Legea recursului compensatoriu a fost ABROGATĂ. Stelian Ion: „Dragnea, Mazăre și Constantinescu vor „ciupi” doar câteva zile! PSD să se obișnuiască cu colaborarea USR – PNL!”

Legea recursului compensatoriu a fost abrogată, miercuri, definitiv, de Camera Deputaților. Prin votul final de miercuri, se revine la varianta din 2016.

„Fenomenul infracţional în România, care cuprinde actele de corupţie, marea infracţionalitate şi mica infracţionalitate, din păcate, este scăpat de sub control. Reacţiile sociale ocazionate de particularităţile acestui fenomen sunt deosebit de intense, mai ales în ultima perioadă de timp. Oamenii sunt preocupaţi în mod special de recidivă şi infracţiunile săvârşite prin acte de violenţă. Aşa cum se poate constata, recidiva este la cote alarmante în România, fie că vorbim de recidiva propriu-zisă, fie de recidiva comună, adică antecedenţa penală. (…) Scopul acestei iniţiative legislative este de a elimina perturbările sociale provocate de Legea 169 din 2017 pe de o parte şi de a modifica Codul Penal pentru a spori încrederea populaţiei în funcţiea de prevenţie a pedepsei”, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă de abrogare a legii recursului compensatoriu a fost inițiată de PNL în aprilie 2019, fiind respinsă la Senat pe 11 iunie. Miercuri, 4 decembrie, propunerea a fost adoptată cu un vot surprinzător: 272 de voturi pentru abrogarea legii, doar 5 abțineri și un deputat care nu și-a exercitat votul.

Ponta: „Legea se aplică în continuare!

După votul final, mai mulți parlamentari și-au explicat opțiunea, primul fiind președintele PRO România, deputatul Victor Ponta.

„Despre măsuri heirupiste: eu cred că atunci când au adoptat recursul compensatoriu s-au grăbit, nu trebuia să includă pe cei condamnați pentru omor, viol, tâlhârie și fapte cu violențe. Problema este acum, că se abrogă în totalitate o lege negociată cu CEDO și care oricum se va aplica în continuare. Eu cred că trebuie să le spuneți oamenilor că se aplică în continuare această lege! Nu se va mai aplica după ce va intra în vigoare pentru cei care vor fi după aceea condamnați. M-aș fi așteptat să se schimbe ceea ce trebuia schimbat și să rămână ceea ce este bun. Se pare că heirupismul și populismul se trec odată cu guvernarea dintr-o parte într-alta”, a spus Ponta.

Stelian Ion: „Epoca infractorilor începe să apună!”

Deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, un opozant vehement al modificărilor aduse de PSD la legile Justiției, a punctat faptul că abrogarea de astăzi este un exemplu de colaborare USR – PNL.

CITEȘTE ȘI:

„Epoca infractorilor începe să apună! Epoca în care cei care săvârșesc infracțiuni sunt premiați, în vreme ce cetățenii onești sunt ignorați, s-a dus! Cei care au votat, au susținut varianta aceasta odioasă a legii recursului compensatoriu ar trebui să își toarne cenușă în cap, nu să vină să ne explice cât de bună a fost această lege și ce greșit a fost acest vot. Este foarte important să spunem că este o inițiativă comună USR – PNL. Am avut două proiecte, ambele partide, din care am făcut unul singur și am colaborat foarte bine. Această colaborare va continua pe proiecte asemănătoare, iar PSD trebuie să se obișnuiască cu această stare de lucruri. Trebuie spus că proiectul inițial a avut cu totul altă variantă decât ceea ce a rezultat în urma lucrărilor comisiei juridice condusă de Eugen Nicolicea. Varianta această nefastă este varianta Nicolicea, nu varianta Prună, așa cum în mod mincinos și rușinos încearcă să susțină PSD. Da, Liviu Dragnea va „ciupi” câteva zile în baza acestei legi, pentru că știți foarte bine cei din PSD că se aplică un principiu în dreptul penal, acela al aplicării legii penale mai favorabile. Ați știut și când ați aplicat legea, însă noi acum închidem robinetul, legea se va aplica până în momentul în care va intra în vigoare abrogarea. Liviu Dragnea, Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, conducătorii dumneavoastră mult iubiți vor „ciupi” doar câteva zile de beneficiu până în momentul în care va intra în vigoare această abrogare!”, a spus Stelian Ion.

stelian 1

CITEȘTE ȘI:

ALDE s-a speriat de… presiunea publică

Din partea inițiatorilor liberali a luat cuvântul deputatul Ioan Cupșa:

„PNL a inițiat, a susținut și votat această lege de abrogare a legii recursului compensatoriu. În ceea ce privește legea recursului compensatoriu, la „vremea lor” am folosit toate mijloacele: am votat împotrivă, am sesizat CCR, pentru a vă convinge că nu este bine să o adoptați. Se pot întreba românii dacă a fost vorba de neghiobie sau potlogărie. Mai degrabă potlogărie! O grațiere ascunsă a trimis în stradă înainte de vreme nenumărați condamnați. Urmarea: sute de români au căzut victime infracțiunilor săvârșite de acești condamnați trimiși înainte de vreme printre noi. Doamnelor și domnilor parlamentari: să nu uităm ce s-a întâmplat și să învățăm!”, a spus Cupșa.

Vârf de lance al modificărilor aduse de fosta guvernare la legile Justiției, ALDE s-a… sucit. Invocând presiunea publică, deputatul Steluța Cătăniciu a explicat de ce ALDE a votat… pentru abrogare:

„ALDE a votat pentru abrogarea acestei legi a recursului compensatoriu. Am luat această decizie având în vedere presiunea publică enormă cu privire la acest proiect de lege. Trebuie să nu uităm cum s-a ajuns aici: în 2016, o doamnă, traducătoare la Bruxelles, devenită peste noapte ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, a uimit o țară întreagă în momentul în care a făcut declarații în fața plenului CSM recunoscând că a mințit la CEDO, cu privire la penitenciarele din România. În 2017, CEDO pronunță o decizie pilot împotriva României și ne dă un termen de 6 luni pentru a putea aplica unele măsuri prin care să fie redusă suprapopularea penitenciarelor, implicit solicitându-ne unele măsuri precum un recurs preventiv și recurs compensatoriu. Sunt convinsă, astăzi, când am constatat unanimitatea, dacă ar fi existat mai mult echilibru, dacă am fi fost mult mai atenți la unele amendamente, legea ar fi fost mai bună. Atunci când din Justiție unii sau alții facem o temă de campanie nu mai există logică, argumente, rațiune”, a spus Cătăniciu.

Ultimul deputat la tribună a fost reprezentantul minorității italiene, Andi Grosaru, care a vorbit în numele grupului minorităților.

„Noi, grupul minorităților, am votat așa cum am promis, pentru o societate mai sigură, curată. Este un statut cu care România se bucură de ceva timp. Într-adevăr, nu suntem o societate perfectă, dar perfectibilă și sunt sigur că România va face progrese pentru îmbunătățirea stării de siguranță”, a spus Grosaru.

Prin legea recursului compensatoriu au fost eliberați în total 14.402 deținuți în perioada 2017- 2018, dintre care 11.851 au fost eliberaţi condiţionat de către judecători, iar restul de 2.551 au fost eliberaţi la termen, potrivit datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.