Liberalii au trântit proiectul lui Palaz, de trecere a 2,5 ha din Parcul Tăbăcărie în administrarea Consiliului Județean. Țuțuianu, către PNL: „Drobul de sare care cade de pe sobă”

Consilierii județeni au fost convocați, luni, în cadrul unei noi ședințe ordinare, în care au aprobat mai multe proiecte, dar și prin care consilierii liberali au respins inițiativa vicepreședintelui Claudiu Iorga Palaz, care se referă la transferarea a 2,5 hectare din terenul parcului, de la Primăria Constanţa, la Consiliul Judeţean.

S-au aruncat cuvinte grele. Politice, juridice, s-a luat și pauză pentru deliberări. Proiectul de hotărâre suna astfel: „aprobarea formulării unei solicitări de transmitere a dreptului de administrare asupra terenului adiacent Pavilionului Expozitional Constanţa, teren aflat în proprietatea publică a municipiului Constanţa”.

Palaz consideră că instituţia pe care o reprezintă ar putea avea grijă mai bine de această porţiune de parc decât o face în prezent municipalitatea, iar tonul discuțiilor încinse l-a dat consilierul liberal, George Niculescu.

„Unde este sursa fondurilor pentru creșterea atractivității, ce înseamnă această creștere a atractivității? Dacă solicităm ceva, trebuie să știm ce facem, cum va fi atractivitatea acestui imobil. Apoi facem o solicitare și vedem dacă Primăria ni-l dă sau nu, dar noi trebuie să știm cum creștem atractivitatea. Este posibilitatea să nu creștem atractivitatea!”, a spus George Niculescu.

Imediat, Palaz și președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, au reacționat.

„Avem 50/50! Dacă așteptăm că s-ar putea să nu fie bine… Avem o variantă care să rămână așa, cum e de doi ani sau să facem și altfel! (…) Eu v-am spus niște argumente. Votați sau nu votați! Eu v-am explicat și am conștiința curată, am făcut tot ceea este posibil și dacă ați fi fost raționali… La Consiliul Județean nu se poate retroceda!”, a spus Palaz.

„Știți care este prima condiție la un proiect? Să participi! Am pus o întrebare: dacă trece sau nu trece! Să încercăm măcar, dacă nu încercăm… drobul de sare care cade de pe sobă. (…) Avem doar o cerere pentru CL! Ulterior, dacă trece acest proiect, vedem ce facem pe acest teren”, a completat și Țuțuianu.

Fiind vorba de un proiect cu referire la patrimoniu și, astfel, a fost necesar votul a două treimi din numărul consilierilor prezenți, liberalii au cerut un scurt termen pentru deliberare. S-au întors și au anunțat, prin consilierul Marian Iordache, că vor respinge proiectul.

„Punctul nostru de vedere este următorul: Primăria Municipiului Constanța este administratorul spațiilor verzi în municipiu, să le îmbunătățească și să le aducă la un stadiu de atractivitate maximă. Din punctul de vedere al CJC, atributul nostru este de a întreține drumurile județene, de a pune în valoare obiectivele istorice, de a îmbunătăți condițiile din Spitalul Județean, avem cu totul și cu totul altele de făcut, decât să devenim administratori de spații verzi în municipiu. Această propunere nu este oportună în această formă, iar dacă se dorește îmbunătățirea de către Primăria Constanța, atunci, într-o ședință de buget, putem avea o propunere financiară pe care să o aprobăm, astfel încât Primăria să poată pună la îndeplinire obiectul de îmbunătățire a spațiului verde din zona Pavilionului”, a spus Marian Iordache, „preluat” de Țuțuianu:

„Domnule consilier, vă adresez o întrebare: Pavilionul Expozițional este al Consiliului Județean? Este acest teren pentru Pavilion, care este proprietate a CJ?”, a spus Țuțuianu.

După expunerea lui Iordache, Palaz a intervenit din nou:

„Ați fost primar: când primiți o hotărâre judecătorească în baza Legii 10, de compensare, pentru astfel de zone, o puneți în aplicare sau nu? Eu știu că sunt avocați care sunt foarte abili, domnii Hașotti, Mocanu, care știu să obțină retrocedări pe bandă rulantă. Dar, totuși, cred că era foarte bine ca acest teren să fie la noi. Este opțiunea dumneavoastră, ca liberali. Acest proiect intră pe ceea ce trebuie să facem! Știu că acolo are retrocedat domnul Butnaru, vis-à-vis, tot în parc și eu încerc să opresc aceste lucruri! Vă spun și politic cum stau lucrurile!”, a spus Palaz.

„Se poate face prin trecerea în registrul spațiilor verzi!”, a intervenit și consilierul liberal Marian Crușoveanu, completat de colegul Radu Matei.

„Dacă spuneți că sunt lucruri care nu pot să apară pe foi, cred că dumneavoastră deja sunteți în campanie electorală și vă pregătiți pentru 2020”, a spus și Radu Matei.

Fără acordul liberalilor, proiectul de hotărâre a fost respins.

În cadrul aceleiași ședințe, consilierii județeni au aprobat proiectul de hotărâre privind transmiterea unor spații ale Pavilionului Expozițional în folosință gratuită Instituției Prefectului, pentru Serviciile Publice Comunitare Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

„Am făcut adrese către Instituția Prefectului. Nu putem să încheiem contracte decât în baza unei licitații. Examinările se fac într-un spațiu impropriu, foarte mic, pe bulevardul Mamaia. Spațiul de acolo era închiriat. Este o problemă care cred eu că, rezolvată, de ea beneficiază tot electoratul de Constanța. MAI a spus că nu poate închiria spații. Cele trei locații ale acestui serviciu… depui actele pe Mamaia, fugi și ia autobuzul pentru examinări, dă examenul, apoi iar autobuzul… Astfel, mutăm toate cele trei servicii într-unul singur!”, a spus Claudiu Palaz.

Spațiul destinat serviciului se întinde pe o suprafață de 480 de metri pătrați, unde se vor susține probele teoretice, iar cele practice chiar în parcarea pavilionului.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *