Legea salarizării unitare a fost modificată. Vești bune pentru medici, proaste pentru alte categorii profesionale. Opoziția a luat foc: „Profesorii au ajuns să fie cea mai slab plătită categorie bugetară”

Proiectul de Lege privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială și Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.91/2017 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice au fost adoptate, miercuri, de Camera Deputaților.

Primul proiect se referă la personalul Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR). Curtea de Conturi a României a constatat în 2012 faptul că drepturile salariale ale celor aproximativ 10.000 de angajați ai ANAR au fost acordate cu încălcarea legilor salarizării unitare. Ba mai mult, Curtea de Conturi a constatat și că nu au fost aplicată reducerea salariilor cu 25%, în 2011.

ANAR a contestat în instanță decizia Curții de Conturi, care, în 2016, a fost respinsă definitiv. Din 2015, ANAR a suspendat acordarea unui spor de fidelitate de 15% și a unui spor de inspecție de 10% și a unor drepturi la cerere (ajutor de deces, îmbolnăvire gravă etc).

„Contextul prezentat creează un cadru discriminatoriu, în condițiile în care o parte a salariaților ar beneficia de hotărâri judecătorești favorabile, iar marea majoritate ar fi supusă unor acțiuni de judecată pentru recuperarea plăților considerate nelegale de către Curtea de Conturi. Astfel, în același timp cu necesitatea punerii în aplicare a măsurilor privind eliminarea din salariul de bază a drepturilor considerate acordate ilegal, este obligatoriu să fie recuperate și sumele efectiv plătite, pentru acoperirea prejudiciului”, se arată în expunerea de motive a inițiatorului social-democrat Eugen Teodorovici, actualul ministru al Finanțelor.

Impactul financiar este estimat la peste 23 milioane lei.

Proiectul lui Teodorovici a fost adoptat pe 14 noiembrie 2017 și de Camera Deputaților, miercuri, forul decizional în acest caz, cu 241 de voturi pentru, 21 împotrivă și 3 abțineri.

„PNL a votat pentru adoptarea acestui proiect și fac o singură precizare: nu angajații sunt de vină pentru că, la un moment dat, a existat o dublură legislativă pe diferite acte normative. Am auzit un coleg care spunea că de vină sunt salariații. Nu! Salariații nu au nici un fel de vină că a existat o legislație care s-a suprapus, iar o asemenea amnistie a existat și în 2014, iar ea a venit să îndrepte niște inechități, care nu sunt imputabile angajaților”, a spus, după votul final, deputatul PNL, Florin Roman.

„200.000 de români pleacă anual din țară, pentru că nu își mai văd șansele pentru o viață decentă!” PMP: „Jumătate din PSD ați fost în PDL”

De departe, cel de-al doilea proiect privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a stârnit cele mai aprige discuții. Printre măririle salariale ale personalului structurilor guvernamentale, s-a regăsit și cea valabilă pentru medici.

Opoziția a criticat inițiativa majorității social-democrate, întrucât produce o discriminare în rândul categoriilor profesionale.

„PNL a votat împotriva acestei legi, menită să cârpească altă lege proastă, numită Legea salarizării (ne)unitare. Am plecat de la o declarație de un cinism crunt, făcută în cadrul comisiei de muncă, că prin această Ordonanță îi rezolvăm pe medici, ca să nu plece din țară, restul pot să plece, că nu ne interesează! Greșit și cinic! Anual, din păcate, pleacă din România 200.000 de români, care aleg să plece în străinătate pentru că nu își mai văd șansele pentru o viață decentă în această țară! Cei mai mulți, într-adevăr, sunt medici, însă avem profesori, care, dacă nu pleacă, nu mai vor să profeseze în sistemul de educație! Avem meseriași buni, care preferă, pentru că nu sunt investiții în România, să plece și să muncească departe de familiile lor, în țări străine! Legea salarizării unitare a adus un sistem neunitar! (…) Unde este (sic!) dreptatea și echitatea? În condițiile în care aceleași categorii sociale în anumite sisteme sunt mai bine plătiți (sic!) decât altele la vechime și pregătire egală (sic!)? Profesorii, cei pe care i-ați privit în față cu cinism au ajuns să fie cea mai slab plătită categorie bugetară, în condițiile în care alte categorii la un nivel de pregătire în medie sunt mai bine plătiți decât ei! Profesori slab plătiți înseamnă pensionari mai slab plătiți, pe care îi lăsați și fără șansa de a avea un pilon de pensie alternativ prin care să își completeze pensia infimă pe care o vor avea prin pensia de stat! (….) Și un om dacă este discriminat printr-o lege făcută de Parlamentul României aveți obligația să interveniți și să faceți dreptate, pentru că asta înseamnă stat care își apără cetățenii! PNL respinge maniera în care ați votat această lege!”, a spus deputatul PNL, Raluca Turcan.

Din partea USR, Cristian Seidler a precizat că legea salarizării unitare va mai fi modificată pe viitor.

„Legea salarizării a venit la pachet cu involuția fiscală. O știm cu toții, chiar dacă cei din majoritate respingeți această idee, pentru că nu vă e convenabilă. Împreună, acest pachet legislativ a avut nevoie de peste zece acte normative de corectare! În condițiile în care involuția fiscală a intrat în vigoare de la 1 ianuarie… Va mai fi nevoie să peticiți legislația aceasta, pentru că, de exemplu, există o hotărâre definitivă a Curții de Justiție a UE, care spune că, în ciuda a ceea ce se afirmă de la nivel guvernamental, cum că sporul de continuitate ar fi plata nemuncii, spune Curtea că respectivul timp este timp lucrat și trebuie plătit ca atare. Din păcate, va mai fi nevoie să corectăm un pachet legislativ, prin care v-ați acoperit minciuna electorală de creștere a salariilor cu 25% de la 1 iulie. Era doar o carte colorată cu povești și nimic mai mult…”, a spus deputatul Cristian Seidler.

Din partea puterii a intervenit doar deputatul Ștefan Alexandru Băișanu (ALDE), care a citit din DEX definiția fariseului, încercând astfel să atace opoziția.

„Astăzi s-a votat o lege, care nu e perfectă, dar care a necesitat foarte mult timp, foarte multă energie din partea acestui Guvern și a celor din PSD și ALDE. Evident că această lege este perfectibilă și să reușim să facem lucrul acesta pe parcurs… Vreau să fac o comparație și să vedem cine strigă până i se rupe cămașa că această lege nu e bună! Cei datorită cărora am plecat din PNL pentru că nu am vrut să stau alături de Flutur, Boc, Traian Băsescu, care au tăiat pensiile și salariile și atunci nimeni nu zicea nimic, era minunat, acum spunem: „e rău, pentru că încercăm să facem mai bine!” Se pare că pentru unii din PNL, adică cei din fostul PDL, preabinele este dușmanul binelui și vă folosiți fenomenal de chestiunea aceasta! (…) Nu am putut sta în același partid, cu acei oameni, pentru că ministrul Sănătății de atunci încerca să închidă spitalele, ceea ce era abominabil pentru cetățenii bolnavi ai României! Ministrul Învățământului de atunci închidea școli, Gheorghe Flutur, printr-o preafrumoasă făcătură de gripă aviară, a distrus tot ce înseamnă producător de pui viu în România și importăm acum din UE! Despre asta e vorba când vorbesc de fariseism… Când sunteți corecți sau ați fost corecți? Când ați băgat România în colaps sau acum când strigați cât se poate de tare la un Guvern care vrea să facă bine. Poate nu iese 100%, dar 80% cu siguranță!”, a spus deputatul Băișanu.

Ultima intervenție a aparținut deputatului PMP, Petru Movilă, care a punctat faptul că „nu am terminat în 25 de ani cu povestea că ideea este bună, dar va face Guvernul altă lege”.

„Chiar nu m-am gândit niciodată câți farisei sunt plătiți prin legea unică a salarizării… Ar fi interesant să vedem acest lucru. PMP s-a abținut, pentru că legea salarizării trebuie corectată o singură dată cu un singur act normativ, valabil pentru toți angajații din sectorul bugetar. Nu ne grăbea nimeni ca astăzi din nou să avem români mai iubiți de majoritatea PSD și români care nu există, cei care vă fac analize de laborator când vă duceți la spital, care dau certificate că suntem sănătoși la cap ș.a.m.d. Este un lucru foarte grav. Abordarea noastră a fost cât se poate de tehnică și colegială. Propunerile de amendamente nu au fost susținute, pentru că va veni o altă lege și noi nu am terminat în 25 de ani cu povestea că ideea este bună, dar va face Guvernul altă lege! Suntem în situația în care, din păcate, singura decizie corectă este votul majoritar! Poate PDL-ul lui Boc a greșit, eram la guvernare împreună, cu PSD, în 2009, când s-a decis închiderea spitalelor, iar voi în 2012 ați spus că le redeschideți și s-a redeschis unul singur! Ați luat voturi de la români când i-ați mințit. Luați-vă oglinzi când vorbiți! Jumătate din PSD ați fost în PD și în PDL, amintiți-vă și acest lucru!”, a spus Petru Movilă.

Proiectul a fost adoptat cu 175 de voturi pentru, 83 împotrivă și 14 abțineri.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *