Legislația privind administrarea drumurilor, simplificată. Lungoci, RAJDP: „Prin acest proiect, Regia poate veni mai ușor în ajutorul unor localități, care nu au bani să întrețină drumurile“

Autoritățile județene vor putea să repare mai ușor drumurile care nu sunt în administrarea lor. Asta se va întâmpla dacă Parlamentul va vota un proiect de lege care prevede modificarea Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor.

În prezent, legislația prevede că încadrarea unui drum din categoria funcţională a drumurilor de interes judeţean în categoria funcţională a drumurilor de interes local sau invers se face prin hotărâre a consiliului judeţean, la propunerea autorităţii care urmează să îl preia în administrare. Potrivit inițiativei legislative a deputaților PSD Costel-Neculai Dunava și Petru Gabriel Vlase – actualul șef al SIE – există situații în care o serie de sectoare din cadrul unor drumuri județene/locale nu mai întrunesc condițiile prevăzute de lege pentru respectiva categorie sau ar putea fi administrate și finanțate mult mai eficient de către autoritățile locale pe raza cărora se află respectivele sectoare de drum.

„În actuala formulare, se limitează posibilitatea de administrare eficientă rațională a rețelei de drumuri județene și locale“, spun inițiatorii în expunerea de motive.

De asemenea, potrivit modificărilor propuse, sectoarele de drum situate în intravilanul/extravilanul unor localități pot fi preluate temporar în administrarea autorităților administrației publice locale, la solicitarea acestora, cu acordul administratorului drumului.

Referitor la propunerile de modificare a Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor directorul RAJDP, Lucian Lungoci, a declarat pentru TOMIS NEWS că schimbările sunt utile din mai multe motive.

„Spre exemplu, la transformarea drumului din interes local în cel județean, în această poveste, pe actuala formă a legii, trebuie să ai și acordul Guvernului pentru a-l prelua în vederea reparării și administrării. Acum legea este simplificată și mai e nevoie de acordul Guvernului. În rest, criteriile de până acum rămân, printre care amintesc de faptul că drumul trebuie să ducă la un obiectiv de interes turistic, să lege două localități reședință de comună, să ducă la un drum național. În al doilea caz, drumurile județene sau naționale care trec prin intravilanul orașelor sau municipiilor, în actuala formă a legii, intră automat în administrarea orașului sau municipiului respectiv. Prin noua propunere, se dorește ca sectoarele de drum județean sau național din intravilan să rămână tot în administrarea județului sau a Direcțiilor Regionale de Drumuri și Poduri, după caz, iar dacă le solicită orașul sau municipiul trec apoi în administrarea lor. Acest lucru ne ajută pe noi cei de la RAJDP să venim mai ușor în ajutorul unor orașe mici, care nu au bani să întrețină drumurile județene“, a declarat Lucian Lungoci, pentru TOMIS NEWS.

Proiectul de lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr.43/997 privind regimul drumurilor a fost aprobat de Senat în 15 octombrie, în calitate de primă Cameră sesizată. În prezent, proiectul se află la Camera Deputaților, pentru votul final.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Consiliul Județean și-a prezentat raportul de activitate pe 2017. Țuțuianu: „Nu pot să spun că sunt mulțumit 100%. Nici de mine nu sunt, așa că voi cere mai mult!” Lungoci a atacat fosta administrație

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *