Liberalii insistă pentru teatrul de copii. Iordache: „În martie, probabil, propunem o sumă pentru acest proiect” Țuțuianu: „Ceea ce doresc dumnealor ar da peste cap toată activitatea de la Delfinariu”

Liberalii constănțeni au anunțat în această săptămână că vor un nou sediu pentru Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare”. Potrivit PNL Constanța, sala în care funcționează astăzi instituția „nu mai corespunde cerințelor desfășurării unor activități artistice în concordanță cu standardele moderne adecvate secolului XXI”, având o vechime de peste 100 de ani, respectiv din 1895.

Proiectul anunțat de liderul grupului consilierilor județeni liberali, Marian Iordache, trebuia introdus ca amendament la proiectul de buget al Consiliului Județean Constanța, votat miercuri, însă ideea a fost întâmpinată de refuzul președintelui Marius Horia Țuțuianu, întrucât locația propusă de liberali nu este agreată de social-democrați.

Vineri, PNL Constanța a prezentat public expunerea de motive a proiectului, din care reținem, printre altele, că „scena este mai mult improvizată, neavând un loc normal pentru jocul actorilor, pentru amplasarea unor decoruri adecvate”.

„Nu există suficient loc pentru cabinele actorilor, camera de machiaj, spații pentru recuzită, costume. (…) Nu există un turn pentru decoruri și acestea sunt manipulate cu dificultate pentru schimbarea lor între acte. Nu există spații pentru foiere, bufet sau grupuri sanitare necesare pentru numărul de spectatori din sala de spectacole. Nu există o sală secundară pentru repetiții sau spectacole minore. Spațiile pentru personalul auxiliar aproape că nu există. Curățenia se face cu dificultate, iar administrația are închiriate câteva camera la parterul unei case vecine de pe strada Karatzali. (…) Grupurile de copii aduse cu autocarul se descurcă dificil cu traversarea unor străzi, deoarece autocarele nu pot ajunge în apropierea teatrului, ele fiind obligate să parcheze la distanțe considerabile, câteodată circulând, pentru a parca, pe sens interzis (însoțite oficial de mașinile Poliției). (…) Considerăm oportună demararea procedurilor pentru construirea unui sediu propriu, a unui teatru modern în care copiii Constanței se simtă acasă. În acest sens, la nivel de conducere a CJC s-a discutat posibilitatea de a se realiza noul teatru pentru copii pe un teren aflat în proprietatea CJC și s-a găsit soluția ca acesta să fie amplasat pe terenul de pe malul lacului Tăbăcărie”, se mai arată în expunerea de motive a liberalilor, care, confruntați cu refuzul de moment al conducerii CJC, ne-au precizat că vor reveni în ședința din luna martie cu acest proiect.

amplasament teatru copii

„Este vorba de un amendament la buget care să se transforme ulterior în proiect. L-am rugat pe domnul președinte (Țuțuianu – n.r.) să introducem în lista de buget, la capitolul Investiții noi, un studiu de fezabilitate care să însemne realizare teatru pentru copii în zona Delfinariu. Dacă domnul președinte ar fi pus suma, după aprobarea bugetului devenea obiectiv de investiții, apoi CJC făcea un proiect cu indicatorii respectivi și apoi se trecea la partea de execuție. Nu a fost introdus, domnul președinte a zis că se mai gândește, că ar face în altă parte, ar vrea să fie la viitorul palat al copiilor pe care să îl preia de la ministerul Educației… Acum, sigur, fiecare cu ideile lui. Noi am propus o idee clară. Legislația s-a modificat și se poate face proiect de hotărâre care să amendeze bugetul respectiv. La una din ședințele următoarele, în martie probabil, pe ordinea de zi va fi și proiectul acesta prin care propunem o sumă X”, a spus consilierul județean Marian Iordache, pentru TOMIS NEWS.

De partea cealaltă, președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, ne-a precizat că liberalii i-au preluat ideea și flutură acum în spațiul public un demers politic, întrucât propunerea nu are o fundamentare exactă.

„Ei nu au depus un proiect de hotărâre cu o fundamentare! Un proiect se fundamentează, ideea e una, proiectul e altceva! Există deja înființat teatrul Căluțul de mare și, la ora actuală, ceea ce doresc dumnealor ar da peste cap toată activitatea de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Terenul de acolo nu permite o fundație pentru a construi un teatru nou, costurile ar fi triple! Este ideea mea mai veche, pe care văd că au preluat-o, de a reloca acest teatru. Noi lucrăm la proiect acum pentru a transforma teatrul Soveja. Teatrul va fi supraetajat și acolo va funcționa și teatrul de stat și teatrul de păpuși. Trebuie o fundamentare foarte exactă. Nu faci doar un studiu de fezabilitate ca să îl ai, se pun întrebările: de unde iei banii? Cum faci teatrul?”, a spus Marius Horia Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *