Legea salarizării produce prăpăd! Banias: „Nu știu dacă era necesară trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat” Seidler, USR: „Este o lege prost pregătită!”

Profesorii și salariații din învățământ spun că răbdarea lor a depășit limitele și că în două săptămâni vor declanșa o grevă generală dacă guvernanții nu iau măsuri urgente pentru remedierea problemelor cu care se confruntă, iar printre nemulțumiri sunt modificările legislative privind salarizarea, din cauza cărora sunt angajați care trebuie să vină cu bani de acasă pentru a acoperi contribuțiile sociale. De asemenea, preşedintele federaţiei sindicale SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, a anunțat că veniturile vor scădea în spitalele mono-profil, mai exact pentru secţia de psihiatrie, TBC şi boli infecţioase, iar preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat că sunt peste 2 milioane de salariaţi pentru care nu s-au întocmit acte adiţionale la contractele de muncă, astfel că salariile brute nu au fost majorate iar pentru mulţi dintre aceştia există riscul unei scăderi a venitului net. În altă ordine de idei, polițiștii afiliați SNPPC pregătesc acțiuni de protest, așa cum TOMIS NEWS a relatat astăzi.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat o intervenție publică pentru lămuriri astăzi, de la 16:00, iar în prima parte a zilei ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că legea salarizării ar putea fi modificată.

„A fost o lege a salarizării. S-a votat în Parlament într-o mare majoritate. Nimeni nu spune că lucrurile nu pot fi perfectate pe parcurs, pentru că este o lege extrem de importantă ca și legea pensiilor”, a spus Teodorovici.

Declarația a fost urmărită și de deputatul neafiliat constănțean, Mircea Banias (FOTO), care ne-a precizat că legea salarizării este o chestiune care îi preocupă pe toți parlamentarii.

„Chiar am vorbit cu un coleg al meu deputat, care e în comisia de muncă, unde au avut astăzi ședință și este o chestiune care ne preocupă pe toți, dar ei sunt primii în măsură să facă ceva. Probabil va trebui modificată, pentru că efectele se văd și nu e tocmai în regulă. Am văzut declarația lui Teodorovici, anunța că va pregăti o ordonanță de urgență prin care veniturile nete să fie conservate”, a spus deputatul Mircea Banias, pentru TOMIS NEWS.

În altă ordine de idei, deputatul constănțean consideră că trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat a fost o măsură adoptată pentru un scop care putea fi abordat într-o altă manieră.

„Eu nu știu dacă era necesar să se întâmple chestia… Scopul pentru care au fost trecute contribuțiile de la angajator la angajat a fost clar: să se colecteze mai bine dările către stat, dar cred că puteau fi introduse măsuri prin care să se eficienteze colectarea fără trecerea dărilor de la angajator la angajat”, a concluzionat Mircea Banias, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Blocul Național Sindical se opune transferării contribuțiilor sociale integral în sarcina angajatului. Toma: „Nu există, la nivel mondial, această practică”

Pe de altă parte, deputatul USR Cristian Seidler, membru în comisia de muncă și protecție socială, ne-a precizat că legea care produce atâtea bătăi de cap în spațiul public și în buzunare românilor a fost elaborată… fără studiu de impact!

„A fost o lege elaborată de ministerul Muncii fără a avea un studiu de impact, noi nu știam ce salarii aveau polițiștii, ce structură de salarizare aveau profesorii… Nu s-a realizat nici un fel de analiză la ministerul Muncii sau la ministerul Finanțelor, așa e când semeni vânt: culegi furtună! Este o lege făcută pe genunchi! (…) Doamna Vasilescu poate ne va anunța că nu va scădea salariul de bază, frumos, fără a detalia ceea ce contează. (În privința modificării) am două vești proaste: dacă vă uitați pe textul legii salarizării, sunt incluse modificările prin Ordonanță de Urgență. Întrebarea nu e dacă se vor aduce modificări, răspunsul este că s-a modificat deja! Dacă vor urma modificări, nu am nici un dubiu! Asta dovedește încă o dată, dacă mai era nevoie, că este o lege prost pregătită!”, a spus deputatul Cristian Seidler, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *