Liberalii, învinși în Consiliul Județean. Propunerea de înființare a unei „comisii transparente”, RESPINSĂ! Țuțuianu: „Doriți o împărțire politică de bani. Nu vreau să începeți cu punctaje politice”

Săptămâna trecută, cu prilejul ședinței ordinare a Consiliului Județean Constanța, s-au  încins spiritele politice și grupurile și-au boicotat reciproc proiectele, până când mai multe dintre ele, importante, au picat la vot.

Cele mai importante dintre ele sunt cele legate de repartizarea unor sume de bani primăriilor din județ, în baza sumelor defalcate din TVA pe anul 2019, pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale și de repartiarea unor sume din impozitul pe venit în anul 2019 pentru susținerea programelor de infrastructură și dezvoltare locală. În acest sens, liberalii l-au acuzat pe președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, de faptul că alocă bani discreționar primăriilor în județ.

Certurile au fost intense, liberalii l-au atacat constant pe Țuțuianu timp de două zile, asediu care a culminat cu un as din mânecă la care conducerea CJC nu se aștepta: poziționare comună PNL – PMP! Vineri dimineață, liberalii, alături de PMP-iști, au anunțat dorința de convocare a unei ședințe extraordinare pentru alocarea transparentă a fondurilor în județ. Astfel, se întrezărea la orizont alianța… PNL – PMP, întrucât și cei trei consilieri ai PMP, inclusiv vicepreședintele CJC Claudiu Palaz, au susținut ideea.

Ședința extraordinară a avut loc marți, iar conducerea CJC a arătat faptul că legislația în vigoare nu prevede obligativitatea constituirii unei astfel de comisii, de asemenea nu există nici interdicții în acest sens, putând fi constituite doar din consilieri județeni sau mixte, cu consilieri județeni și oameni din aparatul administrativ, însă inițiativa ar fi fără sens, întrucât există deja o comisie întocmită de Țuțuianu.

„Nu văd de ce confundați aparatul propriu al CJC cu consilierii județeni, care sunt persoane alese și nu numite. Este vorba de voința CJC care ar trebuie să se manifeste în sensul transparentizării acestor repartiții”, a precizat consilierul județean liberal Marian Iordache.

iordache cjc
Marian Iordache, PNL Constanța

Liberalii au insistat pentru formarea comisiei și prin vocea consilierului Marian Crușoveanu.

„Să înțeleg că vechea comisie nu a funcționat în mod legal? Timp de doi ani jumate am funcționat cu această comisie și asta înseamnă că nu s-au făcut alocările cum trebuie și acum se fac?”, a spus Crușoveanu.

Țuțuianu nu a dorit să continue dialogul cu opoziția, a avut un răspuns tăios și a supus proiectul la vot.

„Nu vreau să politizăm această ședință de CJC, nu vreau să începeți cu punctaje politice. Am făcut o comisie tehnică de alocare fără discrepanțe în județ, fără interese de grup. Dumneavoastră doriți o împărțire politică. Haideți să ne apucăm de administrație, de binele românilor, cetățenilor județului Constanța și binele județului. Cum s-a observat în lege, este strict atributul președintelui CJ, eu am făcut această comisie strict pentru transparență, care știu să aloce bani, fără interese”, a spus Țuțuianu.

S-a trecut la votul final și, după ceva bâlbâieli în zona PMP (Palaz a votat împotrivă, apoi pentru, iar consilierul Daniel Turcu s-a abținut), proiectul a fost respins, fiind doar 14 voturi pentru, o singură abținere și 19 împotrivă.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.