Liberalii au stabilit oficial lista viitorilor miniștri. Orban: „Pentru mine, cel mai important lucru a fost să construim coaliția de guvernare”

Biroul Politic Național al PNL s-a întrunit marți seară pentru a da votul de susținere a protocolului de colaborare cu USR-PLUS și UDMR pentru formarea guvernului și lista miniștrilor care vor reprezenta partidul în guvernul de coaliție, după ce liberalii au fost și la consultările de la Cotroceni.

Au fost 63 de voturi pentru, 2 împotrivă și 5 abțineri. Au fost împotrivă Florin Roman şi Ilie Bolojan. S-au abţinut Rareş Bogdan, Robert Sighiartău, Cristian Buşoi, Emil Boc şi Dan Motreanu.

„A fost o dezbatere serioasă, animată, în urma căreia PNL practic a decis că cea mai bună soluție pentru România este formarea unui guvern condus de Florin Cîțu, în calitate de premier care reprezintă PNL și într-o coaliție de centru-dreapta care să ofere României un guvern capabil să dezvolte România, să facă marile reforme ale instituțiilor publice, să atragă investiții și să crească calitatea vieții cetățenilor”, a spus Ludovic Orban.

Premierul desemnat Florin Cîțu a prezentat lista miniștrilor și a precizat că și miercuri va fi o zi de foc, întrucât viitorul Cabinet trebuie să fie audiați, apoi să depună jurământul, apoi… prima ședință de Guvern.

„Urmează audierile în comisii, cred că încep la 10:00 sau 11:00 cel mai târziu. Planul nostru este de a avea votul în plen începând cu 18:00 și să fie depus și jurământul, apoi tot Guvernul se va reuni la Palatul Victoria. (…) Până în 31 decembrie urmează o serie de Ordonanțe care pregătesc bugetul. Prioritățile sunt campania de vaccinare, să alocăm toate fondurile”, a spus Florin Cîțu.

Reținem că din lista miniștrilor propuși au dispărut Marcel Vela de la Afaceri Interne, acesta fiind înlocuit de Lucian Bode, până acum ministrul al Transporturilor. De asemenea, nici Violeta Alexandru și nici Monica Anisie nu vor mai fi miniștri.

Lista PNL:

Ministerul Finanțelor Publice – Alexandru Nazare

Ministerul Muncii – Raluca Turcan

Ministerul Agriculturii – Adrian Oros

Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu

Ministerul Afacerilor Interne – Lucian Bode

Ministerul Apărării – Nicolae Ciucă

Ministerul Energiei – Virgil Popescu

Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu

Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu

Ședința în care s-a votat respectiva listă a fost una tensionată, însă Ludovic Orban a arătat liberalii au fost nevoiți să înțeleagă că… nu mai sunt singuri la guvernare:

„Le-am răspuns că PNL nu mai este singur la guvernare, se află într-o coaliție, iar mandatul dat în BPN a fost respectat 100%. Mandatul meu a fost acela de a negocia formarea unei coaliții și de a conduce la formarea unei majorității parlamentare care să conducă la învestirea unui guvern și pentru o reprezentare pentru PNL corespunzătoare votului dat de cetățeni. S-a discutat de ministere, normal că unii sunt supărați că nu mai deținem noi anumite ministere. Pe de altă parte, spun limpede: orice ministru girează un portofoliu, pune în practică programul de guvernare al coaliției. Nu există un dezavantaj dacă PNL nu deține un minister sau altul. Unii au considerat că având alte ministere am fi avut o altă poziție sau mai multă putere. Pentru mine, cel mai important lucru a fost de a reuși construcția acestei coaliții. Nu a fost simplu. Au fost două săptămâni dificile. (…) Este important că reușim să dăm României guvern de care e nevoie ca de aer. (…) Suntem un partid democratic, fiecare membru se exprimă cum dorește, fără să suporte consecințe. Țin cont de votul celor 63 de colegi care au votat pentru”, a mai spus Orban.

Cu câteva momente înainte de anunțul PNL, cei de la USR-PLUS au validat la rândul lor lista cu miniștrii propuși, între care se regăsește deputatul constănțean Stelian Ion, pentru Ministerul Justiției.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *