Liberalii introduc conceptul de „calitate net superioară prin care s-a împrumutat România”. PSD-iștii vor legea anti-Cîțu: „Doar cu ACORDUL Parlamentului!”

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, este invitat marţea viitoare, de la ora 11:00, la o audiere în cadrul Comisiei economice din Senat pentru a oferi explicaţii referitoare la împrumuturile ministerului de resort din ultima perioadă.

Numai joi ministerul a împrumutat 300 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat, la un randament mediu de 4,78% pe an. Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 45 de milioane de lei la randamentul stabilit joi.

CITEȘTE ȘI:

Premierul Ludovic Orban a precizat joi faptul că Florin Cîțu va onora orice invitație lansată de Parlament cu privire la fondurile atrase de minister, oferind o explicație… inedită:

Abia așteptam această ocazie, pentru ca Ministerul de Finanțe să prezinte calitatea net superioară prin care s-au dus împrumuturi favorabile României. Nu știu dacă marți, nu îi cunosc programul. Va răspunde oricărei invitații”, a spus Orban.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat miercuri că guvernul se împrumută mai ieftin în fiecare zi și a acuzat PSD că plătește titluri de presă despre împrumuturile realizate de Trezorerie. Cîțu a spus că s-au economisit 600 milioane de lei prin dobânzile mai mici. Ministrul a spus că românii care știu economie simt că România se împrumută mai ieftin și că „viața devine mai bună”.

Marți, MFP a împrumutat marți 3 miliarde de euro de pe pieţele externe, în prima emisiune de obligaţiuni denominate în euro din 2020. Emisiunea a fost structurată pe două tranşe, una cu scadenţa pe 12 ani, iar cealaltă pe 30 de ani.

Ministerul Finanţelor Publice a planificat, în luna ianuarie, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 615 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Principalul contestatar din opoziție al lui Cîțu, senatorul Daniel Zamfir, recent afiliat la PSD, a anunțat marți că va iniția o lege care îl vizează direct pe actualul ministru de Finanțe și prevede ca Ministerul Finanțelor să aibă nevoie de acordul Parlamentului pentru orice împrumut pe care îl angajează.

„Cred că singura soluție să-l oprim pe ministrul „praf” să ne bage-n faliment este ca împrumuturile angajate de Guvern să fie aprobate de Parlament. Nu mai putem lăsa un ministru vremelnic să îndatoreze nesăbuit țara. El pleacă, probabil să lucreze la cei pe care i-a servit, iar generația copiilor noștri va plăti prețul iresponsabilității sale”, a spus Zamfir.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *