Spread the love

UPDATE Joi, 21 decembrie

Adunarea generală a Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis să sesizeze Curtea Constituțională în legatură cu modificarea Legii 303/2004 privind Statutul magistraților. Decizia vine după ce Senatul a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Pe de altă parte, Senatul a adoptat, joi, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Legii 317/2004 privind funcţionarea CSM, printre cele mai importante prevederi fiind cea referitoare la Inspecţia Judiciară, care va funcţiona ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM. Propunerea a fost adoptată cu 81 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Comisia specială pentru legile justiției, condusă de deputatul Florin Iordache, a adoptat marți, 19 decembrie, un raport favorabil pe proiectul de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Au fost 12 voturi „pentru” și 5 „împotrivă” și proiectul a ajuns, miercuri, la votul final din Senat, unde a fost adoptat. Cea de-a doua propunere legislativă, cea referitoare la modificarea şi completarea Legii nr. 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii a fost amânată pentru joi dimineață.

CITEȘTE ȘI:

Scandal MONSTRU în Parlament la primul val de modificare a legilor justiției. USR-iștii au blocat ședința, strigând la megafon. „Să plecăm acasă dacă suntem atât de IDIOȚI!” La Cameră încă se vota, la Senat exista număr de înregistrare!

Proteste inedite ale USR. S-a sunat la 112!

Tot marți, majoritatea PSD-ALDE, susținută de UDMR, au adoptat Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Modificările la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor au fost adoptate după ce PNL şi USR au părăsit sala. S-au înregistrat 80 de voturi „pentru” şi nici un vot împotrivă. De menționat, în timpul ședinței comisiei speciale pentru legile justiției, nemulțumit de faptul că nu a fost lăsat să vorbească, deputatul constănțean Stelian Ion (USR) a adus o boxă pe care a conectat-o la laptop și a difuzat muzică simfonică.

„Această comisie este o mascaradă. V-am rugat la început să suspendaţi sedinţa şi reluăm după plen şi asta era. Dumneavoastră vă comportaţi ca şi cum nu am exista. Mascarada trebuie să fie însoţită de note muzicale. În seara asta o să ascultam Bach”, a spus deputatul USR Stelian Ion înainte de a pune „Requiem” de Mozzart.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a solicitat chemarea unui medic psihiatru, iar după câteva minute i-a cerut președintelui Florin Iordache să le solicite parlamentarilor USR să pună muzică de Vivaldi.

Referitor la legea privind organizarea judiciară, adoptată miercuri, față de forma adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaților, au fost operate câteva modificări, în special cu privire la secția specială pentru investigarea magistraților, cum ar fi faptul că secția pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte, poate investiga toate infracţiunile comise de magistraţi.

Unii deputaţi USR s-au retras de la Senat pentru a participa la lucrările plenului Camerei Deputaţilor, după ce iniţial au sunat la 112!

Senatorul PMP, Traian Băsescu, a anunțat că grupul parlamentar al formațiunii nu va fi prezent la lucrările plenului Senatului unde s-au votat cele două legi ale Justiției, legea 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea 317/2004 privind funcționarea CSM. În prealabil, Băsescu a solicitat retragerea de pe ordinea de zi a celor două proiecte de lege și amânarea votului final pentru luna februarie.

„DNA, anul trecut, a înregistrat 36 de arestări de persoane, care au fost ulterior achitate. Aș vrea să fiți în pielea celor 36 de persoane care au trecut prin arestul preventiv, pentru fapte care nu au existat. Pe de altă parte, nu avem un model european pentru DNA, nici pentru ANI, în general nu avem un model în care procurorul care a trimis un dosar în fața instanței deschide un alt dosar… Din păcate, a trebuit să adaptăm. Să vă mai spun ceva: nu a fost treaba politicienilor, v-am mai spus o dată, să aflați că au fost magistrați la dezbaterile din comisie”, a spus senatorul Șerban Nicolae, inițiatorul propunerii legislative privind organizarea judiciară.

La un moment dat, senatorii USR au inițiat încă o formă de protest.

După dezbateri, modificăriile aduse legii 304/2004 privind organizarea judiciară au fost adoptate, miercuri, cu 80 „pentru” și 28 de voturi „împotrivă”, un senator s-a „abținut”.

Singurele modificări semnificative aduse legii privind organizarea judiciară faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor au fost în ceea ce priveşte secţia specială pentru investigarea magistraţilor. Astfel, comisia specială condusă de Florin Iordache a decis ca secţia specială să fie condusă de un procuror-şef numit şi revocat de Consiliul Superior al Magistraturii. Totodată, se acordă puteri sporite nou înfiinţatei secţii de investigare a magistraţilor, astfel încât această structură va putea să cerceteze toate infracţiunile săvârşite de procurori şi judecători.

Acuzații reciproce de „circ”

După votul final, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi senatorul USR Mihai Goţiu au avut un schimb de replici pe holurile Parlamentului, cei doi acuzându-se reciproc de încălcarea regulamentului Senatului.

„Atâta vreme cât sunt preşedintele Senatului, vă spun foarte clar: circul nu are ce să caute. Îl faceţi la dumneavoastră la partid, în stradă, unde doriţi dumneavoastră, dar nu în Senat. Nu se poate să nu respectaţi regulamentul. Regulamentul este pentru toată lumea, nu există derogare pentru USR”, a spus Tăriceanu.

Din partea opoziției, senatorul PNL Iancu Caracotă a apreciat, pentru TOMIS NEWS, că ceea ce se întâmplă astăzi în Senat este „un circ” făcut de coaliția majoritară din Parlament.

„O comisie lucrează de dimineață până noaptea cu un singur scop: o lege care să îi salveze din calea justiției pe politicienii care, în momentul de față, se află în anchete extraordinar de grave de corupție și, în felul acesta, se pun mai presus de orice cetățean de bun simț din această țară”, a completat și deputatul PNL, Raluca Turcan.

De asemenea, senatorul PNL, Daniel Fenechiu, ne-a precizat că liberalii vor merge la Curtea Constituțională.

„PNL ca unic reprezentant al liberalismului promovează, așa cum reiese din denumire, libertatea individului, omului, tot ceea ce ține de libertate și că abuzul este, dintotdeauna, cel mai mare dușman al libertății. Este motivul pentru care PNL a avut în programul electoral pentru 2016 introducerea răspunderii magistraților și reformarea legilor justiției, legi care, la fel ca și casele, mai necesită reparații. Dacă în cazul caselor sunt intemperiile, în cazul legilor e vorba de evoluția societății, care generează anumite lucruri care trebuie corectate! PNL a primit cu bucurie faptul că trebuie să lucrăm la legi și am constatat cu totul altceva. Există o serie de instrucțiuni venite de undeva, nu se dorește dialog real cu asociațiile magistraților și că, practic, deciziile referitoare la legi nu s-au luat niciodată prin dezbateri, unde majoritatea a funcționat precum un tanc sovietic! PNL nu poate fi de acord cu impunerea unui punct în care magistrații deranjează tot sistemul și care mai prezintă și multe semne de întrebare. Pe 317, le-am spus două ipoteze! Prima, la articolul 14, care vorbește de validarea de către Senatul României a rezultatelor alegerilor din adunările generale ale judecătorilor și procurorilor. În vechea lege se spunea că Senatul validează, dar în varianta adoptată se elimină condițiile în care Senatul putea să intervină, asta înseamnă că dacă lui Dragnea sau lui Tăriceanu nu le plac trei judecători, ei pot să invalideze fără un motiv alegerile la magistrați, pe considerentul că Senatul face parte din forul decizional al autorității supreme a poporului român! Senatul nu trebuie să dea expxlicații nimănui! (…) Cele trei legi vor fi atacate la CCR, indiscutabil, deja cea la 303 e redactată deja, celelalte mâine. Curtea se va pronunța, apoi și președintele poate să facă niște lucruri”, a spus senatorul Daniel Fenechiu, pentru TOMIS NEWS.

Cea de-a doua propunere, respectiv legea privind organizarea și funcționarea CSM, deși a fost dezbătută intens după ora 15:00, a rămas să intre joi la votul final. La dezbaterile privind această modificare legislativă au inițiat și câțiva senatori PSD o formă de protest, conduși de „circarul” constănțean Liviu-Tit Brăiloiu, aceștia arătând pancarte, în timp ce la microfon vorbea Vlad Alexandrescu, de la USR, pe care scria „mai bine PSD-ist decât securist”.

Dincolo de circul inutilului senator constănțean, Brăiloiu, o intervenție rezonabilă la tribuna Senatului a avut senatorul PSD, Adrian Țuțuianu.

„Referitor la legea 317, sunt necesare modificări și completări în textul actului normativ, peste 70% din amendamentele adoptate sunt propuneri ale CSM. Am intervenit pe lucruri precise, continuând cu procedura de revocare și de desfășurare a adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor din instanțe și parchete, fiind o procedură foarte limpede. Am reglementat foarte limpede situația inspecției judiciare, să poată să fie să fie cu adevărat o inspecție funcțională. (…) Singura dorință a opoziției este de întârziere, eventual de blocare a adoptării, dacă ne uităm la ceea ce au spus în ultimele trei săptămâni s-a spus că a fost foarte multă grabă… Suntem într-o procedură legislativă normală!”, a spus senatorul PSD, Adrian Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

La un moment dat, opoziția a cerut retrimiterea la comisie a legii privind organizarea și funcționarea CSM, propunerea fiind respinsă cu 76 de voturi „împotrivă”, 34 „pentru” și un senator care s-a „abținut”.

Într-un final, votul final la propunerea legislativă referitoare la modificarea şi completarea Legii nr. 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii a fost amânat pentru joi dimineață pentru că „au început să fie respinse amendamentele și la 17:00 au început dezbaterile pe buget”, a precizat un senator pentru TOMIS NEWS.

„Nu au terminat de votat amendamentele respinse. Probabil, va mai dura circa două ore și mâine”, a precizat senatorul Nicolae Fălcoi, pentru TOMIS NEWS.

Urmări ca în cazul Poloniei? Iohannis a reacționat: „Trebuie să fii căzut din lună…”

Liberalii și USR-iștii au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională votul pe legile justiției, aceștia contestând faptul că în același timp se desfășura și plenul Senatului și plenul comun al Parlamentului, adică nu puteau fi în două locuri în același timp și, practic, au fost privați de dreptul fundamental de a-și exercita mandatul de parlamentar. Pe lângă această sesizare, pe masa judecătorilor CCR va ajunge o avalanșă de contestații pe pachetul de legi ale justiției.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a decis miercuri să lanseze procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, din cauza reformelor din justiţie iniţiate de Varşovia, articol ce prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliu, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia. În acest sens, reacția președintelui Klaus Iohannis a fost vehementă.

„Evident că există riscul să păţim ca Polonia dacă se fac aceste modificări majore. E clar că vor fi urmări. Trebuie să fii căzut din lună să crezi că nu se va întâmpla nimic”, a spus președintele Iohannis.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *