Legile Justiției, aprobate în Camera Deputaților. „Noi am rămas cu holerca și băieții și-au făcut de cap în țara românească!”

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, marţi, modificările la cele trei legi din pachetul legilor Justiţiei: legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Majoritatea parlamentară a anunțat că modificările aduse la proiecte au fost făcute în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. Amintim că CCR a fost sesizată de ÎCCJ, PNL şi USR, după ce proiectele au fost adoptate în luna decembrie 2017. În deciziile pronunţate de Curte au existat mai multe articole neconstituţionale în fiecare dintre cele trei proiecte. De cealaltă parte, opoziția a reclamat faptul că modificările nu sunt în acord cu constatările și deciziile CCR.

CITEȘTE ȘI:

Scandal MONSTRU în Parlament la primul val de modificare a legilor justiției. USR-iștii au blocat ședința, strigând la megafon. „Să plecăm acasă dacă suntem atât de IDIOȚI!” La Cameră încă se vota, la Senat exista număr de înregistrare!

Liberalii merg din nou la CCR. USR: „Toate rapoartele Curții de Conturi arată cum ați furat țara!”

Referitor la proiectul privind statutul judecătorilor şi procurorilor, deputatul liberal Ioan Cupșa a anunțat că va urma o nouă sesizare la CCR!

„Forma pe care ați adoptat-o cu mare grabă înainte de Crăciun s-a dovedit a fi un act normativ plin de erori, neconstituțional. (…) Textele sunt echivoce, neclare și, drept urmare, neconstituționale. Vă atenționăm că nu ați respectat deciziile CCR! Subliniem faptul că ați adoptat texte normative modificatoare care nu au nici o legătură directă cu textele care au fost declarate neconstituționale. Nu puteam vota și nu vom face acest lucru. Important nu este aspectul lor particular, ci faptul că fac parte dintr-un demers amplu, un fenomen de înstăpânire asupra Justiției din partea PSD și ALDE. Acest fenomen în care vă manifestați autoritarismul expresiei „pentru că noi putem”… Ne vom opune din răsputeri acestui fenomen! Este un fenomen social, caracterizat prin acțiuni îndelungate, în 15 luni. Membri ai Guvernului, ai Parlamentului, s-au implicat în aceste activități care relevă esența scopului pe care îl doriți: stăpânirea asupra Justiției!”, a spus Ioan Cupșa.

De asemenea, USR-iștii, prin deputatul Claudiu Năsui, au lansat noi acuzații la adresa majorității PSD-ALDE.

„S-a abătut din nou iarna asupra noastră, iarna este cel mai prielnic să atacați Justiția, instituțiile fundamentale ale statului român! Tot iarna ați dat OUG 13 și legile justiției! Este o tristă ironie că vremea arată cum trăiesc românii! Aveți o putere vremelnică, majoritate acum și probabil până în 2020! De zidul făcut de USR aici vă veți mai lovi mult timp de acum încolo! (…) Vă promit că din 2020 vom fi mai mulți și vom întoarce toate aceste mizerii și vom restabili statul de drept! Dacă aveați cea mai mică intenție să dezbateți democratic, nu intrați în procedură de urgență, nu făceați comisie specială! (…) Problema nr. 1 a României este corupția, avem un stat din care se fură cu duiumul! Toate rapoartele Curții de Conturi arată cum furați țara! Singura șansă a României era ca instituțiile justiției să își facă treaba până la capăt!”, a spus Claudiu Năsui.

Din partea puterii, deputatul ALDE Ștefan Alexandru Băișanu a avut o intervenție cu iz istoric, comparând actualele dezbateri publice cu o țeapă practicată în secolul al XVII-lea, o paralelă din care reținem că străinii ne fură și ne îmbolnăvesc.

„Sunt foarte mulți ochi asupra noastră! Sunt convins că mă voi înscrie pe acea linie cu care ne-am obișnuit: să devin foarte repede un penal! La 1640, România era bântuită de holeră. Un cetățean neromân care făcea comerț cu alcool a vândut la sticluțe mici alcool pentru bolnavii de holeră și când luau 50 sau 100 de rachiu își mai reveneau și toți spuneau că se vindecau! Acel rachiu se numește holercă, vândut pe post de panaceu. Românii au murit, câțiva au scăpat, dar a rămas încetățenit că holerca i-a salvat! Cineva din afara țării vine și suge banii poporului, pentru că toți banii pleacă afară! Roșii din Turcia și Polonia, benzină din Austria, te împrumuți de la bănci din străinătate! Noi am rămas cu holerca și băieții și-au făcut de cap în țara românească! Văd în momentul de față că nimeni nu mai vorbește de muncă, de căință, de patriotism! Vorbim cum să arestăm! Sunt de acord, o justiție corectă în care orice om cu dosar penal și găsit vinovat să plătească! Dar nu orice om care primește o hârtie cum că ar fi penal să fie transformat în penal! 2-3 de la fostul PDL au furat milioane, au făcut un an de pușcărie, iar banii nu s-au întors în România!”, a spus Băișanu.

În altă ordine de idei, PMP a reproșat, prin deputatul Petru Movilă, că parlamentarii nu au avut timp să citească rapoartele comisiilor de specialitate și că, astfel, votul final putea fi amânat.

„Să nu uităm istoria că unii au cărat genți la PNL, PDL și acum sunt la alte partide. Legile justiției trebuie să asigure separația puterilor într-un stat de drept… din păcate, au fost proceduri, mecanisme, care ne-au determinat să votăm împotriva acestui pachet, cu argumentul important, tehnic, că nu aveam nici o obligație să votăm azi, puteam și mâine, pentru ca parlamentarii să aibă timp să citească și rapoartele comisiilor de specialitate”, a spus Petru Movilă.

Stelian Ion: „Justiția are nevoie de o balanță, o sabie și o eșarfă”

Propunerea legislativă privind organizarea judiciară a fost adoptată cu 190 de voturi pentru, 98 de voturi împotrivă și două abțineri, singura intervenție după votul final fiind a deputatului constănțean USR, Stelian Cristian Ion.

„O imagine sugestivă cu ce s-a întâmplat și se întâmplă: Justiția se prezintă cu o durere de gât la medic și acesta îi face operație forțată de transplant de ficat, fără analize, fără o ecografie, cu efecte nocive pe termen lung… O imagine plastică. Am vorbit de efectele negative, 303 e una din cele mai nocive, pentru că are reglementări vaste, afectează magistrații. Nu mai dezvolt de deficitul de magistrați pe care îl face, de intimidarea magistraților… Pe viitor, un judecător sau procuror dacă își va spune părerea unui prieten cu privire la o anumită pricină, va putea fi exclus din magistratură, pentru că e singura posibilitate pe care o dă legea. Nu are voie să dea consultații, s-au stabilit unice sancțiuni… (…) Sunt convins că mulți habar nu aveți despre ce e vorba! Justiția are nevoie de o balanță, de o sabie și de o eșarfă, nu are nevoie să îi scoateți ochii sau să îi tăiați mâinile și picioarele!”, a spus Stelian Ion.

stelian ion

Tot USR-iștii au intervenit și la propunerea privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, prin președintele Dan Barna, propunere adoptată cu 189 de voturi pentru, 101 împotrivă, o singură abținere și doi deputați care nu și-au exercitat votul.

„Tot anul trecut, tema României a fost Justiția, sute de mii de oameni în stradă, vizite de la UE, mesaje de la cetățeni… anul trecut România nu a discutat de autostrăzi, spitalele regionale, asta ați servit României! (…) Un abuz fără precedent de reglementare, ne-ați spus să votăm legile justiției că am rezolvat… (…) Dacă omorâm sistemul, dacă eliminăm oameni, fără se venim cu forțe proaspete, ce se va întâmpla când vor cădea bibliorafturile peste noi? Este o problemă foarte mare, tocmai am făcut un pas spre Europa Rusiei sau a Turciei, ne propuneți să începem un nou an de trosneală socială! Societatea va trebui să reacționeze!”, a spus deputatul Dan Barna.

Pachetul legilor Justiției, adoptat marți de Camera Deputaților, va pleca la Senat, forul decizional în acest caz.

CITEȘTE ȘI:

Scandal MONSTRU în Parlament la primul val de modificare a legilor justiției. USR-iștii au blocat ședința, strigând la megafon. „Să plecăm acasă dacă suntem atât de IDIOȚI!” La Cameră încă se vota, la Senat exista număr de înregistrare!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.