Liberalii nici nu vor să audă de guvernare cu… USR! Orban: „PNL îşi doreşte ca parteneri de guvernare PMP şi UDMR”

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că după alegerile parlamentare, PNL îşi doreşte ca parteneri de guvernare PMP şi UDMR. Orban nu a pomenit nimic despre USR, la care s-a referit în dese rânduri ca potențiali viitori „parteneri naturali” de guvernare ai liberalilor. Cel mai probabil, va exista un nou conflict între liberali și USR-iști, care deja se află într-o stare de tensiune de dinainte de alegerile locale. Cu orgolii de ambele părți, liberalii au decis să nu răspundă provocărilor USR, alianțe în teritoriu nu prea s-au făcut pentru alegerile locale și în multe județe vorbim de un adevărat conflict, această situație regăsindu-se și la Constanța.

Premierul a subliniat că PNL va căuta și „alți posibili parteneri” doar dacă nu va face majoritate cu PMP și UDMR, dar nu a menționat USR. În acest caz, poate fi vorba despre USR dar și despre minoritățile naționale sau alte partide care ar putea intra în Parlament, ca PRO România sau ALDE.

„Ca şi parteneri pentru guvernare, în primul rând ne dorim să fim parteneri cu celelalte formaţiuni politice din România care sunt membre ale Partidului Popular European, respectiv PMP şi UDMR. Dacă nu va fi suficientă majoritatea dintre cele trei formaţiuni, în niciun caz nu vom face guvern cu foştii comunişti, actualii socialişti, şi vom încerca să identificăm alţi posibili parteneri”, a spus Ludovic Orban la reuniunea preşedinţiei Grupului PPE, „Solidari pentru redresarea Europei”, desfăşurată în sistem videoconferinţă.

La același eveniment la care Ludovic Orban a anunțat că vrea să guverneze cu PMP și UDMR, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat, joi, că după alegerile locale şi parlamentare este nevoie de crearea unei stabilităţi politice şi a arătat că după scrutinul din 27 septembrie trebuie căutate alianţe cu PNL „acolo unde se poate”.

„În acest moment avem o problemă importantă care se poate rezolva doar la noi acasă, sigur, cu sprijinul vostru. Noi de opt ani de zile suntem într-o criză politică permanentă. Am avut zece guverne în opt ani de zile. Vă daţi seama ce se poate realiza cu zece guverne în opt ani de zile. De aceea, după alegerile locale şi parlamentare avem obligaţia de a crea stabilitate politică. Fără stabilitate politică pentru patru ani de zile sau pentru opt ani de zile – eu încerc să mă gândesc pe termen lung – va fi greu să avem succes în România. De aceea, după alegerile locale trebuie să căutăm alianţe împreună cu PNL acolo unde se poate. După alegerile locale avem nevoie de o stabilitate, de o majoritate parlamentară, avem nevoie de proiecte şi priorităţi foarte clare, proiecte tehnice bine creionate, altfel degeaba avem 80 de miliarde la dispoziţie. Fără proiecte, fără prioritizarea acestor proiecte, fără stabilitate politică, fără solidaritate şi fără dialog va fi greu şi, din acest punct de vedere, discutând cu colegii din PNL, cu Ludovic, cu ceilalţi colegi din PNL, mi-am dat seama că în această perioadă nu avem încotro decât să căutăm împreună în anii care urmează o ieşire din această criză”, a spus Kelemen Hunor.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *