: ducem la îndeplinire hotărârea judecătorească, stabilim tarifele, suma care în mod normal trebuie dată societății Polaris, încheiere de negociere și dacă rămâne un prejudiciu, reprezentând penalități de întârziere, (Primăria – n.r.) să își asume! (…) Ai o hotărâre judecătorească, îți explică că ordinul 109 a fost respectat și decide să actualizeze tarifele astfel, ei țin ca orbul de botă în continuare și spun că ordinul 109 trebuie respectat… Ce faci, pui la îndoială justețea sau injustețea unei hotărâri judecătorești și irevocabile? De ce să nu facem până la următoarea ședință extraordinară exact ce ne obligă o hotărâre judecătorească și definitivă? Să actualizeze tariful! (…) PNL cere lui Decebal Făgădău să ducă la îndeplinire dispozitivul hotărârii judecătorești din 2012 și să actualizeze tarifele exact cum prevede acest dispozitiv. În această situație, în măsura în care din documentație reiese că hotărârea judecătorească a fost respectată întocmai, PNL susține proiectul!”, a concluzionat Bogdan Huțucă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.