Legea vaccinării obligatorii ar putea fi trântită în Parlament. Dumitrache strânge rândurile: „Ceea ce prevede această lege este foarte grav!”

Societatea civilă pare că i-a trezit în ultimă instanță pe parlamentari, care au început să citească proiectele legislative care vin de la colegii lor, fie de la Senat sau Cameră, fie de la Guvern. Este și cazul unuia dintre cel mai intens disputate subiecte din spațiul public în ultima perioadă: legea vaccinării persoanelor în România. Inițiată, procedural, de premierul Mihai Tudose, fiecare cuvânt din proiect provine de la Ministerul Sănătății, condus de Florian Bodog, care, la rândul lui, se pare că l-ar fi „moștenit” din alte mandate și zone de interes. Cert este că Bodog, vehiculat ca fiind printre următorii zburați din Executiv, își asumă acest proiect controversat, care și-a sporit criticii din societatea civilă în rândurile parlamentarilor. Astfel, soarta proiectului, trimis pe repede-înainte în Senat și Camera Deputaților, în contextul în care sute de proiecte de acte normative zac în sertarele prăfuite ale Parlamentului de mai mulți ani, s-ar putea răsturna la votul din plen.

CITEȘTE ȘI:

Asociația Pro Consumatori pichetează sediile partidelor, împotriva legii vaccinării obligatorii: „Este o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților democratice”

Proiectul de Lege privind vaccinarea persoanelor în România a fost adoptat de Senat pe 23 octombrie a.c. și a fost înregistrat la Camera Deputaților pe 30 octombrie, termenul final pentru depunerea amendamentelor fiind 7 noiembrie, doar o săptămână, iar raportul de la Comisia pentru sănătate şi familie trebuie emis până marți, 14 noiembrie.

În doar o săptămână, termenul fiind foarte scurt, parlamentarii nu au avut timp de mobilizare pentru dezbatere, cu excepția a trei dintre ei: deputatul de Constanța, Cristina Ileana Dumitrache și deputatul Tamara Ciofu (ambii PSD) și Matei Dobrovie (USR), care au reușit să depună, pe ultima sută de metri, o serie de amendamente.

În cadrul unei discuții informale, organizată, miercuri, Cristina Dumitrache a explicat de ce prevederile acestui act normativ sunt cel puțin îngrijorătoare.

„Nicăieri probabil că nu există propusă această testare genetică, din ce am văzut în alte țări. Cred că suntem poate singurii care vaccinăm încă de la naștere, în primele ore! Nu ai cum în momentul acela cum să știi exact organismul acelui copil! Apoi, persoana care vaccinează în maternitate, nu este medicul de familie, cel care cunoaște tabloul medical al familiei! (…) Pentru a face aceste testări, dacă ar exista o suspiciune din partea medicului de familie, atunci ar putea să ceară dispunerea unor anumite avize, intrăm în detalii tehnice pe care le consider corecte. Dar, ceea ce prevede această lege este nu doar grav, ci extrem de grav! (…) Printr-un singur ordin de ministru, pe lângă acele opt tipuri de vaccin din calendarul național, se pot adăuga fără act normativ, oricând, altele! Ca părinte, poate nu vrei să îi faci un anumit vaccin, dar conform acestui act, dacă refuzi un anumit tip, copilul va fi considerat cu schema de vaccinare incompletă, părinții vor fi târâți pe la toate instituțiile, ca să-ți iasă ideile astea din cap și apoi te amenință cu decăderea din drepturile părintești! Nerespectarea prevederilor prezentei legi, are drept consecință că pui în pericol viața copilului refuzând un tratament. Refuzul unei transfuzii din motive religioase, nu a pățit nimeni nimic, nu? Și mi se pare corect așa, îți asumi! (…) Cu ce e diferit un medic care este pro un anume vaccin și altul care nu e de acord?”, a spus deputatul Cristina Dumitrache.

Printre amendamentele pe care parlamentarul constănțean le-a depus, punctăm pe cel adus la Art. 1 al proiectului:

„Statul trebuie să asigure dreptul la sănătate al cetățenilor, prin facilitarea unor servicii de sănătate optime, iar nu prin reglementarea obligării cetățeanului de a le accesa. Cetățeanul are DREPTUL, iar nu obligația să acceseze serviciile puse la dispoziție de stat, în vreme ce statul are OBLIGAȚIA de a le furniza și a oferi acces cetățenilor aceste servicii în schimbul contribuțiilor plătite de aceștia la bugetul de sănătate”, susține Dumitrache, în contextul în care vaccinarea nu este singura modalitate de a preveni și limita răspândirea bolilor transmisibile.

Art. 1, alin. 1, 2 și 3 prevede „reglementarea activității de vaccinare a copiilor și a adulților, pe durata vieții, în vederea prevenirii și limitării răspândirii bolilor transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinarea populației, în România”.

De asemenea, la Art. 10, alin. 2, propunerea deputatului constănțean este următoarea:

„Reacțiile adverse trebuie stabilite de către medicul specialist în urma consultului de specialitate, iar nu de Guvern sau alt organism. (…) Atunci când se înființează fondul de despăgubire ar trebui aprobate prin lege și măsurile compensatorii”.

Printre cele mai importante amendamente ale Cristinei Dumitrache, este cel adus la Art. 13, lit. d, unde propune eliminarea, invocând faptul că „vaccinurile sunt și trebuie să rămână o procedură medicală opțională, pe care cetățeanul o accesează dacă dorește”.

În forma textului de lege, Art. 13, lit. d, arată că vaccinările obligatorii sunt „pentru alt personal din unitățile publice și private care, prin natura atribuțiilor, sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție care ar putea pune în pericol sănătatea publică, stabilite prin Hotărâre a Guvernului”.

Art. 21 stabilește realizarea cu forța a unui act medical și aruncă responsabilitatea pe spatele părinților, care pot răspunde civil și penal în urma refuzului.

Cristina Dumitrache a tăiat în „carne vie” și în Art. 40, explicând că „refuzul vaccinării și sesizarea DGASPC în cazul copiilor nevaccinați conduc la o măsură abuzivă de decădere din drepturi a tutorelui legal. O măsură exagerată atunci când vorbim de un tratament medical cu rol preventive, cu potențiale beneficii, dar și riscuri”.

Aspectele semnalate de Cristina Dumitrache încep să bulverseze partidul care domină coaliția majoritară parlamentară. Nu mai puțin de 95 de deputați au semnat amendamentele deputatului constănțean, printre care și doi miniștri, respectiv Mircea Titus Dobre, ministru al Turismului și Gheorghe Șimon, ministru al Economiei, inițiativă care l-a adus la exasperare pe „omul lui Bodog”, președintele Comisiei pentru Sănătate și familie, Corneliu Buicu. În luna martie a acestui an, Corneliu Buicu preciza, cu prilejul dezbaterilor pentru Ordonanța de Urgență 79/2016, că va menține numirile în spitale pe criterii politice, pentru că „ incompatibilitățile trebuie să fie pe decizie, nu pe funcție”.

Ciofu: „Sunt medic pediatru de 34 de ani. Trebuie să mă lupt pentru convingerile mele!”

De partea cealaltă, vicepreședintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, Tamara Ciofu, va participa la discuțiile de marți de la Comisia pentru sănătate şi familie cu o serie de amendamente admise în unanimitate din propria comisie.

„Noi nu suntem comisia care va prezenta raportul, așteptăm să mergem cu aceste amendamente pentru discuții în comisia de Sănătate, pentru că acolo se va decide, se va lua o hotărâre cu privire la modul cum va fi prezentat raportul final al acestui proiect. Comisia noastră a adoptat aceste amendamente, urmează să le discutăm și nu exclud ca după o dezbatere și aceste amendamente să fie îmbunătățite sau completate. Sperăm să ne întâlnim săptămâna viitoare. La comisia de Educație, proiectul a fost amânat, până la aducerea amendamentelor la alte amendamente în timp util. Amendamentele noastre sunt teme preliminare până la discuțiile care vor stabili raportul final pentru plen. (…) Amendamentele noastre sunt legate de niște inadvertențe, în condițiile în care se aprobă ca familia să fie informată, aparținătorul legal să fie informat; asupra implementării protocolului premergător actului vaccinării, în momentul în care aceștia cunosc toate datele legate de tot ceea ce înseamnă prevenire, tehnica de injectare, administrarea vaccinului. Nu cred că este necesar ca cineva să fie responsabil, dacă ți-ai însușit toate informațiile, nu a fost nici un viciu de informare. (…) Ne-am hotărât ca marea majoritate a medicilor care dorim să meargă la comisia de Sănătate să ne spunem punctele de vedere. Eu sunt medic pediatru de 34 de ani și pot să susțin actul vaccinării, dar nu pot să îl susțin în orice condiții! Poate colegii din comisia de Sănătate au alte puncte de vedere și, astfel, eu trebuie să mă duc să mă lupt pentru convingerile mele!”, a spus deputatul Tamara Ciofu, pentru TOMIS NEWS.

Dobrovie: „Nu este normal ca medicii să nu prezinte și riscurile vaccinării”

Singurul reprezentant al opoziției care a apucat să reacționeze în fața vitezei cu care s-a procedat la dezbaterea și votarea acestui proiect de lege, Matei Dobrovie, a depus amendamente în consonanță cu cele două deputate. Practic, ceea ce reclamă Dobrovie este, în cea mai mare parte, exact ceea ce condamnă și reprezentantele coaliției majoritare: obligativitate, medicii nu mai au voie să prezinte riscurile, decăderea abuzivă din drepturile părintești ș.a.m.d.

„În primul rând, este vorba despre eliminarea obligativității vaccinării, despre condiționarea prezenței copiilor în colectivități și unități școlare de efectuarea vaccinării. De asemenea, nu consider normal ca companiile să plătească pentru vaccinarea angajaților, să suporte aceste costuri, multe nu și le permit și vor da faliment. Nu știu de ce atâta grabă, ar trebui întrebați domnii de la putere. Mie nu îmi este prea clar cum poți să faci amendamente serioase pe un text care vine de la Senat cu doar câteva zile înainte… Cred că voit s-a făcut ca acest termen să fie strâns, ca să nu se poată depune amendamente. La Senat, a existat unanimitate, a fost o singură „abținere” din toți cei prezenți, un mod care pe mine mă sperie! Interesul este să se meargă pe repede-înainte fără o dezbatere serioasă, fără amendamente făcute temeinic și nu știu cui folosește acest lucru… Nu mi se pare că o lege atât de importantă poți să o expediezi în câteva zile! În orice caz, faptul că există acele prevederi că medicii sunt sancționați dacă își spun opinia legată de vaccinare, care ar fi neștiințifică sau nefundamentată, acest lucru lasă într-un mod arbitrar această problemă și nu consider că e normal ca medicii să nu prezinte și riscurile vaccinării și să nu existe niște mijloace de responsabilizare clară legate de componența medicamentelor, vaccinurilor, responsabilitățile celor care le comercializează. Nu e nevoie ca producătorii, care în mod cert au interese comerciale foarte mari, să fie pur și simplu cei mai favorizați în acest caz. Nu văd o răspundere concretă pentru ei dacă aceste vaccinuri nu au calitatea necesară sau se ajunge la efecte adverse și la afectarea vieții unor copii și ale unor familii”, a spus deputatul Matei Dobrovie, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
 •  

4 comentarii la „Legea vaccinării obligatorii ar putea fi trântită în Parlament. Dumitrache strânge rândurile: „Ceea ce prevede această lege este foarte grav!”

 • vineri, 10 noiembrie 2017 la 09:30
  Permalink

  Mergeți prin oraș. Ce vedeți? Bancă, farmacie, bancă, farmacie, farmacie, farmacie… – una cu o denumire mai ciudată decât alta (de ți se sucește limba la pronuțarea acelor nume străine). Ce ne spune această densitate enormă de instituții străine? Nimic altceva decât faptul că AM FOST CUCERIȚI. Un boxer amator la categoria muscă (România) a intrat în ringul de box cu boxerii profesioniști de la categoria grea și super-grea (Germania, Franța, Italia). Rezultatul?! Și cu ochii sparți (de nu mai vezi decât stele verzi pe pereți) și cu oasele rupte!

  Peștera de tâlhari, al cărei UNICĂ doctrină este CIOLANUL, a vândut practic tot ce era mai de preț în această țară. Ale cui sunt băncile? În proporție de peste 90% sunt ale străinilor. Ale cui sunt cele mai profitabile fabrici și uzine? Ale străinilor. Ale cui sunt resursele acestui neam? Ale străinilor.

  Iar acum puneți-vă în pielea unui ”sărman” deputat (că este de la PSD, PNL, USR, UDMR, PMP, etc nu are absolut nicio importanță) – deputatul sărman, indiferent de coloratura sa politică, are un singur lucru (real) care îl mână înainte în această viață: CIOLANUL. Atâta tot că pentru a-i permite ”sărmanului” deputut accesul la ciolanul mult dorit stăpânii acestei țări pun anumite condiții: ”sărmanul” deputat TREBUIE să le vândă ceva de preț în schimbul CIOLANULUI. Și nu orice lucru este acceptabil – stăpânii ciurucuri nu cumpără! Și iată-l pe sermanul deputat, consternat în fața stăpânilor săi, exclamând: ”Ce să vă maiiiii… vindem?! Cei dinaintea noastră v-au vândut tot ce era de preț în această țară!” La care i se răspunde: ”Totul?! Nu nu ați vândut încă totul!”
  Deputat: ”Ce a (mai) rămas de vândut?!”
  Stăpân: ”Copiii voștri! A mai rămas să ne vindeți copiii voștri!!!”

  Recent LCK a susținut un interviu extrem de interesant (zic eu!). ”Mita in domeniul Sanatatii ajunge la 20%, in IT la 10% si in infrastructura intre 2% si 5%, sustine procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.”

  Mită de 20% în Sănătate?! Câți medici/funcționari de la Ministerul Bolilor credeți că ar putea rezista unei oferte de felul acesta? Și ce cățeluș (pardon am vrut să spun partid!) din această țară și-ar permite să muște mâna celui care îl hrănește atât de bine?! Uitați-vă la votul din senat pe proiec atât de controversta precum legea vaccinării obligatorii (prin care practic toți românii sunt reduși la nivelul unor vite – pe vită nu o întrebi dacă este de acord să poarte poveri, pe vită nu o întrebi dacă este de acord să fie sacrificată, pe vită nu o întrebi dacă este de acord să fie vaccinată). Unanimitate de voturi ”pentru”! S-a înregistrat O SINGURĂ abținere.

  Iuda la vândut pe Isus Hristos pentru 30 de arginți. Cine ne poate însă spune: ”Iudele de la Ministerul Bolilor împreună cu Iudele din Peștera de Tâlhari pentru câți arginți au căzut de acord să ne vândă copiii???”

  Un Nuuuu hotărât împotriva instaurării FASCISMULUI MEDICAL în România. Da pentru LIBERTATEA DE ALEGERE!

  Răspunde
 • vineri, 10 noiembrie 2017 la 08:20
  Permalink

  Doamne ajuta,ca mai sunt si oameni cărora sa le pese de semenii lor.

  Răspunde
 • joi, 9 noiembrie 2017 la 18:34
  Permalink

  Ma bucura nespus sa citesc niste opinii responsabile!
  Nu pot sa am incredere in vaccinarea obligatorie. Atat timp cat acelas guvern nu a putut gestiona lipsa vaccinurilor pt cei care chiar doreau vaccinarea vine si spune ca a gasit vaccinuri pt toata lumea. Da? De unde? Calitatea a cata? Cu termene de valabilitate prelungite, in prag de expirare, pt piata non-UE (cum a fost cu Hexaxim?), aduse in cine stie ce conditii?
  M-a frapat cum au putut sa scrie ca daca vaccinul este tinut in conditii improprii vor primi avertisment, in schimb daca parintele nu se prezinta (poate nu poti sta la cheremul unei comisii) ia direct amenda. Printre multe alte aberatii alarmante. O lege profund neconstitutionala.

  Răspunde
 • joi, 9 noiembrie 2017 la 17:22
  Permalink

  Va multumim pentru corectitudinea profesionala de care dati dovada publicand acest articol!

  Pentru toti cei care doresc sa ia cunostinta de argumentele OFICIALE (stiintifice si legale) care dovedesc de ce nu poate fi acceptata impunerea vaccinarii cu forta/sub constrangere, nu ezitati sa imi dati un e-mail la urmatoarea adresa : george.stoian@gmail.com.

  Celor care veti dori o sa va trimit pe adresa dvs electronica documente si argumente OFICIALE pe care Ministerul Sanatatii ”uita” sa le aduca la cunostinta noastra, a ”prostimii”.

  Cu respect,

  Stoian George-Daniel

  Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *