Legile electorale, modificate radical, la propunerea USR. Românii aflați dincolo de granițele țării, care nu au reședința în străinătate, ar putea vota la parlamentare

USR se află într-o continuă ofensivă de modificare a legilor electorale. Cele mai multe dintre acestea vizează Diaspora. Printre proiectele depuse în Parlament de USR se numără și propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. În acest caz, cei de la USR doresc să introducă în legislație o prevedere prin care ambasadele și consulatele să poată timpări buletine de vot, cu acordul Autorității Electorale Permanente, pentru persoanele aflate în străinătate, dar care au domiciliu în România.

„Există o categorie de votanți eligibili care vor să-și exprime votul în secțiile de votare din străinătate. Aceștia sunt românii care fac dovada domiciliului în țară, dar care nu au reședința în străinătate. Ne dorim ca acei români care se află în călătorii de scurtă durată în străinătate (studenți aflați în stagii de practică/cercetare/studii, antreprenori, angajați, turiști) să poată vota de la secțiile de votare din străinătate. Pentru această categorie de români, având în vedere durata scurtă a sejurului lor în afara granițelor, buletinul de vot trebuie să conțină opțiunile conform domiciliului din actele lor de identitate“, a declarat deputatul USR Tudor Benga, pentru TOMIS NEWS, unul din inițiatorii proiectului.

Parlamentarul spune că posibilitatea tipăririi buletinelor de vot în străinătate este valabilă doar pentru alegerile parlamentare. Propunerea a fost respinsă, în primă fază, la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, în 12 noiembrie, fiind trimisă la Camera Deputaților pentru votul final. O altă inițiativă pe care USR a depus-o în Parlament vizează îmbunătățirea și extinderea procedurii de vot prin corespondență. Potrivit inițiativei USR, vor putea vota prin utilizarea serviciilor poștale toți românii cu drept de vot aflați în străinătate, indiferent dacă locuiesc cu forme legale sau nu, precum și alegătorii din țară care știu că nu se vor putea prezenta la urne în ziua votului. De exemplu, studenții sau angajații fără vize de flotant în alte orașe își vor putea exercita acest drept în circumscripția corespunzătoare adresei de domiciliu sau reședință.

„Considerăm că este important ca alegătorul să își poată exprima opțiunea de vot, indiferent de locul în care se află în perioada alegerilor. Pentru românii care trăiesc temporar în străinătate votul reprezintă legătura lor cu comunitatea din care au plecat. De aceea, propunem ca, la alegerile parlamentare, românii cu reședința în străinătate să poată vota fie pentru candidații din circumscripția Diaspora, fie pentru circumscripția electorală corespunzătoare adresei de domiciliu din România”, a explicat deputatul Matei Dobrovie, inițiatorul propunerii legislative, în prezent plecat din USR, demisionând cu o zi înaintea referendumului pentru definirea familiei. Proiectul însă beneficiază de sprijinul altor parlamentari USR.

La rândul său, deputatul de Constanța al USR Stelian Ion a declarat pentru TOMIS NEWS că acest proiect este menit să elimine birocrația din sistemul electoral, fiind vorba de eliminarea obligativității tipăririi buletinelor de vot pentru alegerile europarlamentare în țară și trimiterii lor către circumscripțiile din diaspora.

„Buletinele de vot sunt hârtii care nu sunt înseriate și pot fi tipărite pe loc, în funcție de necesități, bineînțeles sub un control strict, exact la ambasadele din străinătate. După ce a fost analizată foarte atent această variantă, și ne-am consultat inclusiv cu cei de la Autoritatea Electorală Permanentă, am ajuns la concluzia că ar fi o măsură bine venită, care ar înlesni votul pentru românii plecați în străinătate“, a afirmat Stelian Ion.

În altă ordine de idei, cei de la USR au mai punctat că își doresc ca votul prin corespondență să constituie o alternativă sigură la votul clasic, să corespundă nevoilor alegătorilor români și să încurajeze participarea la vot. În acest sens, inițiativa propune extinderea votului prin corespondență și la alegerile prezidențiale, astfel încât să nu mai existe cozi uriașe la secțiile de votare și restrângeri ale dreptului de vot, cum s-a întâmplat în 2014. USR a solicitat dezbaterea inițiativei în procedură de urgență, astfel încât la alegerile din 2019 să poată fi aplicate noile reglementări. Inițiativa mai propune: clarificarea unor termene și a atribuțiilor avute de Poșta Română, stabilirea unor reguli cu privire la documentația aferentă turului al doilea de scrutin pentru alegerile prezidențiale, delimitarea dintre adresa de corespondență și adresa de domiciliu/reședință, facilitarea votului pentru persoanele cu dizabilități sau actualizarea informațiilor ce urmează a fi incluse în cererile transmise de către alegători, în listele electorale, precum și în procesele-verbale încheiate de birourile electorale, clarificarea condițiilor în care birourile electorale înregistrează, sortează și păstrează documentele primite de la alegători, definirea situațiilor în care buletinele de vot sunt considerate nule.

Inițiator și al acestui proiect, Tudor Benga, a declarat pentru TOMIS NEWS că propunere este una dintre promisiunile USR din campania electorală și care presupune reforma electorală.

„Este primul caz de vot prin corespondență realmente funcțional și e un proiect destul de amplu, care a implicat foarte multă muncă pentru corelarea legislativă, tocmai pentru a-l face funcțional. Am făcut aceste lucruri pentru că, după cum știți, proiectul anterior în baza căruia s-a votat în 2016, la alegerile parlamentare, a avut o participare destul de redusă. Marea noutate pe care o aduce proiectul USR este că el permite nu doar votul celor din diaspora, ci și tuturor celor care sunt în afara circumscripției. De exemplu, cineva care are buletin de Vaslui, dar care este la Roma poate să voteze pentru circumscripția Vaslui. De asemenea, dacă cineva este cu buletin de Vaslui, dar care trăiește temporar în Arad, poate să voteze pentru circumscripția Vaslui prin corespondență. Este o schimbare de paradigmă semnificativă și care este în linie cu votul prin corespondență funcțional în țările occidentale“, ne-a spus Benga.

Grupul de lucru care a lucrat la cele două inițiative este format din parlamentarii Matei Dobrovie, Radu Mihail, Tudor Benga și Florina Presadă, care au organizat mai multe întâlniri și consultări cu experți din domeniu, reprezentanți ai societății civile și instituții competente în materie. Și în acest caz, proiectul a fost respins la Senat și a fost trimis la Camera Deputaților pentru votul final.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *