Liberalii constănțeni arată cu degetul spre social-democrați: Europeana Corina Crețu s-ar fi supărat pe PSD-iști că nu atrag suficiente fonduri europene!

După bubuiala încasată în alegerile parlamentare din 2016, liberalii s-au pornit, de ceva vreme, într-un soi de campanie electorală. Constant, cei de la PNL își atacă adversarii de la PSD, criticându-i și acuzându-i că țara e în rahat din cauza lor. Ce-i drept, social democrații le și oferă carne de tun celor de la PNL prin numeroasele decizii haotice luate. Și, pentru că este rost de criticat, liberalii din Constanța s-au aliniat în rândul celor care trag în social democrați. Marți, conducerea organizației județene Constanța a PNL notează că „în poveștile Guvernului PSD-ALDE nu mai crede nimeni, nici măcar comisarul european Corina Crețu, care, deși provine din rândurile social democraților, le bate obrazul public guvernanților pentru uriașa incompetență de care dau dovadă în implementarea proiectelor cu fonduri europene“.

„Gradul scăzut de absorbție al fondurilor europene, neprofesionalismul și nepriceperea în conceperea și elaborarea proiectelor, proasta viziune asupra dezvoltării infrastructurii rutiere și feroviare a României sunt doar câteva aspecte punctate ferm și corect de comisarul european Corina Crețu, într-o scrisoare adresată premierului Viorica Dăncilă și miniștrilor Transporturilor și Fondurilor Europene“, susțin liberalii.

Când spun că nici măcar comisarul european Corina Crețu nu mai crede în guvernarea PSD-ALDE, cei de la PNL invocă o scrisoare pe care Crețu le-a  trimis-o premierului Viorica Dăncilă, ministrului Transporturilor, Lucian Şova, și ministrului Fondurilor Euroepen, Rovana Plumb. Potrivit liberalilor constănțeni, oficialul european atrage atenția că ne aflăm la jumătatea actualei perioadei de programare a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru perioada 2014 – 2020, iar România înregistrează mari deficiențe și întârzieri în elaborarea și implementarea puținelor proiecte pe care și le-a propus.

„Sunt extrem de îngrijorată cu privire la planificarea și implementarea proiectelor de infrastructură de transport care sunt cofinanțate de Fondul de Coeziune și Fondul European de Dezvoltare Regională în România”, își începe Corința Crețu scrisoarea, amintind că Guvernul PSD-ALDE și-a propus ca până în 2023 să realizeze:140 km de linie ferată modernizată și echipată cu sistemul european de gestionare a traficului feroviar, 375 km de drumuri expres și autostrăzi nou construite și îmbunătățirea navigației pe o distanță de 30 km din căile navigabile interioare (fluviul Dunărea).

PNL Constanța spune că, până în momentul de față însă, România a depus în ultimii ani doar patru proiecte majore, dar comisarul european atrage atenția că, din cauza întârzierilor, există riscul „dezangajării” de fonduri, ceea ce înseamnă că organismele europene și-ar putea retrage finanțarea.

„Mai mult decât atât, oficialul european trântește de pământ cu noile proiecte anunțate de guvernele lui Dragnea și Tăriceanu: podul peste Dunăre de la Brăila, DN73 Brașov-Pitești, Sibiu-Pitești loturile 1și 5, Craiova-Pitești, autostrada Transilvania, varianta de ocolire Bacău, pe care le cataloghează ca având „un nivel scăzut de maturitate”. Mai exact, sunt povești de adormit copiii, pe care Dragnea le vinde românilor pe bandă rulantă, în condițiile în care guvernul Vasilica nu e în stare să gestioneze nici măcar proiectele deja elaborate. „Faptul că pregătirea proiectelor este foarte slabă și prin urmare, concentrată pe un număr limitat de investiții, înseamnă că întârzierile înregistrate în implementarea acestora ar putea conduce la dezangajări imediate, periclitând astfel nu numai axele prioritare de transport, cât și politica de coeziune în România în general”, a subliniat Corina Crețu în scrisoare. Acest avertisment venit pe cale oficială este un adevărat semnal de alarmă: incompetența Guvernului pune dezvoltarea Românie în pericol! De asemenea, comisarul european Corina Crețu cere Guvernului să pună capăt metodelor nelegale de la nivelul instituțiilor pe care le coordonează în ceea ce privește organizarea procedurilor de licitație în cadrul proiectelor cu finanțare europeană. Oficialul de la Bruxelles spune că aceste practici duc la întârzieri de proiect și depășiri de costuri și, deși Guvernul a fost avertizat în această chestiune și în trecut, ele continuă și în prezent. Este clar că tonul acestei scrisori este unul imperativ pentru autoritățile de la București, care prin incompetența manifestată în actul de guvernare împinge România și mai mult spre marginea Europei din punct de vedere al infrastructurii, al condițiilor de trai și al investițiilor străine“, mai punctează liberalii.

În final, copiindu-l pe președintele Klaus Iohannis, PNL cere, la rându-i, Vioricăi Dăncilă să își depună mandatul din fruntea Executivului, iar odată cu ea să plece și cei doi miniștri- Rovana Plumb și Lucian Șova.

Eșecul guvernării PSD-ALDE la acest capitol nu mai poate fi tolerat!“, concluzionează liberalii constănțeni.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *