Spread the love

Mutarea fostului ministru al Turismului – Mircea Titus Dobre, de la PSD la partidul lui Ponta, Pro România, a surprins pe toată lumea, mai ales pe foștii colegi, care, din câte se pare, ignoră proiectele începute de fostul șef al Turismului. Cel mai important proiect lansat de Dobre și care este dat uitării este modificarea legislaţiei turistice prin elaborarea și adoptarea Legii Turismului; de altfel, proiectul de suflet al deputatului constănțean.

CITEȘTE ȘI:

Plecare BOMBĂ la Pro România! Ponta, la Constanța: „PSD e ca Titanicul și noi am lansat o barcă de salvare!” Dobre, dezlănțuit: „S-a reactivat vechea gardă a PDL! PSD a fost confiscat!”

Pentru elaborarea acestui proiect important, s-au parcurs toți pașii până la finalizarea Legii, prezentarea sa în primă lectură în Guvern în ședința din 5 septembrie 2017 și realizarea inclusiv a numai puțin de opt sesiuni de dezbateri publice în toate regiunile țării și în București. După aceste sesiuni de dezbatere publică, în 11 decembrie 2017 s-a publicat textul final al proiectului Legii Turismului, care a fost trimis spre avizare la ministere. Cu toate acestea, actualul ministru al Turismului, Bogdan Trif, se pare că nu mai este atât de interesat de acest proiect, așteptat cu interes de toți operatorii din turism.

„În momentul plecării mele din minister, la sfârșitul lunii ianuarie, erau luate peste 50% din avizele ministerelor. Azi, după 8 luni, acest proiect de lege nu este avizat. Ce să mai zicem de a fi aprobat de Guvern și trimis către Parlament!“, a spus fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, pentru TOMIS NEWS.

Potrivit inițiatorului proiectului, prin aprobarea Legii Turismului se dorește stabilirea clară a regimului juridic aferent infrastructurii turistice, în sensul îmbunătățirii calității serviciilor oferite de structurile de primire turistică și creșterea gradului de satisfacție a turiștilor care vizitează România, în sensul protejării calității acestora și exploatării responsabile și în condiții de siguranță pentru turiști, serviciilor publice de salvamar, salvamont şi salvaspeo, astfel încât turistul să fie protejat pe parcursul călătoriei în zonele turistice ale României, patrimoniului turistic, în sensul stabilirii limitelor de exploatare și a modului de administrare a resurselor turistice naționale.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Guvernul a aprobat Master-Planul investițiilor în turism. Dobre, ministrul Turismului: „Pentru Constanța se reiau proiecte propuse în 2010. Portul Diamant, de INTERES NAȚIONAL!”

Un capitol important al Legii Turismului, spune Dobre, este dedicat Sistemului Informatic de Evidență a Activității de Turism din România [SIEATR]. Implementarea acestui sistem informatic va permite atât evaluarea veniturilor reale din turism, ca indicator esenţial ȋn economia turismului, cât și operaţionalizarea unui mecanism de evidenţă a circulaţiei turistice, prin înregistrarea tuturor datelor privind activitatea turistică şi turiştii, o evidenţă certă a încasărilor din acest sector economic.

SIEATR ar putea contribui la combaterea evaziunii fiscale din domeniu și, ȋn consecinţă, va determina creşterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor obţinute de operatorii economici din domeniul turismului. SIEATR va contribui și la creșterea măsurilor de protecție a turiștilor prin identificarea operativă a persoanelor cu potenţial infracţional, inclusiv a persoanelor implicate în activităţi teroriste.

Până când actualul Guvern va catadicsi să aprobe proiectul Legii Turismului, Mircea Titus Dobre, deputat, speră că va reuși să treacă prin Parlament un un proiect de lege privind reglementarea activității de ridesharing în România.

„Acest proiect de lege urmărește reglementarea serviciilor de transport, care funcționează prin intermediul unor platforme digitale pe modelul economiei colaborative, prin introducerea unor reglementări specifice, care să permită atât autorizarea acestora cât și taxarea corespunzătoare a operatorilor acestor tip de servicii. Prezentul proiect de lege ține cont și de decizia recentă a Curții Europene de Justiție, care a decis, în cazul unui operator de astfel de servicii, că aceste servicii de intermediere sunt “servicii de transport urban necolectiv” și că revine statelor membre responsabilitatea de a creă un cadru de reglementare“, a concluzionat Mircea Titus Dobre, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO Pro România lui Victor Ponta, la sfat, la malul mării! Primul congres al partidului, fixat pe 20 octombrie. Dobre, candidat la Primăria Constanța?

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *