Spread the love

Întreprinderile Mici și Mijlocii ar putea beneficia de sprijin pentru acces la finanțare, prin garantarea de către stat a 50% din creditele pentru investiții și/sau a liniilor de creditare pentru finanțarea capitalului de lucru, potrivit „Programului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMANIA”, inițiat de Guvern și adoptat astăzi de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.

CITEȘTE ȘI:

Digitalizarea – Trend sau tsunami în bussines? Oamenii de afaceri din Constanța, informați despre tehnologia viitorului!

IMM INVEST ROMÂNIA este destinat operatorilor economici care se încadrează în categoria întreprinderilor mici și mijlocii, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderilor familiale, cu excepția următoarelor sectoare de activitate: intermedieri financiare și asigurări, tranzacții imobiliare, activități de jocuri de noroc și pariuri,  producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, activități de închiriere și leasing, activități de investigare și protecție.

„Garanția de stat se poate acorda fiecărui beneficiar participant în cadrul programului pentru un singur credit pentru realizarea investițiilor și/sau pentru un singur credit/o singură linie de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, în procent de 50% din valoarea fiecărei finanțări, exclusiv dobânzi, comisioane și speze bancare aferente creditului garantat”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Nici Guvernul nu crede că va rezolva mare lucru!

Acordarea de garanții în nume și cont de stat au în vedere valoarea maximă a creditului: 10.000.000 lei, valoarea garanției: maximum 5.000.000 lei, procentul de garantare: maximum 50% din valoarea creditului, perioada creditului: maximum 10 ani.

„Din plafonul de garantare de 2 miliarde lei alocat Programului, până la 5 decembrie 2016 au fost emise un număr de 398 garanții, în valoare totală de 68,2 milioane lei, valoarea finanțărilor aferente garanțiilor emise fiind în sumă de 178,75 milioane lei. (…) Pentru trimestrul IV 2016, cererea de credite a înregistrat o creștere moderată, rata creditelor solicitate de către companiile nefinanciare și respinse de către instituțiile de credit s-a majorat moderat comparativ cu trimestrul precedent. (…) Numai 22,63% din întreprinderi își finanțează activitatea prin credite bancare. Printre principalele bariere în accesarea unei finanțări bancare sunt prețul creditului sau dobânzile prea ridicate (indicat de 44,43% dintre companii) precum și lipsa garanțiilor (29,11%). (…) IMM-urile au în prezent un nivel suboptim de finanțare, însă apreciem că în această etapă premergătoare implementării programului nu poate fi realizată o determinare exacta a numărului potențialilor beneficiari, respectiv a volumului total al finanțărilor care vor putea fi garantate în cadrul programului”, se mai arată în expunerea de motive.

Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA a fost adoptat prin memorandum de Guvern pe 5 mai 2017, iar Senatul l-a adoptat tacit pe 14 martie a.c. Miercuri, proiectul a fost adoptat definitiv cu 253 de voturi pentru, 21 de abțineri și un deputat care nu și-a exercitat votul.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, vizită de lucru la Constanța. „Tragem învățăturile din ce nu a fost bine la Start-Up Nation 2017, facem proceduri simplificate”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *