Liberalii încep lupta împotriva „naționalizării” fondurilor private de pensii. Huțucă: „Riscul constituțional este mare, se încalcă dreptul la proprietate. Va ieși la pensie un vârf demografic, suntem într-o situație foarte gravă”

Partidul Național Liberal se află la debutul unei campanii de proporții, prin care dorește să pună capăt prezumtivei inițiative a coaliției de guvernare privind „naționalizarea” sau, practic, desființarea fondurilor private de pensii. În prezent, în România se aplică două modalități de acordare a pensiei: sistemul de stat și sistemul privat, ultimul fiind garantat de stat în caz de criză pe piața financiară și cu opțiunea moștenirii fondurilor private, aspect care nu există în primul caz.

Practic, putem să spunem că discutăm de o răfuială între stat și privat, liberalii acuzând guvernanții că vor să producă un dezechilibru major social, prin desființarea pilonului 2, adică cel privat și trecerea în bloc a fondurilor spre pilonul 1, cel de stat, așa cum a precizat, joi, președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, în cadrul unei conferințe de presă de la sediul partidului, la care au mai participat coordonatorul organizației municipale, Septimiu Bourceanu și coordonatorul campaniei în cauză, Bogdan Barață.

„Subiectul este destul de vechi, a început de la instituirea la ministerul Finanțelor Publice și de la audierea domnului Ionuț Mișa, când a fost lansată ideea cum că pilonul 2 va fi desființat de Guvern, lucru contraris ulterior, apoi au avut loc niște promovări de acte normative, cum ar fi reducerea la 3,75% a contribuției către pilonul 2 pe fondul mutării contribuțiilor de la angajator la angajat, iar astăzi Guvernul lansează o dezbatere pe acest subiect, în paralel cu o campanie de dezinformare și intoxicare a cetățenilor. (…) Guvernul își dorește obținerea banilor din pilonul 2, au declarat-o public. Naționalizarea sau desființarea pilonului 2 este un lucru imposibil, oricât și-ar dori, ar declanșa un amplu scandal european și își doresc să determine oamenii să părăsească de bună voie și au ales introducerea cererii de optare pentru menținerea în pilonul 2. Dacă nu depui această cerere de optare, automat ești transferat în pilonul 1. Dacă o masă critică se transferă în pilonul 1, toți administratorii de pensii private se retrag de pe piață”, a spus deputatul Bogdan Huțucă.

Același aspect a fost reclamat și de Septimiu Bourceanu.

„Scenariul dânșilor de lucru este să reinventeze ideea de opțiune, ai optat din nou – rămâi cu pilonul 2, dar și de 1, cât va fi el ca valoare; nu optezi – contribuțiile viitoare, acest 3,75%, vor fi mutate automat la pilonul 1”, a spus Bourceanu.

Liberalii acuză că guvernanții au intrat în această luptă cu armele unei veritabile armate: dezinformări, induceri în eroare, distorsionarea situației ș.a.m.d.

„Au lansat o serie de teorii pe piață. Una este teoria randamentului, dânșii spun că statul oferă randamente mai bune decât o instituție privată. Statul, prin lege, nu are dreptul să ofere randamente și nu poate investi acești bani care reprezintă contribuțiile cetățenilor la fondul de pensii. Statul nu este cel mai bun administrator! Teoria opțiunii – contributorii ar trebui să opteze la pilonul 1! (…) Teoria incertitudinii – Guvernul încearcă să impută ideea că pilonul 2 reprezintă riscuri, că banii sunt administrați de instituții private, că o criză financiară, orice perturbare pe piață poate afecta și poate duce la pierderea sumelor din conturile individuale. E o cincime de adevăr, nici nu știu cum să spun! Dividendele, dobânzile pe care noi le putem câștiga pot fi afectate, dar contribuția efectivă, niciodată, pentru că există un sistem de garantare al statului!”, a mai spus Bogdan Huțucă.

Decrețeii nu mai sunt o glumă pentru liberali, au devenit o treabă serioasă

Recent, PNL s-a aflat în postura jenantă de a iniția o campanie deloc inspirată, susținând că „decrețeii nu sunt funny”, aluzie la persoanele născute în 1968, an în care regimul comunist a interzis avorturile și a descurajat folosirea mijloacelor contraceptive. Declarată indezirabilă de mai-marii liberali, campania a fost abandonată și decrețeii au devenit cifra statistică ce dă fiori: vârful demografic va ieși la pensie și se va produce un dezechilibru de proporții în privința susținerii sistemului de pensii de stat.

„În perioada 2004-2008 era guvernare liberală, condusă de domnul premier Tăriceanu, care a introdus acest sistem de pensii: actualii angajați și viitorii pensionari să beneficieze de o pensie suplimentară, să completeze pilonul 1. Valabil atunci, din ce în ce mai gravă astăzi: România întâmpină o gravă problemă demografică, va ieși la pensie un vârf demografic (decrețeii – n.r.). Dacă în prezent vorbim de trei angajați care susțin un pensionar, peste niște ani, pe simulările de astăzi, vorbim de un singur angajat care susține un pensionar. Nu vreau să știu care va fi punctul de pensie atunci…”, a mai spus Bogdan Huțucă.

Campioni la CCR, ignorați la Avocatul Poporului. Apel pentru ralierea întregii opoziții, inclusiv UDMR

Politicul se reflectă în toate instituțiile de stat. Probabil și motivul principal pentru disfuncționalitățile sistemului public, politicul își arată colții chiar și când e vorba de… politicieni. În cazul Ordonanțelor de Urgență, acestea nu pot fi atacate la Curtea Constituțională, ci reclamate la Avocatul Poporului, care decide dacă se impune sesizarea CCR sau nu. Susținut de guvernare, evident, Avocatul Poporului ignoră solicitările opoziției, așa cum s-a plâns Huțucă.

„Când a fost lansată ordonanța cu reducerea contribuției la pilonul 2 am sesizat Avocatul Poporului, pentru că OUG nu poate fi atacată la CCR, ci la Avocatul Poporului. Prin atacurile făcute de PNL la proiectele PSD la CCR suntem campioni, dar pe OUG nu trece nimic de domnul Ciorbea! În paralel cu atacul la CCR, facem demersuri ca această OUG să fie pusă pe ordinea de zi a Parlamentului, să o putem dezbate, pentru că avem amendamente, realocarea a 6% din contribuția de 25% pe care o plătește fiecare salariat. Conducerea biroului permanent al Camerelor reunite refuză punerea pe ordinea de zi. Lansăm un proiect de lege și strângem semnături. Proiectul își propune creșterea contribuției la 6% și creșterea, ulterior, la 8%. (…) CCR poate interveni pe dreptul de proprietate, iar noi avem drepturi de proprietate pe pilonul 2! (…) Riscul constituțional e mare, se poate genera neopțiunea, astfel încât să treacă 3,75% în pilonul 1 și să lase administratorii de fonduri să genereze închiderea fondurilor și automat vor interveni cu un nou proiect de lege prin care se stabilește o procedură de transfer a conturilor individuale. (…) Proiectul (PNL – n.r.) nu poate trece decât printr-o colaborare, trebuie să convingi absolut tot ce înseamnă opoziție și trebuie să convingi minoritățile și ar fi foarte important să convingi UDMR pe acest subiect. Presiuni se pot face în fel și chip, subiectul devine european, poți să mergi pe zona PPE, pe multe alte zone”, a mai spus Bogdan Huțucă.

Liberalii strâng semnături

7,1 milioane de conturi private, în valoare totală de peste 9 miliarde de euro. Așa se prezintă sistemul privat de pensii, în prezent, în România. Așadar, liberalii susțin că vor să păstreze acest sistem, considerând că, din 2031, Bugetul Asigurărilor Sociale se va prăbuşi, iar pensiile nu vor mai putea fi plătite la acelaşi nivel ca astăzi. Prin urmare, pe lângă proiectul de lege menționat de Huțucă, liberalii vor strânge semnături, la Constanța începând de sâmbătă. Liberalii nu vor apela la corturi, ci se vor deplasa în zone aglomerate, cartiere, iar Huțucă susține că a discutat și cu administratorii mai multor firme, dar și cu o serie de sindicate. De asemenea, PNL a inițiat și o petiție online în acest sens, disponibilă AICI!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *