Liberalii au protestat la Constanța. Dragnea, ținta principală: „DNA, să vină să te ia!”

Seara de luni a adus mișcări de protest în toată țara, odată cu citirea în Parlament a moțiunii de cenzură inițiată de PNL și USR. Liberalii sunt în război cu guvernul PSD condus de Mihai Tudose și, în special, cu liderul partidului, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, tensiunile acumulate pe dorința social-democraților de a modifica legile justiției fiind motivația de punere la zid a liderului PSD. Și nu numai. Liberalii critică și modificările din domeniul fiscal, considerând că măsura trecerii contribuțiilor sociale din sarcina angajatorilor în sarcina angajaților va fi o măsură cu efecte negative asupra economiei.

PNL a depus vineri moțiunea de cenzură intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă” și după o bâlbâială organizatorică pe parcursul zilei de luni, referitoare la citirea moțiunii la ora 16:00, apoi la 18:00, liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, i-a acuzat pe liderii celor două camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, că au încălcat regulamentul Parlamentului, anunțând cu câteva ore înainte momentul citirii moțiunii de cenzură.

După ce deputatul Dan Vîlceanu a citit textul moțiunii, vicepreședintele Senatului Niculae Bădălău (PSD), care prezida ședința, a afirmat: „Mulțumim, o moțiune foarte interesantă, care a alungat și semnatarii din sală”. Vîlceanu, în perioada 2006-2009, a fost preşedinte al Tineretului Social-Democrat din Gorj.

Atât Camera Deputaților cât și Senatul aveau programate, separat, ședințe de plen la ora 16.00. Acestea au fost mutate după ora 17.00.

Opoziție scindată. Chițac NU a semnat moțiunea! PMP, ignorat fără explicații

Moțiunea a fost semnată de trei deputați neafiliați, 67 de deputați PNL, 17 de la USR, 15 de la PMP, 28 de senatori liberali, 10 de la USR și opt de la PMP. Interesant este că senatorul constănțean Vergil Chițac, demisionat recent din PNL, nu a semnat moțiunea de cenzură. Pe de altă parte, reprezentanții PMP critică anunțul liberalilor potrivit căruia moțiunea aparține doar PNL și USR.

„Ca partid de opoziţie, atunci când vii cu un asemenea demers important de a da jos Guvernul PSD, trebuie să prezinţi şi alternativa. Mie mi se părea absolut firesc ca PNL să prezinte şi o alternativă pe care ar avea-o opoziţia la actuala majoritate. Din păcate, nu a existat o asemenea discuţie. (…) Nu cred că va trece moţiunea de cenzură. Acest demers pe care l-a făcut PNL-ul este slab. Noi l-am susţinut din principiu, pentru că suntem un partid de opoziţie, dar atât timp cât nu vii să prezinţi în faţa cetăţenilor o alternativă credibilă, acest demers nu se bucură de succes”, a spus deputatul PMP, Eugen Tomac.

Duminică seară, deputatul PNL, Bogdan Huțucă, președintele organizației județene a partidului, anunța că opoziția în presă și Parlament nu este suficientă și că „presiunea socială trebuie să fie aplicată puternic pe un guvern PSD care și-a pierdut demult legitimitatea”.

„Inflația a crescut de 13 ori în ultimul an! Românii plătesc cu 12% mai mult pe carburanți și pe electricitate. Cursul valutar a explodat, leul este la un minim istoric și în același timp românii cu credite plătesc în medie cu 150 de lei mai mult pe lună decât plăteau acum un an! (…) Avem nevoie de oameni în stradă, de o presiune la care acest guvern ilegitim să cedeze. Să plece acasă. Nu mai avem timp de povești. Creșterea economică este falsă, acești guvernanți falsifică realitatea”, a spus Bogdan Huțucă. Și așa a fost: luni seară, liberalii au ieșit în stradă.

protest 2

„Șef de trib” Delicoti. Sute de liberali organizați de primarul de la Poarta Albă

PNL a organizat, luni, un miting de protest, acțiunea începând de la 16:30, pe următorul traseu: Stadionul Portul – Bld. Ferdinand – Bld. Tomis – Prefectura Constanța.

„România nu mai poate fi guvernată prin sfidare, ticăloșie și minciună. Implică-te pentru a opri batjocura PSDragnea! Sprijină moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului PSDragnea – Tudose”, au transmis liberalii.

Liberalii reproşează alianței PSD-ALDE că a preluat la începutul anului frâiele guvernării cu o economie stabilă, cu perspective bune şi sănătoase şi au demolat-o, „improvizând o casă din chirpici”.

După 17:30, peste 300 de liberali și susținători ai lor au ajuns pe platoul din fața Instituției Prefectului, unde au scandat slogane anti PSD și, în special, împotriva lui Liviu Dragnea, căruia i-au oferit multe dedicații în strânsă legătură cu DNA. Deputatul Bogdan Huțucă se afla în Parlament, pentru a asigura prezența, însă colegii săi s-au înghesuit să protesteze, precum președintele organizației municipale George Muhscină, consilierii locali și județeni, dar și primarul localității Poarta Albă, Vasile Delicoti, care a condus coloanal până la Prefectură și a citit din sinteza textului moțiunii de cenzură, „acoperit” de fluierături și huiduieli din partea liberalilor, împotriva social-democraților.

delicoti

Protestatarii care au acceptat invitația PNL de a ieși în stradă, au început să apară în fața prefecturilor reședințelor de județ. La Târgu-Mureș au fost aproximativ 200 de protestatari, la Iași 100 de persoane, la Pitești peste 500 de persoane. Iar în Galați peste 1000 de protestatari.

protest 1

Ce reproșează liberalii Guvernului PSD

„Ați promis primarilor că 100% din impozitul pe venit va reveni autorităților locale, în virtutea consolidării autonomiei acestora. Nu doar că nu v-ați onorat promisiunea, dar ați tăiat sălbatic din bugetele locale”, susțin liberalii în textul moțiunii de cenzură.

De asemenea, aceștia consideră că „Dragnea a mințit când a promis eliminarea impozitului pe dividende” și că „educația este în declin, elevii nu au manuale, multe școli sunt un pericol la siguranța elevilor, fără autorizații, tot mai mulți tineri sunt în afara sistemului de educație, iar cei care ies au dificultăți în găsirea unui loc de muncă”.

„Avem în fața noastră singurul partid din istoria României care s-a pus în situația ridicolă de a-și demite propriul Guvern. Motivul declarat? Incompetența!”, mai adaugă liberalii.

„Demiterea acestui Guvern trebuie să ducă imediat și automat la abrogarea ordonanțelor de urgență care au generat haosul fiscal și să oprească atacul la independența Justiției. (…) În ansamblu, întreaga abordare a guvernării trebuie să se schimbe radical. Este un imperativ pe care românii îl așteaptă și de care România are nevoie ca de aer. Astăzi este sufocată, din cauza agendei paralele cu realitatea cotidiană pe care actualul Guvern se încăpățânează să o urmărească”, concluzionează liberalii.

Pentru a fi adoptată, moţiunea semnată de 148 de parlamentari trebuie votată de minim 233 dintre aceștia. Votul final asupra motiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere, iar data și locul ședinței comune, împreună cu invitația de participare, se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc. După citirea moțiunii de cenzură, în ședința birourilor permanente reunite nu s-a stabilit și o zi pentru dezbatere și vot.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.