Liberalii au luat în vizor acțiunile la purtător. „Reprezintă un izvor consistent de corupție și spălare de bani”

Prin prisma rigorilor comunității europene, sistemul românesc de organizare juridică are doar câteva modalități prin care acționarul unei companii își poate ascunde identitatea. Prima variantă este sub forma societăților anonime cu acțiuni la purtător. A doua variantă este, probabil, mai celebră: off-shore. O societate cu acțiuni la purtător se realizează prin înscrierea a cinci membri fondatori drept acționari, aceștia putând să transmită mai departe acțiunile pe care le dețin. Practic, proprietarul acțiunilor respective este cel care le deține fizic în mână, chiar dacă la Registrul Comerțului este trecut numele celor cinci membri fondatori ai societății.

La sfârșitul anului trecut, 384 de societăţi care au acţiuni la purtător funcționau în România, cele mai multe fiind conectate la bani publici. Astfel, subiectul a intrat în zona politică, întrucât una dintre aceste firme este Tel Drum și, de aici, până la implicarea în scandal a președintelui PSD, Liviu Dragnea, a fost un singur pas. TEL DRUM, cu sediul în Alexandria, a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 223,53 milioane lei şi un profit net de 2,19 milioane lei. Liviu Dragnea a negat constant orice legătură cu această firmă.

O inițiativă legislativă care vizează strângerea de semnături de la cetăţeni pentru interzicerea folosirii acţiunilor la purtător a fost lansată anul trecut a Bucureşti în prezenţa Anei Gomes, vicepreşedinte al Comisiei speciale Panama Papers din Parlamentul European. Demersul pare eșuat în momentul de față, iar inițiativa a fost preluată de liberali, prin deputatul Florin Roman, autorul propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.31/1990 a societăţilor. Propunerii inițiate în septembrie 2017 s-au alăturat alți 30 de deputați și senatori liberali.

În opinia deputatului Roman, acțiunile la purtător „reprezintă o formă de organizare a societăților comerciale specifică începutului secolului al XX-lea, atunci când nu existau instrumente și instituții care să permită un transfer rapid al părților sociale sau valorificarea imediată a acestora”.

„În România, societățile comerciale cu acțiuni la purtător reprezintă un izvor consistent de corupție și spălare de bani, un loc în care domnește conflictul penal de interese, mai ales în relație cu procedurile de achiziție publică, unde, anual, se risipesc miliarde de euro”, se mai arată în expunerea de motive a deputatului liberal.

Și la Constanța există astfel de societăți cu acțiuni la purtător, poate cele mai celebre sunt Aqualand SA (Aqua Magic), Pomacost SA sau APV Media Turism SA, ultima având ca acționar persoană fizică pe Victoria Gabriela Mazăre, mama fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, în prezent fugit din țară, în Madagascar.

Acţiunile la purtător sunt deja interzise în state, precum Belgia (din 2008), Cehia (2013), Cipru, Malta, Marea Britanie (2015) şi Portugalia (2017), iar Parlamentul European dezbate deja inițiativa de interzicere la nivel general european.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.31/1990 a societăţilor, inițiată de Florin Roman, a fost respinsă de Senat la 19 februarie a.c. și, din 26 februarie, se află la Camera Deputaților, unde este trimisă pentru raport la comisiile permanente. Termenul final pentru depunerea amendamentelor este 8 martie a.c., iar raportul comisiilor trebuie emis până pe 20 martie.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *